A szívrohamok nagy részénél nincs is mellkasi fájdalom: az orvos elmondta, mire kell figyelni
A szívbetegség régóta nem válogat a nemek között.

no-korhaz-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köztudattal ellentétben a nőket ma már jobban veszélyeztetik a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakat. Legalábbis a kockázati tényezők sokkal erősebben hatnak rájuk, miközben a jelekre nem figyelnek.

A várandósság és a változókor az az időszak, amikor a nőknél megnő a rizikófaktorok gyakorisága. A Magyar Kardiológusok Társasága felhívja a figyelmet azokra a jelekre, amelyek vagy kockázatot jelentenek, vagy már az infarktust jelzik.

Szívbetegség – a nők nem kérnek segítséget

Ma Magyarországon a nők 57%-a hal meg szívproblémák miatt, 43%-uknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Több kutatás is készült a nők szívrohamának gyakoriságával, illetve kockázatával kapcsolatban. Az Oxfordi Egyetem vizsgálata azt mutatta ki, hogy a dohányzás, a cukorbaj, a magas vérnyomás és a túlsúly mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak kockázata megkétszereződött a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több mint megháromszorozódott.

A magasvérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest. Vagyis általában ugyan több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív kockázatát, mint a férfiakét. A magas vérnyomás több mint 8%-kal jelentett nagyobb szívrohamkockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz esetében ez majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé 47%-kal volt magasabb. Egy másik, lengyel vizsgálat pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nők a már riasztó jeleknél sokkal ritkábban hívnak mentőt, kérnek segítséget, mintha azt férfi családtagjuknál észlelnék.

Veszélyes életkor

- Lassan köztudottá válik, hogy a nőket is veszélyeztetik az iszkémiás szívbetegségek, halálozásukban pedig a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek van a legnagyobb szerepe. A hormonális védettség, amit a nők ösztrogénellátottsága nyújt, a változókorral megszűnik. A kardiovaszkuláris rizikó, vagyis annak valószínűsége, hogy egy szív- és érrendszeri esemény a közeljövőben nagy eséllyel bekövetkezik, azok együttes jelenlétéből jól látható. Legalábbis azt mindenképp tudhatjuk, hogy kik a legveszélyeztetettebbek.

A kockázatbecslésben újabb és újabb rizikótényezők váltak elfogadottá, azonban a magas vérnyomás szerepe a betegségek kialakulásában egészen biztos. Ugyanakkor népbetegség is, hiszen a felnőtt társadalom 30%-át érinti, az idősebbek között pedig 60-70% előfordulásának gyakorisága. Az idősek között egyértelműen több a hipertóniás nő, mint a férfi - hívja föl a figyelmet dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hypertonia munkacsoportjának vezetőségi tagja, a "Harc a női szívekért" kuratórium elnöke, a Magyar Menopauza Társaság főtitkára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Laborvizsgálat félévente!

- A nők magas vérnyomását komolyabban kell vennünk, ugyanis több olyan életszakasz van, amely csak rájuk jellemző, és amikor a magas vérnyomásnak különösen nagy a veszélye. Ilyen az áldott állapot, illetve a változás kora. A menopauza az utolsó vérzéstől eltelt 1 év utáni időszakot jelenti, de az élettani változások már jóval megelőzik ezt. A női hormonális működés leállásával számos klinikai tünet alakulhat ki: hőhullámok, alvászavar, kedélyállapot-ingadozások, testsúly, a bőr rugalmasságának elvesztése. Az anyagcsere is változik, és a vérzsírszintek emelkedése növeli az érelmeszesedés gyakoriságát.

Az életkorral párhuzamosan nő a vérnyomás is, ami egyértelműen növeli a betegség kockázatát. Ehhez társulhat még a testsúlynövekedés, az ülő életmód és a helytelen táplálkozás. A változás korát követően a nőknek sokkal tudatosabban kell odafigyelnie önmagukra, az egészséges életvezetésre, napi rendszerességgel végzett testmozgásra, ez lehetőleg heti 150 percet jelent, illetve alapvető a helyes táplálkozás. Nagyon fontos, hogy tudja az adatait, mérje rendszeresen a vérnyomását, a testsúlyát, legalább félévente kérjen laboratóriumi vizsgálatokat - ad tanácsokat Masszi Gabriella.

Ételek magas vérnyomás ellen

A következő hétköznapi táplálékok segítenek szinten tartani a vérnyomásodat, ezáltal megelőzni a komolyabb keringési rendszert érintő betegségeket.

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük