A császármetszés az evolúcióra is hatással lehet - Itthon különösen magas az aránya
A császármetszés hosszú távú hatása, amibe kevesen gondolnak bele.

GettyImages-1224044857(1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A császármetszés életmentő műtét, mely segítségével a baba és az anya élete megóvható, illetve egyes perinatális károsodások elkerülhetők. A császáros szülésből történő felépülés azonban a hüvelyihez képest lassabb, megnehezíti a babáról való gondoskodást, valamint negatív hatással lehet a baba immunrendszerének kialakulására.

Épp ezért az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a császármetszések száma a szülések 10-15%-ában végezhető indokolt esetben. A szakemberek szerint nem pusztán közvetlenül az anyára, illetve a babára lehet hatással a szülések egyre nagyobb arányú műtéti úton történő befejezése, de az evolúcióra is kihat.

Császármetszés Magyarországon

Hazánkban évek óta magas a császármetszések aránya. A WHO ajánlásához képest itthon 40% fölött van az elvégzett császármetszések száma. De van olyan kórház is Magyarországon, ahol a szülések több mint fele fejeződik be műtéttel. Ha kíváncsi vagy, a hazai kórházak statisztikáira, erre a linkre kattintva megnézheted őket.

Indokolt lehet a császármetszés, amennyiben az édesanya súlyos szív-, cukor- vagy ortopédiai betegségben szenved. Okot adhat rá, ha a baba harántfekvésben van, ha a méhlepény nem megfelelően látja el a magzatot, illetve a terhességi toxémia is. A téraránytalanság - vagyis amikor az anya szűk medencéjéhez képest a baba feje viszonylag nagy - ugyancsak indok lehet a császármetszésre, hiszen a baba nem jutna át a szülőcsatornán.

Császármetszés téraránytalanság miatt

Szakemberek szerint ez utóbbi okból kifolyólag egyre több anyának van szüksége császármetszésre. Kutatók becslése szerint az 1960-as években 1000-ből 30 esetben állapítottak meg téraránytalanságot az orvosok, alig 70 év alatt azonban ez a szám 36-ra nőtt.

Ellentétes evolúciós erők

A tudósokat régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy az evolúció során miért nem növekedett az emberi medence mérete. Más főemlősökéhez képest az ember feje születésekor viszonylag nagy. Ez azt jelenti, hogy míg például a csimpánzok viszonylag könnyen szülnek, addig az emberről ugyanez nem mondható el. 

A kutatók matematikai modellt dolgoztak ki az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján, és elméleti tanulmányaik során ellentétes evolúciós erőket találtak. Egyrészt igaz, hogy általában a nagyobb fejmérettel rendelkező újszülöttek egészségesebbek, ugyanakkor, ha a baba feje túlságosan nagyra nő, elakadhat a szülőcsatornában. A történelem során az ilyen esetek mind az anya, mind pedig a baba számára végzetesnek bizonyultak: a keskenyebb medencéjű nők tehát korábban génjeiket nem adhatták tovább lányaiknak.

A császármetszések eredményeképpen azonban e szelektív erők egyik oldala - vagyis, hogy a valamivel kisebb fejméretű babák nagyobb túlélési eséllyel számolhattak - eltűnt a történelem során. 

- Természetesen nem az a szándékunk, hogy kritizáljuk a szükséges, életmentő orvosi beavatkozást, ám tisztában kell lenni vele, hogy ennek evolúciós hatása van - mondta dr. Philipp Mitteroecker, a Bácsi Egyetem evolúcióbiológus-professzora.

A császármetszéssel született nők esélye arra, hogy ők maguk is császárral adjanak életet, több mint kétszer akkora, mint a természetes úton világra jöttek esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megerősödő neo-cortex

Michel Odent francia gyermekorvos és szülésspecialista szerint a császármetszések számának növekedése nem csupán a fent leírt következménnyel jár. A szülés egyik alapfeltétele, hogy a tudatos agyat lecsendesítsük, és az úgynevezett ősi agyunkat használjuk. A baba az anyai csontos medencén történő áthaladása évezredekig szabályozta az agykérgi területek növekedését. Ha azonban ezt az utat megkerüljük, és az emberi agykéreg az evolúció során még tovább nőhet, az idővel akár lehetetlenné teheti a baba természetes úton történő megszületését, mivel az ily módon megerősödött neo-cortexszel a nők már képtelenek lesznek szülni.

A baba hangja ébresztette a kómából

Nézd meg a képeket, és ismerd meg  Shelly Cawley és férje, Jeremy csodás  történetének részleteit! 

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük