Súlyos gyulladást okozhat a testben: rosszabbul bírod a meleget, ha csak légkondival hűtesz
A klímaberendezés súlyos tüdőgyulladást, fejfájást okozhat, de a fertőzések kockázatát is növeli.

legkondicionalo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a nagy melegben szinte mindenki a hűsölésre vágyik, az egészségmegőrzés érdekében kétszer is meg kellene gondolni, hogy mennyit használja az ember a légkondicionáló eszközöket.

Talán nem kérdés, milyen kockázatos a forróságban izzadtan felszállni egy túlzottan lehűtött villamosra: néhány megállónál hosszabb utazás esetén szinte garantált a meghűlés. A túlzásba vitt légkondihasználat viszont több szempontból is ártalmas lehet a szervezetre nézve.

Légzőszervi betegségek

A klímaberendezések a helyiség levegőjét keverik és hűtik, így, ha azokat nem tisztítják kellő rendszerességgel, néhány havonta pedig nem cserélik a szűrőjüket, könnyen baktérium- és gombatenyészetek alakulnak ki bennük, a nedvesség pedig a fekete penésznek is kedvező. 

A levegőbe fújt mikroorganizmusok légzőszervi panaszokat, Legionella-fertőzést és vele együtt nagyon súlyos tüdőgyulladást is okozhatnak, de a penész az asztma tüneteit is felerősítheti. 

Fejfájás és fáradtságérzés

Sokan tapasztalnak egy munkanap után fejfájást, indokolatlanul erős fáradtságot, rossz közérzetet. A beteg épület szindrómaként is emlegetett tünetegyüttest a beltéri kemikáliák mellett a légkondicionálás is okozhatja egy, az International Journal of Epidemiology című szaklapban publikált tanulmány szerint. Megoldást jelenthet a kisebb hőmérséklet-különbség, a gyakori szellőztetés vagy a szabad levegőn tartott szünet.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Magasabb fertőzésveszély

Az Environmental Protection Agency már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy, mivel a központi klíma a régi levegőt keringeti, az egy fertőzött beteg által bevitt vírusokat és baktériumokat a helyiség minden pontjára eljuttatja, így általa a közös térben tartózkodók mindegyike ki van téve a fertőzésveszélynek - emiatt különösen fontos lenne a gyakori szellőztetés a klímával hűtött helyiségekben, közlekedési eszközökön is.

Rosszabbul bírod a meleget

Bár a klímák előnyeként szokás említeni, hogy a kánikulában felerősödő betegségek kockázatát csökkentik, valójában a krónikus megbetegedések még kritikusabbá válhatnak a túlzott használat mellett. A hőkezelés képességét rontja az áldásosnak hitt berendezés: azok szervezete, akik sok időt töltenek klimatizált helyen, egyre kevésbé toleránsak a forróságra, ami egy ördögi kört képez.

A nagy hőmérséklet-különbség sokkolja a szervezetet, terheli a szívet, erősíti a fájdalmat, gyengíti az immunrendszert, és fokozza az alacsony vérnyomás, az idegi és ízületi gyulladások tüneteit is. Mivel azonban nem mindig teheted meg, hogy letekered a klímát, a legjobb, ha mindig tartasz magadnál egy kendőt vagy egy pulóvert, amit gyorsan magadra kaphatsz, valamint erősíted az immunrendszeredet nyáron is.

Ezt is szeretjük