Rákkeltő anyag van a népszerű élelmiszerben: ezeket a termékeket érinti majd a szigorúbb EU-rendelet
Olyan ételek és italok is lehetnek a listán, amiket mindennap fogyasztasz.

bevizsgálás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét. A hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sült krumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti.

Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit nem szabad sütni. A nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében egy műanyag monomer kerül a szervezetbe, derül ki a Laboratorium.hu cikkéből.

Ezekben az ételekben van a veszélyes anyag

Decemberben lép hatályba, és néhány hónap múlva már kötelezően alkalmazandó az EU Bizottságnak 2017/2158 rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő. Az élelmiszerekben előforduló akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát. 

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt és olajban sütött termékek,  szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek és a finompékáruk  gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, annak pörkölt és instant változata, valamint a pótkávé is, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

Mi az az akrilamid?

Az akrilamid az élelmiszerek hőkezelésekor keletkezik, és potenciálisan rákkeltő, mondta el a Laboratotorium.hu-nak Dr. Szigeti Tamás János, az élelmiszervizsgálatokkal is foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. Az akrilamid a poliakril típusú műanyagok monomerje, és olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Az anyagot svéd kutatók azonosították az olyan erősen sütött ételekben,  mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények - főzött ételekben azonban nincs.

Nem szabad sütni a főzni való krumplit

140 fok alatti sütésnél sem jellemző az akrilamid keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban számolni kell vele. A változó kémiai összetételétől függően bizonyos krumplifajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért nagyon fontos, hogy a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid.

A cikk az ajánló után folytatódik

A chips-ek esetében megtették az óvintézkedéseket

A burgonyasziromnál évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat. Ezt többek között az úgynevezett vákuumfritőz technológiával érték el, így a korábbi 160-170 fokon folytatott sütés helyett már 140 fokon is előállnak e termékek megszokott érzékszervi tulajdonságai.

A vákuum alatt végzett, alacsonyabb hőmérsékletű hőkezeléssel úgy lehet csökkenteni e termékek víztartalmát, hogy azok ropogósak legyenek. Az Európai Unió Bizottság rendeletét 2018 áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak és forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.

A mindennapi életben nagyon sok mindennek lehet rákkeltő hatása, amelyekről nem is gondolnád, hogy ártalmasak az egészségre.

Ezt is szeretjük