Nem csak a TSH-szint jelezhet pajzsimirigygondokat - Ezt is érdemes figyelni vizsgálatkor

Az alul- vagy túlműködésen kívül egyéb probléma is felmerülhet a pajzsmiriggyel kapcsolatban.

GettyImages-1423538926

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájában igen fontos vizsgálat a TSH-hormon szintjének ellenőrzése, ugyanis abnormális értéke a szerv alul-, illetve túlműködésére utal. Igen ám, de a mirigy rendellenességei nem merülnek ki az elégtelen hormontermelésben.

A pajzsmirigygöbök például igencsak gyakorinak számítanak, ráadásul nem is mindig járnak együtt rendellenes TSH-szinttel. A témáról dr. Mutnéfalvy Zoltánt, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Pajzsmirigyzavarok típusai

A pajzsmirigyproblémák sokaknál kimerülnek a szerv alul- és túlműködésében. Ezek valóban igen gyakori betegségnek számítanak, melyek kellemetlen és zavaró tüneteket okozhatnak. Pajzsmirigy-alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, az érintettek pulzusa lassabbá válik, székrekedés lép fel, súlyfeleslegük alakul ki, csökken a hidegtűrésük. Pajzsmirigy-túlműködés esetén ezek ellenkezője jelentkezik a fokozódó anyagcsere miatt.

GettyImages-1386445755
Fotó: Mohammed Haneefa Nizamudeen / Getty Images Hungary

Mindkét állapot menstruációs zavarokat, meddőséget és vetélést is okozhat, ezért gyakori, amikor teherbeesési gondok miatt derül fény a problémára. Érdemes tudni, hogy ezek mellett több problémája is lehet a pajzsmirigynek: előfordulhatnak benne ciszták, göbök, és sajnos nem ritka a szerv rosszindulatú daganata sem.

Pajzsmirigygöbök

A pajzsmirigygöbök a szervben megjelenő kisebb-nagyobb képződmények, csomók, melyek megjelenhetnek önmagukban, de csoportosan is, sőt, akár pajzsmirigy-megnagyobbodással együtt is, ezt nevezik göbös strúmának. Kialakulásuk fő okai a pajzsmirigy krónikus gyulladásos betegségei, illetve a jódhiány. A göbök nagysága igen változó, jellemzően az 1 cm-nél nagyobbak további vizsgálatot igényelnek, mivel ekkor felmerülhet a rosszindulatú elváltozás gyanúja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy pontosan mi is a teendő a pajzsmirigygöbökkel, az attól függ, milyen típusú göbről van szó, milyen méretű, jár-e hormontermelési zavarral, illetve okoz-e panaszokat. Ezeket figyelembe véve előfordulhat, hogy semmi teendő nincs, csupán figyelemmel kell kísérni, nem mutat-e növekedést. Ha pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködéssel jár, akkor természetesen a hormonzavart gyógyszeresen kezelni kell. Előfordulhat az is, hogy műtéti beavatkozás szükséges - ez lehet a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása is -, erre leginkább göbös strúma, daganat esetén van szükség.

Lehet göb hormontermelési zavar nélkül is

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, ha jó a TSH-értékük, akkor nem lehetnek jelen a pajzsmirigyen göbök. Így, ha olyan göbre utaló tüneteket tapasztalnak - mint például nyaki szorító érzés, gombócérzés, nyelési nehézség -, ám a laboreredményük jó, elvetik a pajzsmirigygöb fennállásának lehetőséget, így nem is mennek további vizsgálatokra. A göbök jelenlétéről azonban célzott pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal lehet megbizonyosodni, mivel normál TSH mellett is kialakulhatnak. Sőt, ezeknek a göböknek egy része akár rákos is lehet - figyelmeztet dr. Mutnéfalvy Zoltán.

GettyImages-1473904788
Fotó: ljubaphoto / Getty Images Hungary

Éppen ezért figyelmeztetik az orvosok a betegeket, hogy egy negatív laboreredmény még nem garancia arra, hogy minden rendben van a pajzsmiriggyel, a jó diagnózis csakis ultrahanglelet birtokában teljes!

Ilyen kockázatokkal járhat a pajzsmirigy-alulműködés - Olvass tovább!

A pajzsmirigy-alulműködés viszonylag gyakori kórkép, amelynek lényege, hogy a szerv nem termel elég hormont. Ez rendkívül változatos, ám kevéssé specifikus tünetekben nyilvánulhat meg, amelyek könnyen elkerülhetik az érintettek figyelmét. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük