Ráncosodás: súlyos női betegség előfutára
Mit mondanak a szakértők?
Egy új kutatás szerint a ráncosodásra hajlamos arcbőr előrevetíti a későbbi csontritkulás kialakulását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak esztétikai probléma, ha a bőröd vékony, és ráncosodásra hajlamos. A Yale Egyetem munkatársai szerint a röntgen elhagyásával, pusztán a bőr szerkezetének vizsgálatával diagnosztizálni lehet a csontritkulást. Így te is észreveheted a jeleket, és megelőzheted ezt a betegséget.

A csontritkulásról

A csontod minősége az életkorodnak megfelelően változik. Gyermekkorban és serdülőkorban a kalcium nagy mennyiségben épül be, de azzal egyidejűen, hogy már nem nősz tovább, a csontfejlődés nem áll meg.

Húsz-, harmincéves korod között a sűrűsége, vastagsága változik, nő a tömege. Ebben az időszakban tudod megalapozni csontjaid hosszú távú egészségét, és arra is hatással lehetsz, hogy a későbbi bontási folyamatok milyen ütemben zajlanak majd. A csonttömegcsökkenés ugyanis egy természetes folyamat, ami az életkor előrehaladtával bekövetkezik. Azonban egy bizonyos mérték felett már veszélyt jelent.

Ezt a leépülést több külső tényező segíti. Az orvosok úgy találják, hogy azoknál kisebb a kockázata a csontritkulás kialakulásának, akik aktív életet élnek, megfelelően táplálkoznak, kerülik a foszfátot tartalmazó üdítőket, kevés alkoholt és koffeint fogyasztanak. A veszélyeztetettek közé tartoznak a nők, a kis testmagasságúak, alacsony BMI-értékkel rendelkezők, a dohányosok, a hormonproblémával küzdők, illetve, akik szteroid alapú gyógyszert szednek.

A menopauza után nagy a kockázat

A csontritkulás töréshez vezet, ami ilyen esetben nagyon nehezen gyógyul. Jellemző testrészen, a csípőnél, csigolyán, csuklón, felkaron fordul elő a leggyakrabban. Magyarországon egy éven belül nyolcvanezren szenvednek csontritkulás miatt törést. Az idősebb nők azért különösen veszélyeztetettek, mert a változókorral lecsökken szervezetükben a csontépítő hatású ösztrogén szintje.

Fontos a táplálkozás!

Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait a helyes táplálkozással kapcsolatban! Most még sokat tehetsz a megelőzésért!

A ráncok jelzik a csont minőségét

Hogy megállapítsd, mekkora a kockázata a későbbi csontritkulás kialakulásának, vess egy pillantást a tükörbe. Egyes feltételezések szerint a nők bőrének állapota és csontjuk minősége között összefüggés van. Ezt a kapcsolatot kutatták a Yale Egyetem munkatársai egy nagyobb tanulmány részeként. Vizsgálatukban 114 korai menopauzán átesett nő szerepelt. Egy, a bőr szerkezetét vizsgáló eszközzel végeztek mérést az arcuk különböző részein. A szövet merevségét a homlokon, nyakon, szem alatti területen, összesen 11 helyen mérték. A csont sűrűségének megállapítását kettős energiaszintű röntgen-abszorpciometriával és ultrahanggal végezték. Ezeket az eredményeket végül összevetették, és a kutatók egyenes arányú összefüggést találtak közöttük.

Mindez annyit tesz Lubna Pal, a Yale Egyetem szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós tudományokkal foglalkozó karának professzora szerint, hogy az arcbőr ráncosodása jelzi, mekkora a csontritkulás kialakulásának valószínűsége. A professzor által vezetett csoport elmondása alapján, minél mélyebbek voltak a ráncok egy tesztalanynál, annál nagyobb volt a csontritkulás mértéke. Fontos információ, hogy az adatok nem mutattak összefüggést a nők korával.

A legfontosabb a megelőzés

Néma járvány, lappangó kór - így is hívják a csontritkulást. A beszédes nevek arra utalnak, hogy a betegségnek nincsenek előjelei. Leggyakrabban akkor veszik észre, amikor már megtörtént a baj, és egy gyanús törés miatt szűrésre küldik a beteget.

A megelőzés ezért kiemelkedően fontos a csontritkulás elkerülésének érdekében. Ehhez az ajánlott napi kalciumbevitel 1000 mg, amit tejtermékekből, olajos magvakból a legegyszerűbb magadhoz venned. Kiemelkedően fontos a D-vitamin bevitele is, ami fontos szerepet játszik a kalcium beépülésénél. A szervezeted magától előállítja ezt a vitamint, ha eleget tartózkodsz a napon, de érdemes halat, májat, tojást is fogyasztanod. Mindemellett a mozgás az, ami segít a csontok épségének megőrzésében. A csontépítő sejteket aktivizálja, ha rendszeresen sportolsz.

Ezt is szeretjük