Magyarországon évről évre a szív- és érrendszeri betegségek számítanak vezető haláloknak, ezt a daganatos megbetegedések követik a sorban, mégis kevés hangsúlyt kap a mindennapokban a tudatos megelőzés, így az egészséges táplálkozás, az elégséges mozgás vagy a rendszeres szűrővizsgálatok.
A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás.
Rákkeltő hatású élelmiszerek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hosszú listát tart számon a bizonyítottan vagy potenciálisan rákkeltő élelmiszerekből is. Némelyik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség rizikójának növelésével, mások a bennük levő karcinogén anyagok hatására fokozzák a problémát.
A következő egészségtelen ételek és italok rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a rák magasabb kockázatával. Minimalizálásukkal sokat tehetsz az egészségedért, helyettük a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, növényi zsírok arányának növelése ajánlott az étrendben. Korábbi cikkünkben megmutattunk néhány olyan ételt, ami hasznos, rákellenes tápanyagokat is tartalmaz.

A feldolgozott, füstöléssel, nitrites pácolással, sózással tartósított húsok, így a kolbász, a virsli vagy a szalonna fogyasztása növelheti a daganatok, így a vastag-, végbél-, mell- és gyomorrák kockázatát is egyes vizsgálatok alapján.
Fotó: Beo88 / Getty Images Hungary

Az alkohol 1. kategóriába sorolt rákkeltő, tehát bizonyítottan összefüggésbe hozták többek között a torok- a nyelőcső-, a mell-, a máj, a vastag- és végbélrák kialakulásával. A legkisebb mennyiségben is egészségtelen.
Fotó: Bogdan Kurylo / Getty Images Hungary

A vörös húsokat, így a marha, a sertés vagy a bárány húsát a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolják. Többek közt a vastagbélrák kialakulásával is kapcsolatba hozták azokat.
Fotó: SStajic / Getty Images Hungary

Bár alkalmanként jó szolgálatot tehet sietős reggeleken egy péksütemény, feldolgozott élelmiszernek minősül, és sok cukrot, zsírt is tartalmaz, ami elhízáshoz is vezethet, ez tovább növeli a rákkockázatot.
Fotó: Oliver Strewe / Getty Images Hungary

A kutatások rámutattak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy kockázatot jelentenek a vastag- és végbélrák kialakulásában. A transzzsírokban, sóban, tartósítószerekben bővelkedő, előrecsomagolt és instant levesek, húskonzervek, ömlesztett sajtok is ide sorolhatók.
Fotó: Irina Marwan / Getty Images Hungary

A szintén az ultrafeldolgozott élelmiszerek körébe tartozó üdítők, energiaitalok egyaránt károsak a szervezetre nézve, és növelik az elhízás rizikóját is.
Fotó: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary

A chipseket, rágcsálnivalókat valószínűleg senki nem gondolja egészségesnek, lévén pedig, hogy ultrafeldolgozottak, kétszer érdemes meggondolni, milyen gyakran fogyasztasz belőle.
Fotó: Ricky Herawan / 500px / Getty Images Hungary

A tömény édességek, cukorkák, csokoládék nagyon magas cukortartalommal is rendelkeznek, ezért a túlsúly, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is növelik, ami szintén rizikófaktor a rákbetegség kialakulásában.
Fotó: Liudmila Chernetska / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)
Segít megelőzni a rákot, mégis kevesen csinálják, pedig teljesen ingyen van: kiderült, hogy mi az oka ennek
Nagyon kevesen tesznek a rák megelőzése érdekében, pedig viszonylag kevés erőfeszítést igényelne.
Elolvasom