Magas vérnyomáshoz, elhízáshoz vezet: sokan nem is sejtik, mennyire megviseli a szervezetet a rossz alvás
A rossz alvás komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, nem szabad félvállról venni.

alvászavar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy gondolják, négy-öt óra alvás elég éjszakánként, holott felnőtteknél 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvás lenne szükséges, gyerekeknél és serdülőknél még ennél is több.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis nemcsak nappali tüneteket okoz, de számos betegség rizikóját is növeli. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa a kivizsgálás és a kezelés jelentőségét hangsúlyozta.

A rossz alvás következményei

Az elégtelen, tehát napi 7-8 óránál kevesebb alvás, az elalvási és átalvási nehézségek, a gyakori megébredések, a horkolás miatti felületes alvás, az alvási apnoe és a nyugtalanláb-szindróma, illetve más alvászavarok mind-mind jelentősen rontják az alvás minőségét és természetesen a mennyiségét is befolyásolják.

Ez pedig nemcsak nyilvánvaló fáradtságot okoz, de jellemző a distressz érzése, a szorongás, az ingerlékenység és a nappali teljesítmény csökkenése is. Emellett kevésbé köztudott, de a rossz alvás számos betegség kialakulásának kockázatát is növeli. Az alábbi kórképek rizikója nőhet meg a rossz alvás miatt.

  • Agyi- és szív-érbetegségek: a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megemelheti a vérnyomást, ami elősegíti az érelmeszesedést, és számos egyéb szövődménnyel jár.
  • Elhízás: a hosszú távon fennálló rossz alvás felboríthatja a hormonális egyensúlyt, így az étvágy nehezebben kontrollálhatóvá, az anyagcsere lassabbá válhat. Jellemző, hogy az alvászavar miatti napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint hatására a fizikai aktivitás is csökken - így pedig igazán nehéz lehet a testsúlycsökkentés.
  • Cukorbetegség: a rosszul alvóknál gyakoribb a 2-es típusú cukorbetegség.
  • Hangulatzavarok, szorongás, depresszió: az alvás minőségének vagy mennyiségnek romlása (például alvászavarban vagy alvási apnoeban) memóriazavarokhoz, a koncentrálási képesség zavarához, lassult reakcióidőhöz, akár napközbeni aluszékonysághoz vezet.
  • Gyengülő immunvédekezés: mivel számos olyan anyag termelődik alvás közben, amely alapvető az immunrendszer hatékony működéséhez, a rossz alvás hatására gyengül az immunrendszer, ami növeli a fertőzések és bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nappali tünetek

Fáradtság, kialvatlanság, nappali aluszékonyság, fejfájás, reggeli (esetleg éjszakai) magas vérnyomás, a nemi vágy csökkenése - többek közt ilyen nappali tüneteket okozhat a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

- Ha valaki heteken, hónapokon keresztül nem tud megfelelően aludni - nehezen alszik el, sokszor felébred, már szorong attól, hogy nem fog tudni elaludni, sokat forgolódik, esetleg tud róla, hogy horkol, vagy éjszakai légzéskimaradása van, mindenképpen fontos felkeresnie egy szakembert. A panaszok és kísérőbetegségek pontos feltérképezése, az alváslaborban végzett alvásvizsgálat, illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok szükségesek a panaszok okának kiderítése és a megfelelő terápia beállítása céljából - ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa.

- A jó hír, hogy az alvászavarok jó eséllyel kezelhetők, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatok csökkennek jelentősen, de az életminőség is határozottan javul.

Ezeket idd lefekvés előtt, és gyorsabban alszol el

Az italok között vannak olyanok, amelyek hatással lehetnek a pihenésre. Bár az alkoholról például sokan úgy hiszik, hogy segíthet elaludni, valójában megváltoztatja az alvásfázisokat, rosszul aludhat tőle az ember. Ellenben a következő italokat érdemes bevetni akkor, ha alvási problémáktól szenvedsz.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük