Mi a megfelelő pulzusszám, ha tartósan fogyni akarsz? Így számold ki, mi a legjobb neked

Zsírégetés szempontjából nem mindegy, mennyire engeded magasra szökni a pulzust.

GettyImages-906020252

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a sportolással nemcsak a kondíciódat javítanád, hanem fogyni is szeretnél, bizonyára hallottad már, hogy zsírégetés szempontjából jó, ha méred a pulzusod, ebből tudni fogod, hogy a tested milyen keményen dolgozik.

A pulzuskontrollált edzés segít abban, hogy a pulzusszám mérésével és a megfelelő tartomány beállításával optimalizáld az edzések intenzitását, és nyomon kövesd a hosszú távú változásokat, az állóképesség javulását. A pulzuskontrollált edzés abban is segít, hogy a szervezet minél gyorsabban kezdje el energiaként felhasználni a zsírsejteket, és ne az izomsejtekből nyerje az energiát.

Mi az ideális pulzusszám, ha fogyni akarsz?

A normál pulzusszám átlagértéke 60-70 szívverés/perc körüli, de az, hogy egyénileg mi az ideális pulzustartomány, életkortól, nemtől, fizikai aktivitási szinttől, a testmagasságtól és a testsúlytól is függ.

GettyImages-519550002

Kifejezetten zsírégetés szempontjából a pulzusszám nem lehet túlzottan magas. Edzés során elsőként a szénhidrátraktárak adják az energiát az edzéshez, majd nagyjából 30-40 perc után nyúl a zsírsejtekhez a szervezet. Ha hosszasan magas pulzusszámmal dolgozol, azaz erőteljes, kemény, intenzív napi edzéseket végzel, a szervezet, hogy gyorsan energiához jusson, nem a zsírsejtekből, hanem az izomsejtekből fogja azt fedezni, hiszen innen tud elraktározott szénhidrátokhoz - glikogénhez - nyúlni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így számold ki a maximális pulzusszámot

Kifejezetten zsírégetés céljából az ideális pulzusszám 120-130 szívverés/perc, amelyet nagyjából 40 percig érdemes fenntartani. Hogy pontosabb képet kapj, a maximális pulzusszámot az alábbiak szerint tudod egyszerűen kiszámolni:

maximális pulzus = 220 - életkor

Azaz a 220-ból kivonod a korodat, és megkapod a sportolás közbeni maximumpulzusszámot. Ennek a számnak a 65-75%-a a zsírégető tartomány. Például egy 30 éves egészséges felnőtt esetében ez 190 lesz, de nem kell eddig felpörgetni a pulzust, az anyagcserepörgető és zsírégető hatás már akkor is érvényesül, ha ennek a 65-75%-áig dolgoztatod a szíved, ez 190 x 0,65 - 0,75, vagyis 124-142 szívverés/perc lesz. Erre egy jó aerob edzés tökéletes lesz.

GettyImages-505453229

Ha 40 percen túl is folytatnád az edzést, pihenj pár percet, amíg a pulzusod lecsökken, majd újra fuss neki. A zsírégetés azonban mit sem ér, ha nincs egy jól megválasztott étrenddel kombinálva, ezzel ugyanis másfél-kétszeresére is növelheted az elvesztett zsír mennyiségét.

Zsírégető edzés nyáron

Hatékony gyakorlatok, amelyek sok kalóriát égetnek, és rövid időn belül látványos változást hoznak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük