A rézhiány tünetmentesen jelentkezik, de komoly bajok forrása lehet, főleg a kismamáknál
A rézhiány akár a magzatra is káros hatással lehet - ezekre kell odafigyelni kismamáknak.

GettyImages-672336888
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is kifejezetten nehéz. 

Hogyan lehet mégis kiszúrni? Gondolni kell a rézhiány lehetőségére - mondják a szakemberek. A pótlása kiemelten fontos, főleg a kismamák számára, hiszen ilyenkor a rézigény is megnő. Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász tájékoztatja a legfontosabb tudnivalókról Ratkó Tündét.

A rézhiány és tünetei

A réz minden élőlény számára elengedhetetlen nyomelem, minden egyes sejtben jelen van. A fő feladatai közt szerepel, hogy segítse az oxigén kapcsolódását a hemoglobinhoz, a cinkkel összekapcsolódva pedig kiemelt szerepet játszik az oxidatív stressz elleni fellépésben.

Egy átlagos felnőtt rézigénye 0,9 mg naponta, ám egyes helyzetekben a javasolt mennyiség jelentősen megnőhet, akár 3 mg/nap adagra is. Kiemelten rézigényes időszakok lehetnek bizonyos betegségek, de a várandósság is ide sorolható. A magzat számára a megfelelő rézellátás kulcsfontosságú, mivel nemcsak a növekedésében veti vissza a babát a rézhiány, hanem idegrendszeri fejlődési elmaradásokat is okoz.

A rézhiányosak levertté is válhatnak
A rézhiányosak levertté is válhatnak

A rézhiánynak jellemző tünetei nincsenek, de mindenképpen gyanakodni kell jelenlétére abban az esetben, ha valaki sokszor levert,  depresszióval küszködik , magas a vérnyomása, vagy gyakoriak a szervezetét érintő fertőzések.

Komoly fertőzéseket tud okozni

A kismamák számára a fertőzések különösen veszélyesek, mert gyakran vaginális problémát jelentenek. Minden nő életében legalább egyszer átesik valamilyen vaginális fertőzésen, különösebben nem is kell velük foglalkozni, rendszerint gyorsan helyre jönnek. Csakhogy várandósság esetén hatalmas kockázatot jelentenek az egyszerű fertőzések is, mert ilyenkor könnyebben válnak felszállóvá, így a magzatot is veszélyeztetik. A felszálló fertőzések problémáját mutatja, hogy jelenleg a vetélések és koraszülések 70%-áért ezek a gondok a felelősek.

GettyImages-489125283

A réz hatékonyan képes fellépni a fertőzések ellen is, hiszen a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bír - fejti ki dr. Angyal Géza. Pótlása azonban nem egyszerű, mivel a tápanyagban a jelenléte a talaj rézellátottságától függ. A réz mennyisége pedig gyorsan csökken a talaj kizsákmányolása, a tömegtermelés, a műtrágyázás és más, bevett mezőgazdasági módszerek miatt is. Pótlása azonban szerencsére táplálékkiegészítőkből, vitaminkészítményekből is jól megoldható.

Mire kell figyelni a réz pótlásánál?

Maga a réz mindenképpen biológiailag aktív állapotban legyen jelen a készítményben - ez jellemzően réz-glükonát formát jelent -, mivel így a hasznosulása, a szervezetbe való beépülése összehasonlíthatatlanul jobb. A réz hasznosulásában a cink is fontos szerepet játszik, mely szintén biológiailag aktív formában, mint cink-citrát lehet jelen a készítményben.

GettyImages-1164295980

A rézre és a cinkre folyamatosan szüksége van a szervezetnek, de ez nem minden anyagra igaz. Egyes vitaminok például a harmadik trimeszterben már nem szükségesek plusz pótlás formájában a szervezetnek, vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is. 

A réz hasznosulásának szempontjából fontos az is, hogy az illető ne fogyasszon tojást és tejet egyszerre vele. Ez a két élelmiszer ugyanis olyan anyagokat is tartalmaz, melyek befolyásolják a réz hasznosulását, akár jelentősen is ronthatják azt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor pótoljuk?

A réz a leginkább az állati eredetű táplálékokból képes hasznosulni. Ennek megfelelően azoknak a kismamáknak, nőknek és férfiaknak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, mindenképpen gondolniuk kell a megfelelő rézpótlásra.

Kismamák esetében szintén nem kell várni, a terhesség tervezésétől kezdve érdemes a szervezetet támogatnia megfelelő várandósvitaminnal. Sajnos ugyanis a rézhiány sokszor visszafordíthatatlan károkat okozhat. 

Tápláló vacsoraötletek kismamáknak, székrekedés ellen is

Az egészséges étkezés különösen fontos a kismamák számára. 

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük