Mindig az álladon jelennek meg pattanások? Komoly betegség is állhat a hátterében
Kevesen gondolják, hogy komoly ok húzódik a pöttyök megjelenése mögött, pedig egyes esetekben így van.

pattanas allon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a pattanásokra a legtöbben csak zavaró szépséghibaként tekintenek, ezek valójában fontos dolgokra hívhatják fel a figyelmet akkor, ha szinte mindig ugyanazon a helyen jelennek meg. A különböző területek ugyanis a test bizonyos szerveinek helytelen működését, betegségeit jelezhetik.

Míg a homlokon felbukkanó pöttyök leginkább az egészségtelen étkezésre hívják fel a figyelmet, az állon újra és újra megjelenő pattanások a hormonrendszer és a női nemi szervek rendellenességeire mutatnak rá.

Erre figyelmeztetnek a pattanások az állon

Az áll oldalának zavaró duzzanatai leginkább arra utalnak, hogy valami nincs rendben a hormonrendszerrel. Leginkább a hormonális változások, ingadozások járnak ilyen tünetekkel, ami a menstruációt megelőző napokban sokaknál előfordul, máskor azonban akár policisztás ovárium szindrómát, más néven PCOS-t is jelezhet. Ebben az esetben az androgén, azaz a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülése miatt alakulnak ki a pattanások, amire fontos figyelmet fordítani. Ez a betegség ugyanis az egész testet érinti, súlyosabb esetekben meddőséget okozhat, és a cukorbetegség kialakulásában is hajlamosító tényező lehet.

pattanas allon1

Ezenkívül, ha az állon megjelenő pattanások alhasi fájdalmakkal és rendszertelen menstruációval társulnak, akár petefészekciszta és mióma is állhat a háttérben.

Emésztőszervi gondok

De nemcsak a homlokon lévő pöttyök, hanem az állon megjelenők is jelezhetik az emésztőszervi rendellenességeket, legalábbis akkor, ha mindig a közepén, az ajkad alatt bukkannak fel. Ilyenkor a gyomor és a vékonybél területén keresendők a problémák. Lehet, hogy nem megfelelően táplálkozol, felborult a bélflóra egyensúlya, de ételallergia és az emésztőenzimek hiánya is produkálhat pattanásokat ezen a területen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A stressz is okozhatja

Előfordul azonban, hogy nem betegség, hanem a stressz miatt alakulnak ki a pattanások az állon. A sok idegeskedés rengeteg bőrtünetet okozhat, a pikkelysömör és az ekcéma mellett pattanásokat is, de akár a nem megfelelő arcápolók és sminktermékek használata is lehet a hibás. Mindenesetre a legfontosabb, hogy ha felnőttként is rendszeresen ugyanazon a helyen jelennek meg a piros pöttyök, mindenképpen utána kell járni az okoknak, és nem szabad annyiban hagyni a problémát.

Ezt is szeretjük