A szívrohamok nagy részénél nincs is mellkasi fájdalom: az orvos elmondta, mire kell figyelni

A szívbetegség régóta nem válogat a nemek között.

no-korhaz-vizsgalat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A köztudattal ellentétben a nőket ma már jobban veszélyeztetik a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint a férfiakat. Legalábbis a kockázati tényezők sokkal erősebben hatnak rájuk, miközben a jelekre nem figyelnek.

A várandósság és a változókor az az időszak, amikor a nőknél megnő a rizikófaktorok gyakorisága. A Magyar Kardiológusok Társasága felhívja a figyelmet azokra a jelekre, amelyek vagy kockázatot jelentenek, vagy már az infarktust jelzik.

Szívbetegség – a nők nem kérnek segítséget

Ma Magyarországon a nők 57%-a hal meg szívproblémák miatt, 43%-uknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal arra, hogy nagy a baj. Több kutatás is készült a nők szívrohamának gyakoriságával, illetve kockázatával kapcsolatban. Az Oxfordi Egyetem vizsgálata azt mutatta ki, hogy a dohányzás, a cukorbaj, a magas vérnyomás és a túlsúly mind a nőknél, mind a férfiaknál fokozta a szívroham kockázatát. A dohányos férfiak kockázata megkétszereződött a soha nem dohányzó férfiakéhoz képest, a nőké azonban több mint megháromszorozódott.

A magasvérnyomásos, 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők kockázata is magasabb volt a férfiakéhoz képest. Vagyis általában ugyan több férfi kap szívrohamot, mint nő, azonban több komoly kockázati tényező jobban fokozza a nők relatív kockázatát, mint a férfiakét. A magas vérnyomás több mint 8%-kal jelentett nagyobb szívrohamkockázatot a nők, mint a férfiak számára, az 1-es típusú diabétesz esetében ez majdnem háromszorosa volt a férfiakénak, a 2-es típusú diabéteszé 47%-kal volt magasabb. Egy másik, lengyel vizsgálat pedig arra a megállapításra jutott, hogy a nők a már riasztó jeleknél sokkal ritkábban hívnak mentőt, kérnek segítséget, mintha azt férfi családtagjuknál észlelnék.

Veszélyes életkor

- Lassan köztudottá válik, hogy a nőket is veszélyeztetik az iszkémiás szívbetegségek, halálozásukban pedig a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek van a legnagyobb szerepe. A hormonális védettség, amit a nők ösztrogénellátottsága nyújt, a változókorral megszűnik. A kardiovaszkuláris rizikó, vagyis annak valószínűsége, hogy egy szív- és érrendszeri esemény a közeljövőben nagy eséllyel bekövetkezik, azok együttes jelenlétéből jól látható. Legalábbis azt mindenképp tudhatjuk, hogy kik a legveszélyeztetettebbek.

A kockázatbecslésben újabb és újabb rizikótényezők váltak elfogadottá, azonban a magas vérnyomás szerepe a betegségek kialakulásában egészen biztos. Ugyanakkor népbetegség is, hiszen a felnőtt társadalom 30%-át érinti, az idősebbek között pedig 60-70% előfordulásának gyakorisága. Az idősek között egyértelműen több a hipertóniás nő, mint a férfi - hívja föl a figyelmet dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hypertonia munkacsoportjának vezetőségi tagja, a "Harc a női szívekért" kuratórium elnöke, a Magyar Menopauza Társaság főtitkára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Laborvizsgálat félévente!

- A nők magas vérnyomását komolyabban kell vennünk, ugyanis több olyan életszakasz van, amely csak rájuk jellemző, és amikor a magas vérnyomásnak különösen nagy a veszélye. Ilyen az áldott állapot, illetve a változás kora. A menopauza az utolsó vérzéstől eltelt 1 év utáni időszakot jelenti, de az élettani változások már jóval megelőzik ezt. A női hormonális működés leállásával számos klinikai tünet alakulhat ki: hőhullámok, alvászavar, kedélyállapot-ingadozások, testsúly, a bőr rugalmasságának elvesztése. Az anyagcsere is változik, és a vérzsírszintek emelkedése növeli az érelmeszesedés gyakoriságát.

Az életkorral párhuzamosan nő a vérnyomás is, ami egyértelműen növeli a betegség kockázatát. Ehhez társulhat még a testsúlynövekedés, az ülő életmód és a helytelen táplálkozás. A változás korát követően a nőknek sokkal tudatosabban kell odafigyelnie önmagukra, az egészséges életvezetésre, napi rendszerességgel végzett testmozgásra, ez lehetőleg heti 150 percet jelent, illetve alapvető a helyes táplálkozás. Nagyon fontos, hogy tudja az adatait, mérje rendszeresen a vérnyomását, a testsúlyát, legalább félévente kérjen laboratóriumi vizsgálatokat - ad tanácsokat Masszi Gabriella.

Ételek magas vérnyomás ellen

A következő hétköznapi táplálékok segítenek szinten tartani a vérnyomásodat, ezáltal megelőzni a komolyabb keringési rendszert érintő betegségeket.

Magas a vérnyomásod? 10 étel, amiből naponta kellene fogyasztanod - Nem csak a sótartalom számít

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük