Mitől nő pattanás a nyakon? 4 tényező, ami a csúnya és fájdalmas tünetekhez vezet
A nyakon megjelenő pattanásokat számos dolog okozhatja.

nyak pattanás tükör
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladt, fájdalmas pattanások bárhol előfordulhatnak a testen, és számos okra visszavezethetők: akár a bőrrel érintkező szennyeződés is kiválthatja, de komolyabb hormonális zavarról is árulkodhat.

A nyakon található faggyúmirigyek fokozott termelése, illetve az elhalt hámsejtek, szennyeződések által elzáródó pórusok tehetők közvetlenül felelőssé a pattanások megjelenéséért, ám a közvetett okok és a problémát felerősítő tényezők szerteágazók lehetnek. 

Hormonális aknék a nyakon

A hormonális problémák, változások okozta pattanások az ösztrogén- és a progeszteronhormonok ingadozásához köthetők elsősorban a bőrgyógyászok szerint, de a tesztoszteron és a kortizol szintjének változása is hatással van rájuk. A látványos probléma nemcsak hormonbetegség, de a menstruáció, illetve a menopauza alatt is felerősödhet.

A pattanások ilyenkor jellemzően a nyak, az áll környékén vagy az arc oldalsó részén bukkannak fel, ugyanazokon a helyeken, és gyakran ciklikusan, a hormonrendszeri ingadozással egy ütemben. A stressz felerősíti a tüneteket, így a gyakori feszültség esetén is hormonális eredetre lehet következtetni, noha ez akár önmagában is kiváltó oka lehet a pattanásosodásnak.

PCOS-re is utalhat

A hormonális eredetű betegségek egyike a policisztás ovárium szindróma, melynek során a petefészekből nem tudnak kilökődni az érett petesejtek, ennek következtében a szerven ciszták alakulnak ki. A betegség több szervet is érinthet, és kellemetlen tünetekkel járhat: ilyen a menstruációs ciklus felborulása, az anyagcsere lassulása, a hízás, a túlzott szőrnövekedés és a gennyes, gyulladt pattanások megjelenése a test több területén, többek között a nyakon és az arcon, az állon, hosszú távon pedig meddőséggel is járhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rossz higiénia

A nyak környékén kialakuló pattanások esetenként a rossz higiéniára is visszavezethetők. Ilyenkor a hajmosási szokások megváltoztatásával, a nyakhoz érő átizzadt, beszennyeződött ruházat gyakori cseréjével sokat tehet az ember a nyaki pattanások kiküszöböléséért. Fontos a nyak alapos megtisztítása edzés vagy bármilyen, izzadással járó tevékenység után, különösen akkor, ha az ember erős faggyútermelést tapasztal, akár a fenti hormonális változások miatt.

Nem megfelelő kozmetikumok

A nyaki bőrrel érintkező kozmetikumokban is keresendő lehet a hiba, ha nem múló pattanásokkal találkozik az ember. Az egyes sminktermékek, krémek elzárhatják a pórusokat, de a parfüm lecserélése is javíthat a helyzeten. A samponok, a balzsamok, a testápolók és a tusfürdők is tartalmazhatnak irritációt okozó összetevőket, érzékenyebb bőrön az illatanyagok és a habzást fokozó adalékok is hozzájárulhatnak a bőrproblémákhoz.

A hormonális okokra vagy betegségre visszavezethető pattanások megszüntetésében bőrgyógyász vagy endokrinológus szakorvos segíthet, a háttérok orvoslása érdekében akár gyógyszeres kezelést, hormonpótlást is elrendelve. Más esetekben a tisztálkodási és bőrápolási szokások megváltoztatása is eredményre vezethet, a pöttyök eltüntetésében pedig kozmetikus segítsége kérhető.

Étkezéssel a hormonális egyensúlyért

Az étrendi módosítások hozzájárulnak a hormonrendszer egészségének megőrzéséhez, néhány élelmiszer különösen hasznos az egyensúly érdekében.

Ezt is szeretjük