Biztonságos a légkondi használata a járvány idején? Idén még több kockázatot rejt magában a közös terekben

Járvány idején nem javasolt belső keringéssel működő légkondival hűteni a közös tereket.

légkondi-közös-helyiség-iroda

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első nyári melegekben sokan azonnal bekapcsolják a légkondicionáló berendezést, ám nagy egészségügyi kockázatokat is rejt magában, ha valaki kizárólag ezzel hűti le a lakását, nem beszélve a közös használatú terekről, az irodákról, éttermekről vagy épp a tömegközlekedési eszközökről, melyek a vírusfertőzéseknek is teret adhatnak.

Tudományos publikációkban is megjelentek olyan információk, amelyek aggodalomra adhattak okot az emberek számára: a kutatók egy fertőzési láncot visszakövetve például rájöttek, hogy egy guangzhoui étterem nem megfelelő légáramlású légkondija is hozzájárulhatott ahhoz, hogy több, a helyiségben tartózkodó család megfertőződjön.

Légkondicionálók használata a járvány idején

Manish Butte PhD., a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem egyetemi docense a Health magazinnak elmondta, a nyilvános terekben, mint amilyenek az éttermek, fitnesztermek vagy munkahelyek, egyes légkondicionálók használata potenciálisan kockázatos.

A Magyarországon érvényben levő kormányrendelet értelmében egyébként jelenleg a vendéglátóhelyek csak olyan légkondicionálót működtethetnek, amelyek a szabadból veszik a levegőt, így a levegőt keringető berendezéseket - beleértve a ventilátorokat és az osztott rendszerű klímákat is - nem kapcsolhatják be, kivéve ott, ahol a nyersanyagok tárolása miatt szükséges a folyamatos működtetésük, vagy ahol a berendezés vírusszűrő, UV-sterilizáló technológiával ellátott.

A légkondicionálók ugyanis többféle elven is működhetnek: egyrészt belső keringéssel, tehát részben vagy egészében az adott helyiség levegőjének újrahasznosításával és lehűtésével, illetve a külső levegő lehűtésével. A vírusfertőzés kockázatát az előbbiek növelhetik meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Míg egy különálló lakásban csak a háztartásban élők levegőjén osztoznak az emberek, ezért otthon nagyobb veszély nélkül bekapcsolható az előbbi típusú légkondi is, a nyilvános, forgalmas helyeken már komplikáltabb a helyzet. 

Cseppfertőzés és légkondi

Közismert, hogy a koronavírus cseppfertőzés útján terjed. Egy köhögés során akár több ezer, egy tüsszentéssel akár több tízezer nedvességcsepp is elszabadulhat a levegőben, amely aeroszol formában a légkondicionáló rendszerébe kerül. 

A gépezetek a keringetés során csökkentik a levegő páratartalmát, amely növeli a vírusok fertőzőképességét: az alacsony páratartalom révén a cseppek még apróbbá válnak, és tovább meg is maradnak a levegőben. A nagyrészt a beltéri levegőt forgató légkondi-berendezések pontosan ezt a levegőt áramoltatják, és ez az, amiből a jelenlegi korlátozások is erednek.

A fertőzések esélye alacsonyabb a jól szellőző, magasabb hőmérsékletű és magasabb páratartalmú helyiségekben, ezért kulcsfontosságú a hűtési szokások újragondolása a közösségi terekben, a gyakori szellőztetés pedig különösen fontos szerepet kaphat most a betegségek elkerülése érdekében.

Tippek a beltéri hőmérséklet csökkentésére

Néhány bevált praktika akkor is bevethető a hűtésre, ha nincs megfelelő légkondicionáló a lakásban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük