Miért fogynak a rákos betegek, és hogyan lehet segíteni nekik? A kezelést is befolyásolhatja
Bármilyen daganat okozhat étvágytalanságot, mely idővel kóros súlycsökkenéshez, soványsághoz is vezethet.

étvágytalanság 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még egy kezdeti stádiumú daganatos betegség is járhat kóros fogyással. Már egy egészen kicsiny méretű daganatos góc is képes olyan anyagokat termelni a szervezetben, amelyek étvágycsökkenést, felszívódási zavarokat okozhatnak.

Az idegesség, a betegséggel vagy az onkológiai kezelésekkel járó esetleges mellékhatások, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés vagy a szájban kialakuló nyálkahártya-gyulladás miatti fájdalmas rágás és nyelés mind-mind fokozhatja a fogyást.

Daganat alatti étvágytalanság

A kóros fogyás ellen tudatosan tenni kell, mert a legyengülés egyrészt rontja az életminőséget, másrészt gátja lehet a daganatellenes kezelések megkezdésének vagy folytatásának is. Nem elég többet enni, az esetek jelentős részében orvosi beavatkozás is indokolt - áll a rakgyogyitas.hu oldalán.

étvágytalanság rák
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Malnutríciónak nevezik az alultápláltság állapotát. Ez nem objektív soványságot jelent, hanem olyan hiányállapotot, amikor egyensúlyzavar lép fel, tehát adott tápanyagból többet használ fel a szervezet, mint amennyihez hozzájut vagy hasznosítani tud.

Ha az alultápláltság hosszabb időn át fennáll, és a fogyást okozó különféle fizikai, biokémiai és lelki tényezők összeadódnak, illetve gyulladásos tényezőkkel is kiegészülnek, egy komplex tünetegyüttes alakulhat ki, amelyet anorexia-cachexia szindrómának hívnak. Ez magyarul a daganattal összefüggő soványságot, régies szóhasználattal daganatos senyvességet jelent.

A szindróma jellemzője, hogy hat hónap vagy annál rövidebb idő alatt elveszíti a beteg a testsúlya 10%-át. Mindez gyakran erőtlenséggel, fizikai és szellemi fáradékonysággal társul. Nem ritka ezen állapotban a vérszegénység kialakulása sem, és az immunrendszer gyengüléséből adódóan növekszik a fertőzések kockázata, elhúzódóbbá válik a sebgyógyulás, csökken a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonysága, a mellékhatások viszont felerősödhetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fogyás stádiumai

A daganattal összefüggő kóros fogyást három stádiumba sorolják. Az első stádium a pre-cachexia, amikor az étvágytalanság mellett az anyagcsere is megváltozik, de a testsúlyvesztés még 5%-nál nem nagyobb. A második stádiumban intenzívebbé válik a fogyás, az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamat is kimutatható, amit a laboratóriumi leleteken a CRP, C-reaktív proteinérték jelentős emelkedése is jelez. A harmadik, előrehaladott stádiumban az erőteljes és gyakran már visszafordíthatatlan leépülési folyamatok uralják a kórképet.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a rák végzetessé válásában nem elhanyagolható arányban közvetlen ok a legyengülés, és az anorexia-cachexia következtében kialakuló szövődmények. Önmagában már ez is indokolja, hogy meg kell előzni, meg kell állítani, vissza kell fordítani a kóros fogyást, amely a daganatos betegek több mint felét érinti.

Táplálásterápia, gyulladásgátlás

A betegek fogyása tehát nem csak abból ered, hogy nem esznek eleget, hanem a háttérben egy összetett, az anyagcsere egyensúlyát megbolygató gyulladásos folyamat játszódik le. A kóros fogyás kivédésére, illetve csökkentésére sem elegendő tehát többet enni - pláne, hogy erre sok esetben nem is képes a beteg, akit netán más mellékhatások is gyötörnek. A tumoros cachexia ellen orvosi eszközöket is be kell vetni.

GettyImages-1163698798
Fotó: laflor / Getty Images Hungary

A kezelőorvos javasolhat vagy táplálásterápia keretében vényre rendelhet különféle édes és sós ízesítésben elérhető, kifejezetten a daganatos betegek számára kifejlesztett speciális tápszereket is. Ha bármilyen okból nem tud a beteg szájon át étkezni, szonda bevezetésére és szondatápszerekre lehet szükség. A kalóriapótláson túl pedig szükséges a gyulladásos folyamat gátlása és a daganatból felszabaduló káros anyagok ellen ható anyagok, valamint étvágygerjesztők adása.

Inspiráló történetek a rákból meggyógyult nőkről

Az újrakezdők gyakran számolnak be arról, hogy a betegség után jobban értékelnek minden pillanatot, igyekeznek minél több élményt gyűjteni, szeretteikkel tölteni az időt, hiszen a súlyos kór megtanította őket arra, hogy mi az igazán fontos az életben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük