Mindjárt kezdődik a parlagfűvirágzás: már most is okozhat tüneteket

Aki allergiás a virág pollenjére, annak már most is okozhat tüneteket.

GettyImages-1171675948
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, az arra érzékenyeknek azonban már most el kell kezdeni a gyógyszerszedést - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában, írja az MTI.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek.

Parlagfűszezon

Szigeti Tamás elmondta, július végére, augusztus elejére várják a parlagfű virágzását, de aki allergiás a virág pollenjére, annak már most is okozhat tüneteket.

GettyImages-131533492
Fotó: Elenathewise / Getty Images Hungary

Hozzátette: a növény növekedési üteme változatos képet mutat az országban, az aszályos időszak is visszavetheti a fejlődését, de jelentősen nem változtat rajta.

A szakértő megemlítette az NNK tavalyi felmérését, amely szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit.

A cikk az ajánló után folytatódik

A parlagfű-allergia jellegzetes tünetei az orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés. A tünetek bárkinél megjelenhetnek nemtől és kortól függetlenül.

A parlagfű-allergia megerősítésére allergiavizsgálatot végeznek, amely pollenszezonban, az allergén növény pollenszórásának idején nem alkaros bőrpróbával, másnéven prick teszttel, hanem vérből történik, írja a Budai Allergiaközpont.

Nem mindegy, hol viszket - Mik állnak a 8 leggyakoribb allergiás bőrreakció hátterében?

Nem véletlen, hogy az allergológus első kérdései között szerepel, hogy pontosan hol viszket, vagy hol keletkezett a kellemetlen tünetekkel járó bőrreakció: az információ rengeteget elárul a probléma hátteréről.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük