Só helyett ezeket tedd az ételbe magas vérnyomás esetén - 8 ízletes fűszer, amivel sokat tehetsz az egészségért

Nemcsak finomak, de egészségesebbek is lesznek az ételek ezekkel a fűszerekkel.

Só helyett használt fűszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlzott sófogyasztás negatív hatásaira sokszor figyelmeztetnek az orvosok és az egészséges táplálkozással foglalkozó szakértők. Szerencsére nem kell lemondanod az intenzív ízekről, hiszen számos más fűszert is használhatsz só helyett. 

Só helyett ezeket tedd az ételbe, ha magas a vérnyomásod

A túl sok só fogyasztása könnyen magas vérnyomáshoz vezethet, és más egészségügyi problémákhoz is, ahogy korábban is írtuk. A só helyett használhatsz csökkentett nátriumtartalmú, káliumot tartalmazó sót is, amikben a nátrium helyett kálium van többségben. Mivel a két elem ízben hasonlít egymásra, a legtöbben észre sem veszik majd a különbséget. Bizonyos egészségügyi problémákban, például a vese-, szív-, máj- és cukorbetegségben szenvedőknek viszont ennek a használata sem ajánlatos. De szerencsére számos más fűszer létezik, amivel nemcsak a sót helyettesítheted, hanem az egészséges életmódra is odafigyelhetsz. 

A magyar konyha egyik alapfűszere, a fokhagyma kiválóan helyettesíti a sót az ételekben. Emellett nemcsak a vérnyomásod csökkenti, de az immunrendszered is támogatja.
A rozmaring különleges ízt ad az ételeknek, legyen az egy leves, egy sült vagy épp egy otthon sütött kenyér.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary
A Cayenne-paprikát a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk a só használata helyett. Kapható szárított, friss és őrölt formában is, és remekül megy levesekhez, szószokhoz és tengeri ételekhez is.
Az olaszok nagy kedvence, az oregánó is használható szinte bármilyen receptben a só helyett. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A szerecsendiót inkább süteményekben szokás használni, pedig jól illik levesekbe és szószokba is.
Fotó: oksix / Getty Images Hungary
A gyömbér egy igen sokoldalú fűszer, ami nemcsak süteményekben, de csípős ízének köszönhetően húsok, zöldségételek és levesek készítésében is alkalmazható. Ráadásul gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító és görcsoldó hatással is bír.
A kakukkfű kitűnő C-vitamin-forrás, és még a jó hangulatot is fokozza. Elsősorban húsokhoz, valamint paradicsomos és lencsés ételekhez illik.
A magyar konyhában is népszerű a köménymag, akár egész, akár őrölt formában. Jellegzetes íze van, viszont nem csípős, így szinte minden ételben használható.
Fotó: Michal Ulicny / Getty Images Hungary

8 erős hatású fűszer, ami nagyban támogatja a fogyást: minden konyhában megtalálhatóak

A mindennapi életben használatos fűszerek között is akadnak olyanok, amik hozzájárulhatnak a sikeres fogyáshoz.

Elolvasom

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük