A legtöbb magyar megteszi, pedig rákot is okoz – Ezért nem mindegy, hogyan sütöd a tojást
A tojás közkedvelt és nagyon egészséges étel, érdemes figyelni arra, hogyan készíted el.
A tükörtojást reggelire nagyon sokan szeretik elkészíteni, ám valószínűleg kevesen tudják, hogy a sütés során az értékes tápanyagok károsodhatnak, és a tojás így elkészítve még az egészségre is káros lehet.
Így rákkeltő is lehet a tojás
A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, 100 grammban 12,5 gramm fehérje található, a tojás ezenkívül tele van vitaminokkal, A-, B-, C-, D-, E-, K-vitaminokat és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Sokáig a magas koleszterinszintje miatt nem javasolták a túlzott fogyasztását, ma már ez megdőlt, visszavonták a korábbi ezzel kapcsolatos ajánlást.
A tojás elkészítése nagyon egyszerű, a főtt tojást, a rántottát és a tükörtojást is pár perc alatt össze lehet dobni, valamint rengeteg más ételnek alapanyaga. Az elkészítéskor érdemes figyelni arra is, hogy melyek azok az elkészítési módok, amelyek során a tápanyagok a legjobban megtarthatók.
Átgondolandó, hogy az olajban való sütés akár az egészségre is káros lehet, főleg, ha a tojás elszíneződik a sütés során, ami annak a jele, hogy oxiszterolok, a koleszterin oxidatív reakciója során keletkezett vegyületek keletkeznek. Egyes kutatások rámutattak, hogy ez az anyag összefüggésbe hozható többféle rák kialakulásával. Az olaj kiválasztása sem mindegy, hiszen az olajok füstpontja eltérő, ahogy erről egy korábbi írásunkban írtunk már, ezért nem minden olaj alkalmas a sütésre, különösen magas hőfokon.
Az oxiszterolok a szervezetbe kerülve gyulladásos folyamatokat indíthatnak el és szívproblémákat is okozhatnak. Vizsgálatuk során összefüggést találtak többféle rákos betegség kialakulásával, melyek kockázatát növelheti az égett tükörtojás fogyasztása.
Miért nehéz megpucolni a friss főtt tojást? Magyarázat a hétköznapi jelenségre
A régebb óta a hűtőben vagy spejzben álló tojás héját könnyebb levenni főzés után.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- vegetáriánus