A Parkinson-kór tünetei és kezelése
A legújabb kutatások szerint egyes betegségek komoly mértékben elősegíthetik a Parkinson-kór kialakulását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Parkinson-kórban szenvedett az egykori sportoló Mohamed Ali, de szintén ezzel a betegséggel küzd Michael J. Fox amerikai színész is. Az ő esetében egészen különös, hiszen első tünetei harminc éves korában jelentek meg, pedig a kór rendszerint a hatvan felettieket sújtja. Lefolyása és eredete hasonlít az Alzheimer-kórhoz. Nem tudni, hogyan alakul ki, visszafordíthatatlan, és rendkívüli módon megnehezíti az életet.

Mi a Parkinson-kór?

A Parkinson-kór súlyos degeneratív idegrendszeri megbetegedés, melynek során az agy azon idegsejtjei pusztulnak el, melyek az egyensúlyozást, a testtartást és a testmozgást szabályozzák. Az esetek nagy részében a hatvan felettieket érinti, de számos példa van extrém, korai megbetegedésekre is. Jelenleg Magyarországon húszezer beteget regisztráltak.

Kialakulásának oka nem tisztázott. A genetikai hajlam az esetek mindössze 15%-ában mutatható ki, az öröklődés vagy a halmozódás ezáltal kizártnak tekinthető. A legújabb kutatások azonban összefüggést találtak a Parkinson-kór és más, sokkal hétköznapibb betegségek között is.

Tünetei

A Parkinson-kór tünetei eleinte alig észrevehetőek, csak annak tűnik fel, aki igazán figyeli a testét. A legelső jelzések általában a test egyik oldali végtagjainak mozgatásakor jelentkeznek. A végtagok ilyenkor enyhén remegnek. Michael J. Fox például jobb kisujján vette ezt először észre, majd a remegés szép lassan egész alkarjára átterjedt.

Ahogy telik az idő, a beteg mozgása lelassul, ugyanígy a beszéde és a gondolkodása is. Megrövidülnek lépései, és még egy lépcsőfokot is nehezen lép meg. Mivel az agyban az egyensúlyért felelős idegek is sérülnek, a beteg könnyen elveszítheti egyensúlyát, így a hirtelen mozdulatok különösen veszélyessé válhatnak, hiszen eleshet anélkül, hogy védekező reflexei beindulnának.

Alacsony koleszterinszint és Parkinson-kór

Amerikai tudósok Parkinson-kórban szenvedő betegeket és egészséges embereket vizsgáltak azért, hogy megpróbálják kideríteni a betegség kialakulásának okát. A kutatás során minden reggel megmérték mindenki vérnyomását, testsúlyát és koleszterinszintjét, mint általában minden egészségügyi megfigyelés alkalmával szokás. A vizsgálatok során azt vették észre, hogy a betegek koleszterinszintje lényegesen alacsonyabb, mint az egészségeseké. Arra a következtetésre jutottak – melynek okát még nem tudták meghatározni –, hogy amíg az alacsony koleszterinszint csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, növeli a Parkinson-kórét, különös tekintettel a férfiakra.

Allergia és Parkinson-kór

Szintén amerikai kutatás eredményeként született az a megállapítás, miszerint az allergia következtében kialakult gyulladás fontos szerepet játszik a Parkinson-kór megjelenésében. A kutatás során közel kétszáz beteg és velük korban és nemben megegyező, szintén kétszáz egészséges embert vizsgáltak. Minden egyes résztvevő esetében megfigyelték, jelentkezett-e nála gyulladásos betegség: allergia rhinitis, asztma, szénanátha, anémia, lupus vagy ízületi gyulladás. Az allergia rhinitis a porra, pollenre vagy állatszőrre adott allergiás reakció. Ezen légúti allergiától szenvedő betegek esetében a vizsgálat alapján 2,9-szer nagyobb gyakorisággal alakult ki Parkinson-kór. Ily módon pedig a hosszú ideje fennálló allergia rhinitis jelezheti, hogy a beteg szervezete az átlagosnál nagyobb mértékben hajlamos gyulladások kialakítására.

Természetesen a kísérletben részt vevők alacsony száma miatt további vizsgálatokra van szükség az állítás alátámasztásához. A vizsgálat eredményei azonban egyértelműen arra ösztönzik az orvosokat, hogy a gyulladásos folyamatok leállítására alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki, és így megelőzzék a Parkinson-kór kialakulását.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Kezelése

A Parkinson-kór kezelése elsősorban gyógyszeresen történik. Mivel a betegség nem rövidíti meg az ember életét, így a gyógyszerek eredménye nem az élethosszban mérhető. Az azonban nem mindegy, hogy a beteg milyen sokáig marad abban az állapotban, hogy még élvezni tudja a hétköznapi életet.
Mivel a betegség legfőképp az agyi dopaminszintet csökkenti, így leginkább olyan gyógyszereket fejlesztettek ki kezelésére, melyek az elveszett dopamin pótlására szolgálnak. A dopamin olyan ingerületátvivő anyag, mely az idegsejtek közötti kommunikációban játszik nélkülözhetetlen szerepet.

Az allergia és a Parkinson-kór közti összefüggésről szóló rész alapjául a Harmonet írása » szolgált.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük