7 rákkeltő adalékanyag: közkedvelt ételek, melyek tartalmazzák

Nézd meg, mely táplálékok túlzott fogyasztása járhat fokozott rákkockázattal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszeripar a gyártási eljárások során számos olyan adalékanyagot használ, melyek fokozzák az ételek ízét, vonzóbb színüket vagy éppen hosszabb eltarthatóságukat biztosítják. Ezek az adalékanyagok azonban sokszor nem veszélytelenek: hosszú időn át nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegíthetik a rák kialakulását. Lapozd át az alábbi galériát, és tudd meg, milyen élelmiszerek címkéjén kell keresi a veszélyes E-számokat.

A nátrium-glutamát - E621 - a legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt komoly méretűre.Tudj meg többet róla!

Az akrilamid elsősorban a magas hőmérsékleten - 120 fokon - hevített szénhidráttartalmú élelmiszerekben van jelen. Legnagyobb mennyiségben azonban a különböző chipsekben és húsokban található.

Az eritrozin - E127 - egy mesterséges színezék, amely elsősorban szörpökben és piros színű üdítőitalokban fordul el. Bár viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, nagy mennyiségben fogyasztva elősegítheti a pajzsmirigydaganat kialakulását.

A többek között sütemények, kekszek, fagylaltok színezésére használt brillantkék - E133 - vízoldékony színezőanyag, viszonylag gyorsan kiürül a testből, ezért a klinikai vizsgálatok során veszélytelennek bizonyult. Egyes állatkísérletek azonban kromoszómakárosodást mutattak ki fogyasztása során.

A felvágottak gyártása során használt, baktériumölő hatású nátrium-nitrit - E250 - a gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva  nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz. Engedélyezett napi mennyisége - testtömegtől függően - körülbelül 2-6 mg.

Az aszpartám - E951 - nevű édesítőszer folyamatos viták tárgyát képezi. Az Európai Ramazzini Intézet 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető a rák kialakulása és az aszpartám fogyasztása közötti összefüggés. Többek között cukormentes lekvárok, zselék, desszertek édesítésére használják.

A light üdítőkhöz, fogyókúrás élelmiszerekhez, dzsemekhez használt ciklamát - E952 - olyan mesterséges édesítő, mely 30-szor édesebb, mint a cukor. A hivatalos adatok szerint az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít, ám állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.

Képeken a 8 legegészségesebb étel, amiről valaha hallottunk

A veszélyes élelmiszerek után most ismerkedj meg azokkal, amelyek az egészségedet szolgálják.

Képeken a 8 legegészségesebb étel, amiről valaha hallottunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük