9 korai tünet, ami pajzsmirigygyulladására utal: a koronavírus szövődménye is lehet

A korai diagnózis sokat segíthet a gyógyulásban, ezért ismerni kell a tüneteket.

Pajzsmirigygyulladás tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Covid-19 endokrin betegségekkel kapcsolatos hatásainak teljes spektrumáról még keveset tudunk, de az idő előrehaladtával egyre több mindenre derül fény. A 2019. decemberi kitörése óta számos összefüggést írtak le a koronavírus és a gyulladásos betegségek, például a szubakut pajzsmirigygyulladás között.

A poszt-Covid és a pajzsmirigyavarok közti kapcsolatról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

9 korai tünet, ami pajzsmirigygyulladására utal

Az újonnan diagnosztizált pajzsmirigybetegségek megjelenése poszt-Covidban viszonylag gyakorinak számít. Elsősorban pajzsmirigygyulladás és átmeneti hyperthyreosis, azaz pajzsmirigy-túlműködés formájában jelentkezik.

Nemrégiben a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism nevű lap közzétett egy tanulmányt, amelyben vizsgálták a koronavírus és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolatot, pontosabban a szubakut pajzsmirigygyulladást.

GettyImages-1363758098
Fotó: Natalia Gdovskaia / Getty Images Hungary

A szubakut thyreoiditis, azaz a szubakut pajzsmirigygyulladás egy olyan állapot, amely felső légúti vírusfertőzést követ. A felső légutakat megfertőző vírusok közé tartozik például az influenza- és az adenovírus is.

Az ilyen típusú kórokozók általában az orr, a torok vagy a légcső gyulladását okozzák. A szervezet jellemzően egy-két héten belül leküzdi ezt. A fellépő gyulladás azt jelenti, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében megnő a véráramlás.

A vírusfertőzés a pajzsmirigy területén is generálhat gyulladást, mely általában toroktáji fájdalomban, rekedtségben és nyelési nehézségben nyilvánul meg. A szubakut pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy hormontermelésében változásokat idéz elő: eleinte túl sok, majd később túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik.

GettyImages-1331135152
Fotó: Tanja Ristic / Getty Images Hungary

A kezdeti tünetek a fájdalom a pajzsmirigy területén, ami a torok alsó részén található, az izzadás, a láz, az éhségérzet, a hiperaktivitás, a szívdobogásérzés, az álmatlanság, a fogyás és a remegés.

Ezek a tünetek a szubakut pajzsmirigygyulladás első fázisának jelei, amikor a szerv túl sok hormont termel. Ezt követheti a pajzsmirigyhormonok csökkenése, amely ezekkel ellentétes tüneteket generálhat.

Újabb kutatások szerint a hypothyreosisszal, azaz pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt betegek, akik Covid-fertőzésen estek át, átmeneti változásokat tapasztalhatnak a pajzsmirigy működésével kapcsolatos hormonok szintjében.

Poszt-Covidban a TSH-szint átmeneti emelkedését találták ugyanis a kutatók a fertőzés után a levotiroxint szedő hypothyreosisos betegeknél. Egyes esetekben a TSH szintje majdnem megduplázódott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A probléma azonban átmenetinek bizonyul, a TSH-érték idővel helyreáll. Ez az eredmény azért bír nagy jelentőséggel, mert felvetik annak lehetőségét, hogy a hypothyreosisban szenvedő betegeknek, bár magas a TSH szintjük a fertőzés után, a pajzsmirigyhormonok mennyisége nincs túlságosan alacsony tartományban. Éppen ezért ilyenkor érdemes a TSH- mellett a T4- és T3-szinteket is ellenőriztetni a túlkezelés elkerülése érdekében. 

- Mindig legalább négy értéket kell ellenőrizni: a TSH, T4, T3 mellett az anti-TPO-t, mely az autoimmun gyulladást mutatja. Amikor a TSH magas, de a T4, T3 pajzsmirigy hormonok normál szinten vannak, akkor az antitestek gyulladást és blokkolást okozó hatása miatt nem tudnak a pajzsmirigyhormonok megfelelően működni, hiába van a szintjük a referenciatartományon belül. Ezt jelzi a TSH magas száma - magyarázza dr. Skurdenka Beatrix.

GettyImages-1278530991
Fotó: Tempura / Getty Images Hungary

Mit mond a hazai endokrinológus?

- A tapasztalatom nekem az, hogy pajzsmirigy-túlműködést sokkal nagyobb számban észleltük Covid után, ráadásuk nehezebben is kezelhető, mint a korábbi időszakokban. Sokáig makacs és terápiarezisztens is lehet, így kombinált kezelést kell alkalmazni a hormongátlás mellet.

- A subacut thyreoiditisnél is tényleges alulműködés van, sok frissen felfedezett beteg kerül hozzám. Elsősorban az autoimmun betegségek felerősödése és nagyszámú megjelenése áll a pajzsmirigybetegségek hátterében, amit vírus kiválthat. Nagy valószínűséggel a koronavírus stimulálja a meglévő betegséget, a bennünk lévő  kórokozókat, vagy amikkel akutan találkozunk. Ezért tapasztalunk egyre több Herpes-fertőzést, Lyme-kórt.

Milyen kezelésre van szükség?

Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, változó, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége poszt-Covid esetén. A pajzsmirigygyulladás ugyanis lehet átmeneti, de akár krónikussá is válhat az újonnan felfedezett betegeknél: ilyen esetekben gyógyszeres terápia indokolt.

Amennyiben valaki már eleve valamilyen kezelésben részesül pajzsmirigyzavara miatt fontos, hogy magától ne változtasson a terápián, és jelezze orvosának, hogy Covid-fertőzésen esett át, főleg, ha tüneteket tapasztal, vagy ha az addigiak felerősödnek. 

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük