4 gyanús jel, hogy nem szabad megvenned a halat az ünnepi ebédhez
Vedd észre még vásárlás előtt, ha nem friss a hal. Ne legyen a karácsonyi ebédből ételmérgezés!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár Magyarországon az éves halfogyasztás 2013-ban jelentős növekedésnek indult, és háromról négy kilogrammra emelkedett fejenként, ám még így is alulmúlja a 22 kilogrammos Európai Unió-s átlagot.

A karácsony az év egyetlen olyan időszaka, amikor szinte biztosan minden család asztalára kerül hal, az ünnepi bevásárláskor azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen árut is vásárolsz.

Négy gyanús jel, ami romlott halra utal

Fagyasztott halat szinte minden nagyobb áruházban kaphatsz karácsonykor, ám a legtöbben szívesebben fogyasztanak friss állatot. Ha a hal szaga kellemetlen, azt viszonylag könnyű kiszúrni, ám akadnak más jelek is, melyek felébreszthetik benned a gyanút, hogy a karácsonyi vacsorának esetleg ételmérgezés lesz a vége.

Komoly pikkelyhiány

Sok áruházban lehet ma már élő halat kapni, amivel kapcsolatban a legtöbb vásárlónak az az aggálya, hogy az állatok egy meglehetősen kicsi akváriumban vannak összezsúfolva. Valójában azonban hasonlóan sűrűn vannak elhelyezve a telelő tavakban is - tehát ez önmagban nem jelent problémát.

A nagyobb gondot a komolyabb pikkelyhiány jelenti ezen állatok esetében. Ha csak egy-egy pikkely hiányzik, nem kell aggódnod, ha azonban komolyabb sérüléseket figyelsz meg a halon, inkább ne vedd meg.

Halvány kopoltyú

Amennyiben nem szeretnél élő halat vásárolni, és inkább a pultból választanál, érdemes alaposabban szemügyre venned a kopoltyút. Ha az azon belüli terület rózsaszínű, friss áruról van szó, amennyiben viszont szürkés-fehéres árnyalatú, inkább ne főzz belőle halászlevet.

Opálos felszín

Ha halszeleteket vásárolnál, a felszín vizsgálata segít eldönteni, hogy mennyire friss az áru. Amennyiben szép fényes, úgy vélhetően nem kell aggódnod, ám ha inkább opálos a felszín, jobb, ha nem veszed meg a halat.

Rugalmatlan

Ha van rá lehetőséged, a tapintásos vizsgálat is segíthet eldönteni, mennyire friss a hal. Nyomd meg mutatóujjaddal egy ponton a hal húsát: amennyiben gyorsan visszanyeri alakját, megveheted, ám ha ott marad az ujjlenyomatod, inkább ne kockáztass.

Ünnepi fagyasztotthal-ellenőrzés

Ha megelégszel a fagyasztott hallal, úgy kevésbé kell tartanod attól, hogy romlott árut vásárolsz. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ugyanis az egész ország területén elrendelte a fagyasztott tengeri halak célellenőrzését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az ellenőrök a mintavételkor a csomagoláson feltüntetett jelölések meglétét, szabályszerűségét, a halakon a megengedett jégréteg vastagságát vizsgálják, valamint érzékszervi és toxikológiai jellegű ellenőrzést is végeznek.

A mintavételre mindenhol lehet számítani, egészen a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés végéig, december 31-ig. A forgalmazóknál történő ellenőrzések alkalmával kiemelt figyelmet fordít a hatóság a forgalmazás körülményeire, például a felengedés miatti visszafagyasztásra utaló jelekre, a vizsgálat alá vont termékek nyomon követésére és az első magyarországi forgalomba hozó megjelölésére.

Ezt is szeretjük