Puffadás, székrekedés, elhízás

A táplálkozási zavarok lelki háttere

Ismerd meg az emésztéssel kapcsolatos leggyakoribb problémák lelki okait. Ne csak a tünetet kezeld!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichoszomatikus betegség fogalma bizonyára ismert számodra. Ennek ellenére talán nem gondolsz rá, hogy a puffadás vagy a székrekedés hátterében akár lelki okok is meghúzódhatnak. Ismerd meg a leggyakoribb táplálkozási, illetve emésztési zavarok pszichés okait.

Székrekedés és hasmenés - az analizálás problémája

Mind a székrekedés, mind a hasmenés kialakulásának hátterében meghúzódhatnak lelki okok.

A vékonybél emésztési szempontból az analizálás helyszíne: itt dől el, hogy mely tápanyagokat szeretné hasznosítani, illetve melyeket szeretné eltávolítani magából a szervezeted. A rendszeres hasmenés arra utalhat, hogy túlanalizálod életed eseményeit, jellemzően sokat rágódsz a problémákon, és feldolgozhatatlanul sok dologgal törődsz egyszerre. Így a szervezeted inkább kilöki magából ezeket, csak ne kelljen velük foglalkoznia. A székrekedés lelki szempontból ennek ellenkezője. Tested azt jelzi, hogy túl kevés a feldolgozásra szoruló információ és élmény, így a beérkező kevés ingerrel foglalkozik ahelyett, hogy továbblépne.

Mi a teendő?

A hasmenés megszüntetéséhez arra van szükséged, hogy fontossági sorrendet állíts fel, egyszerre csak egy dologgal foglalkozz.

Testi-lelki egyensúlyod megőrzése érdekében mondj olykor nemet is. A lelki alapon kialakuló székrekedés megszüntetéséhez új ingerekre, érzelmi impulzusokra van szükséged. Ha ez megvan, nem a már befogadottak átgondolása foglal majd le, így mind lelki életed, mind emésztésed felpörög majd.

Puffadás - az események túlreagálása

Ha túl sok ételt veszel magadhoz, melyek nehezen tolerálják egymást, vagy egész egyszerűen nehezen emészthető élelmiszert fogyasztasz, könnyen előfordulhat, hogy kellemetlen puffadást tapasztalsz. Ha azonban úgy gondolod, nem a táplálkozásod felelős a tünetért, valószínűleg lelki okok állnak a háttérben. Lelki szinten a puffadás arról árulkodik, hogy olyan eseményekkel vagy tényekkel kerültél szembe, melyeket nem tudsz megemészteni. Ezek a dolgok belső nyugtalansághoz, elutasításhoz vezetnek. Úgy érezheted, nyomás alá kerültél, és határozottabban érzékeled tested belső folyamatait. A puffadás jellemzően a túlérzékeny emberek testi jellegű tünete, ha túlreagálod a kellemetlen eseményeket, nálad is gyakran kialakulhat.

Szüntesd meg a puffadást!

Ahhoz, hogy megszabadulj a gyakori puffadástól, helyre kell állítanod a belső nyugalmadat, meg kell változtatnod az élet dolgaihoz való hozzáállásodat.

Ehhez nélkülözhetetlen a humorérzék, melynek segítségével elveheted a kellemetlen események élét. Nem szabad túlreagálnod a problémákat, és meg kell tanulnod lazítani. Ehhez kérheted szakember segítségét is, de, ha még nem olyan nagy a baj, kiváló megoldást nyújthat a jóga.

Elhízás - a kiegyensúlyozottság hiánya

A táplálkozás már csecsemőkorban sem csupán az alapvető szükséglet kielégítését jelenti, hanem a szeretet és gondoskodás fokmérője is egyben. Ez az összefüggés, köszönhetően például a csokoládé segítségével termelt endorfinnak - úgynevezett örömhormonnak -, életed során végig fennmarad.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy, ha életedből hiányzik a meghittség, ha szeretetre vágysz, az ősi ösztön sugallatára többet eszel, mint általában. Az evés végeztével gyomrod megtelik, a belső űr azonban nem szűnik meg hosszú időre, hiszen a szeretetet, a kiegyensúlyozottságot vagy az elismerést nem kaptad meg. Ha ez az állapot hosszabb távon fennáll, idővel elhízáshoz vezethet. Miközben megkísérled, hogy a belső ürességérzetet evéssel szüntesd meg, valójában magadba fojtod félelmeidet, frusztrációidat, és nem leled a kiegyensúlyozottságot.

Mit tehetsz?

Ha ismerős a felvázolt szituáció, és úgy gondolod, túlsúlyod hátterében lelki okok húzódnak meg, érdemes odafigyelned néhány dologra. Kiegyensúlyozottságod visszanyerését ne a táplálkozástól reméld. Ha el akarod kerülni a bánatzsír testedre rakódását, igyekezz minél több örömszerző, feszültségoldó tevékenységet beiktatni a napirendedbe.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Járj minél többet társaságba, találkozz a barátaiddal, de akár a rendszeres sport is segíthet. Ha pedig mindez nem hoz javulást, minél előbb fordulj pszichológushoz vagy pszichiáter szakemberhez.

OLVASD EL EZT IS!

dundi no alma
  • túlsúly lelki okai
  • elhízás okai

Az elhízás 4 rejtett, lelki oka

suti
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Az elhízás 4 rejtett, alig ismert oka

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük