11 árulkodó jel, ami pajzsmirigyzavarra utalhat - Nehéz észrevenni, és a gyógyszer sem mindig használ

A pajzsmirigyzavarra különböző tünetek utalnak, nem könnyű észrevenni a jeleket.

GettyImages-1198780608
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigyzavarok, legyen szó alul- vagy túlműködésről, terápiája leggyakrabban gyógyszeres. Az esetek többségében ez elegendő is, ám előfordulhat, hogy komolyabb kezelésre van szükség.

Hogy milyen terápiás módszerek léteznek még az orális készítményeken kívül, és azokat mikor kell alkalmazni, arról dr. Békési Gábor, az Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája beszélt.

A pajzsmirigybetegség jelei

Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, akinek a családjában vagy a baráti társaságában ne lenne olyan, aki ne küzdene valamilyen pajzsmirigyzavarral. Az állapotra gyakran nehezen derül fény, hiszen tünetein könnyű átsiklani, mivel eléggé általánosak, vagy másnak tulajdonítják őket.

GettyImages-1140204818

A pajzsmirigyzavarok gyakori tünetei

 • Menstruációs zavarok.
 • Meddőség/vetélés.
 • Hajhullás.
 • Testsúlyváltozások, alulműködéskor hízás, túlműködéskor fogyás.
 • Székrekedés/hasmenés.
 • Bőrproblémák.
 • Alvászavarok.
 • Idegesség/depresszió.
 • Alacsony/szapora pulzus.
 • Túlzott verejtékezés.
 • Csökkent hideg/melegtűrés.

A tünetek attól függenek, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködés van jelen. Alulműködéskor az anyagcsere lelassul, így az élettani folyamatok is lassabbá válnak, míg túlműködéskor a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol. Akármelyik formájával állunk szemben, fontos a kezelés, hiszen anélkül kellemetlen, illetve súlyos szövődmények is felléphetnek. Túlműködés esetén például nem ritka, amikor veszélyes szív- és érrendszeri problémák alakulnak ki, nem beszélve az életveszélyes pajzsmirigyviharról, a thyreotoxikus krízisről.

Gyógyszerrel a megfelelő pajzsmirigyhormon szintért

A pajzsmirigyhormonok (T4, T3) nagyban befolyásolják egész testünk működését, így fontos szintjük optimális tartományban való tartása. Sem a túl sok, sem pedig a túl kevés hormon nem jó, így ha a mennyiségük a referenciatartományból kicsúszik, akkor azt kezelni szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A terápia az esetek többségében gyógyszeres, melynek segítségével alulműködés esetén mesterségesen, kívülről kerülnek pótlásra a hiányzó hormonok, míg pajzsmirigy-túlműködés esetén hormontermelést gátló gyógyszert indokolt alkalmazni. Igen ám, de vannak olyan esetek, amikor a gyógyszeres terápia nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve léteznek olyan állapotok, amikor eleve nem is az a választandó kezelési módszer.

Amikor a gyógyszer nem elegendő 

A pajzsmirigy-alulműködés és a -túlműködés közül általában az utóbbinál fordulhat elő, hogy a gyógyszeres kezelés nem elegendő. Gyógyszeres terápiát általában autoimmun pajzsmirigy-túlműködésnél alkalmaznak, ám ha az orális tablettaszedés nem járható út, úgy izotópos kezelés, illetve műtét jöhet számításba. Ezek indikációja több minden is lehet, de a leggyakoribb az, hogy a túl sok pajzsmirigyhormon strúma, göbös strúma, hormontermelő göbök eredménye.

Izotópos terápia esetén radioaktív jóddal történik a kezelés, melynek során a pajzsmirigy felveszi a radioaktív jódot, mely szétroncsolja az ott lévő szövetet.

GettyImages-175221911

- Amennyiben a gyógyszeres vagy az izotópos kezelés sikertelen, illetve amikor eleve nem is érdemes elkezdeni a gyógyszeres terápiát, akkor műtét indokolt, hogy vissza lehessen szorítani a pajzsmirigy hormontermelését. Ilyenkor az orvos mérlegeli, hogy a pajzsmirigy egészét vagy csak egy részét távolítja el. Érdemes tudni, ha az egész szervet kiveszik, úgy a betegnek élete végéig pajzsmirigyhormont kell szednie, hiszen akkor már nem lesz olyan szerve, mely ezen hormonokat termelné - hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

Mely esetekben lehetséges, hogy nem elegendő a gyógyszeres kezelés a pajzsmirigy hormontermelési zavarára?

 • Nem elég hatásos a gyógyszeres terápia.
 • Strúma, azaz pajzsmirigy-megnagyobbodás alakult ki.
 • Göbös strúma esetén.
 • Hormontermelő göb esetén.
 • Pajzsmirigyrák esetén.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük