Rossz az emésztésed és a bőröd is furcsa? A primer immundefektus tünetei és kezelése
A betegség sokakat érint, ezért fontos kivizsgálást kérni.

nagykep?cikkid=169402&kep=beteg-lany1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Kriván Gergely - az Egyesített Szent István és Szent László Kórház (ESZSZK) gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának főorvosa - elmondta, hogy az úgynevezett primer immundefektus - PID - nem ritka betegség. A szakorvosok szerint minden négy-ötszázadik embert érintenek enyhébb vagy súlyosabb formában a vele járó tünetek.

De mi is az a primer immunhiány?

A primer immunhiány széles betegségcsoportot foglal magában. A betegek gyakran kiújuló légúti fertőzésekkel, bőrfertőzésekkel, tályogokkal, allergiával, gyomor- és bélrendszeri panaszokkal küzdenek. Ezen kívül reumás ízületi gyulladásokkal, autoimmun-betegségekkel is jár a betegség. Sok esetben a betegek nem is tudják, hogy panaszaik a primer immunhiányra vezethetőek vissza.

A korai diagnózis a legfontosabb

A főorvos a korai diagnózis fontosságát emelte ki, hiszen sok esetben öt-hat év is eltelik a panaszok megjelenése és a célzott kezelés között. Emellett a betegség bármilyen életkorban okozhat tünetet.

A terápia teljes skálája rendelkezésre áll az ESZSZK-ban, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, vagyis a volt Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig az intravénás immunglobulin-pótló kezelést tételes finanszírozás keretében finanszírozza. Szükség eseten a csontvelő-transzplantációt is támogatják.

Ezek lehetnek a betegségre utaló jelek

Fontos az alapellátásban dolgozók figyelmét felhívni a betegségre utaló tünetekre. Ilyen az, ha egy éven belüli két tüdőgyulladása vagy súlyos homlok- és orrmelléküreg-fertőzése van a betegnek. Az is tünet lehet, ha négy vagy több fülgyulladása, illetve több hónapos sikertelen antibiotikum-kezelése volt a páciensnek.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

A primer immunhiány nem gyógyítható, de sok esetben jól kezelhető és szinten tartható betegség, amellyel ma már teljes életet lehet élni. A szakorvos elmondta azt is, hogy a pontos diagnózis felállításához sokszor nem elegendő a tünetek ismerete, hanem laboratóriumi vizsgálatokra is szükség van.

A laborvizsgálatokat finanszírozzák

Szabó Zsófia, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ klinikai immunológiai részlegének részlegvezetője a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezekre a szakorvos utalja be gyanú esetén a pácienst. A vizsgálatokat a NEAK finanszírozza, ám az éves és előre meghatározott költségkeret, a laborkassza általában messze alulmúlja a tényleges igényeket.

Emellett az egészségügyi rendszerben továbbra is gondot jelent, hogy egyes vizsgálatokat, mint például a vér immunglobulin-szintmérését a háziorvos nem rendelheti el. Kiss Zoltánné, a betegeket tömörítő egyesület elnöke egyebek között azt mondta, két éve küzdenek azért, hogy a primer immunhiánnyal diagnosztizáltak is részesüljenek a súlyos fogyatékossággal élők adókedvezményében.

Ezt is szeretjük