Így menthetnek a rákbetegek életeket: erre hívja fel a figyelmet egy túlélő
Hihetetlenül fontos az, amit ez a volt daganatos beteg elmond.

nagykep?cikkid=169419&kep=rakgyogyszer1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákbetegek tízezrek életét menthetik meg, ha sikerül rábírniuk családtagjaikat és barátaikat, munkatársaikat és ismerőseiket, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. Ezt Kalotay Gábor, a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület prosztatarákból gyógyult elnöke állítja. A betegszervezet az egymás egészségéért felelősséget vállaló összefogásra biztat minden családi, lakóhelyi és munkahelyi közösséget.

Rendkívül fontosak a szűrések

Több százezren élnek ma Magyarországon, akik már szembenéztek a rákkal. Ha mindannyian csak néhány embert rábírnának a környezetükben a szűrővizsgálatokra, akár életek tízezreit menthetnék meg.

Ezzel értelmet nyerhetnek mindazon megpróbáltatások is, amelyeken a betegség miatt a daganatos betegek átmennek. Ha valakinek nincs komoly betegsége, a szűrővizsgálatok megnyugvást hoznak. Ha viszont valakinek a szervezetében rosszindulatú folyamat indult el, az önmagától nem múlik el. Rosszabbodik, és kezelés nélkül végzetessé válik.

A rák még mindig vezet a halálesetek számában

A rákbetegségek egy jelentős része még ma is kivédhetetlen. A nemzetközi tapasztalatok szerint minél magasabb az átlagéletkor egy országban, annál többen kénytelenek előbb-utóbb daganatos betegséggel szembesülni.

A rendszeres szűrésekkel viszont a vastagbél- és végbélrák, az emlőrák és a prosztatarák, a méhnyakrák vagy a bőrrák is sokkal kisebb arányban válna végzetes betegséggé, mint ma.

Elrettentő statisztikák emlő- és méhnyakráknál

Az idehaza évente felfedezett tízezer vastagbélrákból ötezer végzetes, holott az 50 év felettiek vastagbéltükrözésével a rákhoz vezető polipok még a rosszindulatú betegség kialakulása előtt eltávolíthatóak lennének.

Évente hétezer nő szembesül emlőrákkal, de a betegek közül többen meggyógyulnának, ha a mammográfiás szűréseken nagyobb lenne a részvételi arány a jelenleginél. Évente négy-ötszáz nő hal meg méhnyakrákban idehaza, holott a nőgyógyászati szűréssel a rákmegelőző elváltozások felfedezhetőek.

Prosztatarák- és melanomaadatok

A szűrésekkel csaknem mindenkinél el lehetne kerülni a halálhoz vezető szövődményeket. Sokkal kevesebb férfi kapna áttétes prosztatarákról diagnózist, ha 50 év felett mindenkinél rutinná válna az urológiai vizsgálat és a PSA-szint ellenőrzése. Az évenkénti bőrgyógyászati rutinvizsgálattal a bőrrák is kevesebb áldozatot szedne. Egy minimális beavatkozással sokkal több embernél időben, a szétterjedés előtt eltávolítanák a gyanús anyajegyeket vagy a kezdeti stádiumú melanomát.

Hallgatni kell a daganatos betegekre

Kalotay Gábor elmondta, hogy a betegtársak tudják, hogy mit jelent az, amikor az orvos rossz hírt közöl. De ha már ott bujkál a betegség, jobb, ha ez a nem várt hír mielőbb érkezik, hogy nagyobb esély legyen a gyors és teljes gyógyulásra.

A daganatos betegségekkel járó kihívások nem szabad, hogy eltántorítsanak a szűrésektől. A családi, munkahelyi és lakóhelyi közösségek tagjai a szűréseken való részvételben egymást támogatva és bátorítva sokat tehetnek azért, hogy az adott közösségeket hosszú távon ne szakíthassa szét egy rákbetegség.

Ezt is szeretjük