Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap eszel egy paradicsomot - Kutatások bizonyítják
Mi van a paradicsomban?

Ez is érdekelhet

Fodrászszalon az otthonunkban: egészséges és gyönyörű haj Panasonic hajszárítókkal (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

beauty and style

Így kezeld a kényes, kombinált bőrt télen: ezek a hatóanyagok tényleg beválnak »

Elképesztően menő kalapok és ékszerek használt holmikból: az idős nő kincset lát abban, amit más kidobna »

Karcsúbb alak 5 perc alatt: szuper tippek, amik nőiesebbé teszik az öltözéket, és elcsalják a plusz kilókat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A paradicsom a talán legkedveltebb zöldség, ami szerencsés egybeesésnek mondható, hiszen egyúttal az egyik legegészségesebb is.

A paradicsom legfőbb értéke magas likopintartalma - semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza akkora mennyiségben az antioxidáns hatású vegyületet.

Mi is az a likopin?

A karotinoidok közé tartozó likopin adja a paradicsom, a görögdinnye és a piros grépfrút élénk színét. Mivel a molekula nem tartalmaz oxigént, kémiai szempontból igen stabil vegyületet - nem bomlik el főzés hatására.

- A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok - mondja dr. Edward Giovannucci, a Harvard School of Public Health professzora.

Ezt történik a szervezeteddel, ha minden nap eszel egy paradicsomot

Védelem a rák és a szívbetegségek ellen

Antioxidáns hatásának köszönhetően a likopinban gazdag paradicsom fogyasztása óvja a szervezetet az oxidatív stressztől, így segít megelőzni a daganatos, illetve szívbetegségek kialakulását. Szakértők szerint védelmet biztosít többek között a vastag- és végbél-, a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a hasnyálmirigyrákkal szemben.

Védelem a stroke ellen

Nemrégiben egy finn kutatócsoport összefüggést talált a szervezet likopinszintje, valamint a stroke kockázata között. A Neurology című szakmai lapban is megjelent kutatás során arra az eredményre jutottak a szakértők, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál, akiknek a véréből magasabb likopinszint volt kimutatható, 55%-kal kisebb esély mutatkozott a stroke kialakulására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek okát a kutatók a likopin azon tulajdonságában látták, hogy nem csupán a szabadgyökökkel veszi fel a harcot, de gyulladás-, illetve koleszterincsökkentő hatással is bír. Ezen kívül javítja az immunműködést és lassítja a véralvadást. Mindennek köszönhetően segít megelőzni az agy vérrög okozta keringési zavarát.

Mennyi paradicsomot egyél?

Giovannucci javaslata szerint nem kell túlzásba vinni a likopinbevitelt. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel a likopin zsírban oldódik, érdemes például olívaolajjal társítani a paradicsomot.

Fontos tudnod, hogy a nyersen fogyasztott paradicsomból viszonylag kevés likopin hasznosul a szervezetben, ezért érdemes olykor hőkezelt paradicsomot is fogyasztanod: ilyen formában két és félszer annyi szívódik fel.

Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ekkora mennyiség pedig körülbelül tartalmazza is a szükséges likopinadagot. Vagyis már napi egy paradicsommal is tettél az egészségedért.

Milyen formában fogyaszd?

Szezonban minden esetben válaszd a friss, napon érlelt, szabadföldi paradicsomot. Viszonylag könnyen meg tudod különböztetni az üvegházi változattól, hiszen előbbi élénkpiros, fényes és rugalmas, a szára pedig élénkzöld. Ezzel szemben utóbbinak nincs paradicsomillata, állaga pedig gumiszerű, héja túl feszes. Fogyassz tehát szabadföldi paradicsomot nyersen, salátában, lecsó formájában, tésztaszószként, vagy készíts belőle paradicsomlevet.

Ezt is szeretjük