A paradió, brazildió vagy amazonmandula egy dél-amerikai olajos magfajta, mely gazdag fehérjékben, egészséges zsírokban, omega-3 zsírsavakban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban.
Ennek a diófélének a legfontosabb egészségügyi hatását mégis a kiemelkedően magas szeléntartalma jelenti. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő szelénbevitel nélkülözhetetlen a normális idegrendszeri működéshez, antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedést, csökkentheti a mellrák, a tüdőrák, a prosztatarák és a végbélrák kialakulásának kockázatát, valamint segít helyreállítani az ember károsodott sejtjeiben a DNS-t, mindezek mellett pedig kedvezően hat a bőrre és a hajra is.
Napi egy-két darab az ajánlott mennyiség
Ugyanakkor a paradiót kiemelkedő szeléntartalma miatt nem szabad mértéktelenül fogyasztani. Egyetlen hámozott paradió 12-25 mikrogrammot, egy héjából frissen kibontott akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat, így már napi két szem fedezi az ajánlott szelénbevitelt. A túladagolás hajhulláshoz, a körmök törékenységéhez és elvesztéséhez, bőrgyulladáshoz, neurológiai tünetekhez és extrém esetben akár halálhoz is vezethet.
Képes összeállításunkban megnézheted, melyek azok az ételek - a paradión kívül -, melyek fogyasztását nem szabad túlzásba vinni!

A paradió vagy brazildió értékes zsírsavakat tartalmaz, de magas szeléntartalma miatt napi egy-két darabot ajánlott fogyasztani belőle.

A chiamag, magyar nevén aztékzsályamag rosttartalma miatt fontos, de vigyázni kell vele. A napi maximális ajánlott beviteli mennyisége 15 gramm, ennek túllépése emésztési problémákat okozhat.
Fotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary

Az avokádó egy rendkívül zsíros gyümölcs, ami akár 320 kalóriát is tartalmazhat, így diétázásra nem alkalmas. A dietetikus szerint napi fél avokádónál többet nem ajánlatos enni.
Fotó: SarapulSar38 / Getty Images Hungary

A spenót és más zöld levelű zöldségek értékes vitaminforrások, ugyanakkor magas kalcium-oxalát-tartalmuk miatt előidézhetik a vesekő kialakulását. Naponta 450 grammnál többet nem tanácsos enni belőlük.

A szerecsendió kis mennyiségben jó hatással van a vérnyomásra, gyomornyugtató, köhögéscsillapító, ha viszont túl sokat használnak belőle, hányingert, erős szívdobogást, szédülést és hallucinálást okozhat, így egy alkalommal legfeljebb 10 gramm fogyasztható belőle.
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary

A koffein nagy dózisban szívproblémát és ingerültséget okozhat, így a kávé és a fekete tea esetében is fontos a mértékletesség: naponta két-három csésze az ajánlott mennyiség.
Fotó: LICreate / Getty Images Hungary

A banán kitűnő káliumforrás, ezenkívül jó hatással van az emésztőrendszerre is. Túl sok banán fogyasztása után a kálium fokozott mennyisége miatt lassulhat a pulzus és a szívverés, így naponta pár darabnál többet nem ajánlott fogyasztani belőle.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

A tonhal bizonyos fajtái higanyt tartalmazhatnak, így nem szabad sokat enni belőlük. A szakértők azt javasolják, egy 60 kilós embernek háromnaponta érdemes elfogyasztania egy konzervet.
Fotó: flyingv43 / Getty Images Hungary

A káposztában levő goitrogén anyagok gátolják a jód felszívódását, így pajzsmirigybetegeknek nem ajánlott sokat fogyasztani belőle. A savanyú változatát epebetegek és emésztőrendszeri betegségben szenvedők ne fogyasszák.
Fotó: Liubov Yashkir / Getty Images Hungary

A szója az egyik legallergénebb élelmiszer, a benne található növényi ösztrogén ártalmas a szervezetre, emellett fitiksavat tartalmaz, mely akadályozza az ásványi anyagok felszívódását, így diéta esetén nem ajánlott fogyasztani. A szójaszószból pedig néhány kanál már a napi sószükségletet is meghaladja.
Fotó: artparadigm / Getty Images Hungary
Borítókép- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.