Biztonságos a légkondi használata a járvány idején? Idén még több kockázatot rejt magában a közös terekben
Járvány idején nem javasolt belső keringéssel működő légkondival hűteni a közös tereket.

légkondi-közös-helyiség-iroda
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első nyári melegekben sokan azonnal bekapcsolják a légkondicionáló berendezést, ám nagy egészségügyi kockázatokat is rejt magában, ha valaki kizárólag ezzel hűti le a lakását, nem beszélve a közös használatú terekről, az irodákról, éttermekről vagy épp a tömegközlekedési eszközökről, melyek a vírusfertőzéseknek is teret adhatnak.

Tudományos publikációkban is megjelentek olyan információk, amelyek aggodalomra adhattak okot az emberek számára: a kutatók egy fertőzési láncot visszakövetve például rájöttek, hogy egy guangzhoui étterem nem megfelelő légáramlású légkondija is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több, a helyiségben tartózkodó család megfertőződjön.

Légkondicionálók használata a járvány idején

Manish Butte PhD., a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem egyetemi docense a Health magazinnak elmondta, a nyilvános terekben, mint amilyenek az éttermek, fitnesztermek vagy munkahelyek, egyes légkondicionálók használata potenciálisan kockázatos.

A Magyarországon érvényben levő kormányrendelet értelmében egyébként jelenleg a vendéglátóhelyek csak olyan légkondicionálót működtethetnek, amelyek a szabadból veszik a levegőt, így a levegőt keringető berendezéseket - beleértve a ventilátorokat és az osztott rendszerű klímákat is - nem kapcsolhatják be, kivéve ott, ahol a nyersanyagok tárolása miatt szükséges a folyamatos működtetésük, vagy ahol a berendezés vírusszűrő, UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A légkondicionálók ugyanis többféle elven is működhetnek: egyrészt belső keringéssel, tehát részben vagy egészében az adott helyiség levegőjének újrahasznosításával és lehűtésével, illetve a külső levegő lehűtésével. A vírusfertőzés kockázatát az előbbiek növelhetik meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Míg egy különálló lakásban csak a háztartásban élők levegőjén osztoznak az emberek, ezért otthon nagyobb veszély nélkül bekapcsolható az előbbi típusú légkondi is, a nyilvános, forgalmas helyeken már komplikáltabb a helyzet. 

Cseppfertőzés és légkondi

Közismert, hogy a koronavírus cseppfertőzés útján terjed. Egy köhögés során akár több ezer, egy tüsszentéssel akár több tízezer nedvességcsepp is elszabadulhat a levegőben, amely aeroszol formában a légkondicionáló rendszerébe kerül. 

A gépezetek a keringetés során csökkentik a levegő páratartalmát, amely növeli a vírusok fertőzőképességét: az alacsony páratartalom révén a cseppek még apróbbá válnak, és tovább meg is maradnak a levegőben. A nagyrészt a beltéri levegőt forgató légkondi-berendezések pontosan ezt a levegőt áramoltatják, és ez az, amiből a jelenlegi korlátozások is erednek.

A fertőzések esélye alacsonyabb a jól szellőző, magasabb hőmérsékletű és magasabb páratartalmú helyiségekben, ezért kulcsfontosságú a hűtési szokások újragondolása a közösségi terekben, a gyakori szellőztetés pedig különösen fontos szerepet kaphat most a betegségek elkerülése érdekében.

Tippek a beltéri hőmérséklet csökkentésére

Néhány bevált praktika akkor is bevethető a hűtésre, ha nincs megfelelő légkondicionáló a lakásban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük