Csökkenti az ízületi gyulladást, csillapítja a fájdalmat: mikor hasznos a PRP-terápia?
A PRP-terápia az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként működik, és javítja az ízület mozgathatóságát is

ízületi fájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogyan segít a PRP-terápia a mozgásszervi panaszoknál, fájdalmaknál? A Platelet Rich Plasma (PRP), azaz vérlemezkében gazdag vérplazma a megoldás kulcsa: ez teszi lehetővé azt a terápiát, amely az ín-, izomregeneráló hatása mellett remekül beválik krónikus gyulladásoknál és főként a porc újjáépítésében.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc , a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa bemutatja az innovatív kezelés működését. 

A porckopás idővel fájdalmat okozhat

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás, vagyis az artrózis. Amikor tartósan fájlaljuk egy ízületünket, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ki kell deríteni, sérülés, gyulladás vagy porckopás okozza-e a bajt. Mindenképpen fontos beavatkozni a folyamatba és orvoshoz fordulni, ha a fájdalom akadályozza az olyan mindennapos tevékenységeket, mint a lépcsőzés, a futás, a térdhajlítás vagy a kar felemelése. 

- Ha minden más okot kizártunk, gyakran az derül ki, hogy a fájdalom forrása maga a porckopás. Különösen veszélyeztetettek, akik bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenységet végeznek, mint a megerőltető sport, az állómunka, és rizikófaktor a mozgásszegénység is - ismerteti Arnold doktor. - A porckopás valójában természetes folyamat, ami sokáig nem jár panasszal, de előrehaladottabb stádiumban komoly fájdalmat is okozhat. Ennek az az oka, hogy ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét. Ráadásul ezek a területek érzőidegekkel gazdagon ellátottak, tehát valóban komoly életminőség-romlást okozhat, ha itt jelentkezik a kopás. 

Hogyan működik a PRP-terápia?

A PRP-terápia során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot juttatnak vissza az érintett ízületbe. 

- Ez a terápia a helyreállító medicina körébe tartozó, minimális orvosi beavatkozással járó módszer, az ortho-biológiai terápiák közé sorolandó - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

- A vérlemezkékben, vagyis a trombocitákban találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Ezenkívül a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása, és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia azonban más eredményt is hoz: az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként működik, és javítja az ízület mozgathatóságát is. Remekül beválik sportsérüléseknél, az Achilles-ín-problémák, illetve a térd, a váll, a könyök enyhe vagy középsúlyos kopásának kezelésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- Érdemes azonban tisztán látni, hogy a porcújjáépítést serkentő injekció sem tudja a már nem létező porcot visszaépíteni. A kezeléshez szükséges, hogy megfelelő mennyiségben legyenek még élő porcsejtek. Vagyis például a térdprotézis beültetése már nem kiváltható általa, viszont a műtét idejét ki tudja tolni, akár meg is tudja előzni, ha idejében, a műtéti szükséglet kialakulását évekkel megelőzően, még anyagcsereképes porc meglétekor alkalmazzuk.

Így zajlik a PRP-kezelés

A gyakorlatban a porcújjáépítést serkentő injekciós kezelés ambulánsan, steril körülmények közt történik. Arnold doktor szavaiból kiderül, hogy a kezelés során 10-15 ml vénás vért vesznek le a páciens karjából, majd egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendőrendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré. 

A PRP-injekció hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll. A kezelés eredményességéhez hozzájárul a megfelelő utókezelés, amelynek része a két hétig tartó kímélet és - egyéni mérlegelést követően - a PRP-injekció után, később beadott hialuroninjekció. A személyre szabott funkcionális gyógytornának pedig a megelőzésben és a regenerálódásban is jelentős szerepe van.  

Ízületi gyulladással tiltólistás ételek

A krónikus ízületi gyulladással élők számára az életminőség javítása érdekében rendkívüli szerephez jut a kíméletes, de rendszeres mozgás, a gyógytorna, fizioterápia, az állapotromlás elkerülésére és a fájdalom csillapítására gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A kiegyensúlyozott állapotért a napi étrendet is át kell gondolni, a tiltólistás élelmiszereket nem, vagy csak nagyon kis mértékben fogyasztani.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük