Robot segítségével műtöttek Magyarországon: dr. Merkely Béla szerint ez hatalmas áttörés

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg nemcsak a sebészek számára, hanem a jövő doktorai számára is.

robot-műtét3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jól van az a 68 éves nőbeteg, akin az országban először végeztek Da Vinci robotsebészeti eszköz segítségével epehólyag-eltávolítást. A Semmelweis Egyetemen zajló műtétet a társadalombiztosítás finanszírozta.

A robotasszisztált sebészeti rendszerek előnye, hogy a beavatkozások biztonságosabban, precízebben hajthatók végre, a betegek gyorsabban felépülnek, így rövidebb időt kell a klinikán tölteniük. Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhatott el a komplex robotsebészeti program kiterjesztve az oktatásra, kutatásra és a gyógyításra is.

Jól sikerült az első robotműtét

Még egy év sem telt el azóta, hogy 2021 augusztusában a Semmelweis Egyetemre érkezett két napos bemutatkozásra a Da Vinci Xi robotsebészeti műszer, amelyet akkor még az I. Sz. Sebészeti (mai nevén: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai) Klinikán próbálhattak ki az egyetem munkatársai és hallgatói. Kilenc hónappal később pedig munkába állt a klinikán az egyetem immár saját műszere, amellyel május 24-én hajtották végre az első műtétet, melyet másnap további két robotvezérelt operáció követett.  Az első beteg a beavatkozást követő második napon már el is hagyhatta a klinikát, jól van. 

robot-műtét5
Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

- Amíg az emberi csukló mozgásterjedelme korlátozott, addig a Da Vinci rendszer képes akár 520 fokban is mozgatni a robotkarjait, ezáltal olyan helyre is eljut, és olyan apró mozdulatokra is képes, amelyet sem egy nyitott műtét során szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni - magyarázza az első operációkat végző professzor, dr. Szijártó Attila.

robot-műtét2
Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója ismerteti, a rendszer három fő részből áll: magával a beteggel a négy karral rendelkező robotkar érintkezik, az orvos pedig nem a beteg mellett áll, hanem a sebészi konzolnál ülve tart kapcsolatot a robottal, melyet pedálokkal és joystickhez hasonló karokkal irányít. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. A Da Vinci rendszer harmadik pillére az úgynevezett torony, melynek segítségével az orvostanhallgatók vagy azok a kollégák is megtekinthetik a robotkarok mozgását, akik szeretnék elsajátítani az új eljárást, továbbá a torony tartalmazza azokat a fontos műszereket is, amelyek a műtét biztonságáért felelnek, és például a vérzést csillapítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A jövőben komplex onkológai megbetegedéseket tudunk majd sebészileg gyógyítani ezzel a készülékkel. A robotvezérelt technológiát ahhoz tudnám hasonlítani, amikor valaki már tud autót vezetni, aztán megtanul repülőt is irányítani, és ezzel új dimenziók nyílnak meg előtte 3D-ben - szemlélteti a professzor. 

A legfejlettebb technológiával műtenek

Ugyan Magyarországon már két intézményben is rendelkezésre áll egy-egy korábbi generációs technológia (DaVinci X), de hasi sebészet téren és az oktatásra, kutatásra, illetve gyógyításra is kiterjedő összetett robotsebészeti program elindításában a Semmelweis Egyetem úttörő. A fővárosi klinikán található negyedik generációs robot (DaVinci Xi) a ma ismert legfejlettebb technológiai háttérrel - az oktatásra, képzésre is lehetőséget teremtő két sebészeti konzolos megoldással - képes biztosítani egyszerre a betegek gyógyítását, az orvostanhallgatók és a fiatal szakorvosok képzését Közép-Kelet Európa legjobb egyetemén, miközben segíti a klinikai kutatások eredményességét is - tette hozzá dr. Merkely Béla. 

robot-műtét1
Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem rektora szerint ez az új technológia teljesen új horizontokat nyit meg nemcsak a sebész kollégák számára, hanem a jövő doktorai számára is, hiszen elkerülhetetlen, hogy a robottechnológia bekerüljön a következő 30-40 év orvosainak graduális és posztgraduális képzésébe. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki robottal operál majd, de ez nagy lehetőség a sebészetben és más egyéb diszciplínákban egyaránt.

robot-műtét4
Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem

- A jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológia révén a sebészek precízebben, pontosabban tudják kivitelezni a műtéteket, a betegek kisebb műtéti terheléssel, rövidebb kórházi tartózkodással és gyorsabb gyógyulással számolhatnak, összességében tehát többet tudunk tenni a betegekért, és a tudományos szempontból is eredményesek lehetünk. Ami az előttünk álló időszakban következik, hogy a robotsebészetben jártas bővebb szakmai stábot építsünk, illetve a Semmelweis Egyetemen a robotsebészet teljes spektrumát gyakorolni, kutatni és oktatni tudjuk. Várhatóan már a nyáron mintegy ötven új robotsebészeti műtétet el tudunk majd végezni - fűzte hozzá a rektor.

A klinikán az új rendszert évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd a jövőben az általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban is NEAK-finanszírozott formában. A program részeként egyelőre tíz sebész szerez jártasságot a robotsebészeti műtétek elvégzésére, ám mivel az oktatában is jelentős szerepet kap a Da Vinci, a jövő sebészei már ezen sajátíthatják majd el az új technológiát.

Mikor ingyenes a hasplasztika? Ebben a három esetben fizeti az OEP

Három esetben kérhető ingyenesen a bőrfelesleget eltávolító műtét.

(Képek forrása: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem)

Ezt is szeretjük