Rákkeltő anyag van a népszerű élelmiszerben: ezeket a termékeket érinti majd a szigorúbb EU-rendelet
Olyan ételek és italok is lehetnek a listán, amiket mindennap fogyasztasz.
![Rákkeltő akrilamid](https://kep.index.hu/1/0/1902/19029/190296/19029609_1180873_9125b1d72360243d3b16418c510bf666_wm.jpg)
Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét. A hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sült krumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti.
Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit nem szabad sütni. A nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében egy műanyag monomer kerül a szervezetbe, derül ki a Laboratorium.hu cikkéből.
Ezekben az ételekben van a veszélyes anyag
Decemberben lép hatályba, és néhány hónap múlva már kötelezően alkalmazandó az EU Bizottságnak 2017/2158 rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő. Az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát.
Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt és olajban sütött termékek, szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek és a finompékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, annak pörkölt és instant változata, valamint a pótkávé is, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.
![chips](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1902/19029/190294/19029445_59e146474ba360c812a44961dca16202_wm.jpg)
Mi az az akrilamid?
Az akrilamid az élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, és potenciálisan rákkeltő, mondta el a Laboratotorium.hu-nak Dr. Szigeti Tamás János, az élelmiszervizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. Az akrilamid a poliakril típusú műanyagok monomerje, és olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Az anyagot svéd kutatók azonosították az olyan erősen sütött ételekben, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények - főzött ételekben azonban nincs.
Nem szabad sütni a főzni való krumplit
140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele. A változó kémiai összetételétől függően bizonyos krumplifajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid.
![](https://kep.index.hu/1/0/5732/57327/573278/57327809_07309cacaf807221b8f555abed88fed7_wm.jpg)
Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!
Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.
A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bOtFNli_4PcO5g8g7uE3UWYlj7zZX6dwSzrwTCOtimr.97/stparam=smdljpsrsq/fastid=mwbrtkhdnmxayhgxjkqktbuneelt/nc=0)
Promóció
A chips-ek esetében megtették az óvintézkedéseket
A burgonyasziromnál évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat. Ezt többek között az úgynevezett vákuumfritőz technológiával érték el, így a korábbi 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is előállnak e termékek megszokott érzékszervi tulajdonságai.
A vákuum alatt végzett, alacsonyabb hőmérsékletű hőkezeléssel úgy lehet csökkenteni e termékek víztartalmát, hogy azok ropogósak legyenek. Az Európai Unió Bizottság rendeletét 2018 áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak és forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.
A mindennapi életben nagyon sok mindennek lehet rákkeltő hatása, amelyekről nem is gondolnád, hogy ártalmasak az egészségre.
Ez az 5 dolog egész biztosan rákkeltő: ezek csak az elsők a 116-os listáról
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
![nagykep?cikkid=166127&kep=etelek-lead](http://kep.index.hu/1/0/1602/16025/160259/16025985_889333_3bd77fddfc8ec719a6f529e4fb9dee80_wm.jpg)
- olaj
- táplálkozás
Rákkeltő, és árt az agynak: ha te is használod, ezekkel váltsd ki!
![nagykep?cikkid=169631&kep=bolt-zoldseg-lead](http://kep.index.hu/1/0/1591/15915/159150/15915095_867879_d3b2722c59002f9979c499c24f43bb93_wm.jpg)
- gyümölcs
- megelőzés