9 korai tünet, ami pajzsmirigygyulladására utal: a koronavírus szövődménye is lehet
A korai diagnózis sokat segíthet a gyógyulásban, ezért ismerni kell a tüneteket.

GettyImages-1311222514
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Covid-19 endokrin betegségekkel kapcsolatos hatásainak teljes spektrumáról még keveset tudunk, de az idő előrehaladtával egyre több mindenre derül fény. A 2019. decemberi kitörése óta számos összefüggést írtak le a koronavírus és a gyulladásos betegségek, például a szubakut pajzsmirigygyulladás között.

A poszt-Covid és a pajzsmirigyavarok közti kapcsolatról dr. Skurdenka Beatrixot, az Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

9 korai tünet, ami pajzsmirigygyulladására utal

Az újonnan diagnosztizált pajzsmirigybetegségek megjelenése poszt-Covidban viszonylag gyakorinak számít. Elsősorban pajzsmirigygyulladás és átmeneti hyperthyreosis, azaz pajzsmirigy-túlműködés formájában jelentkezik.

Nemrégiben a The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism nevű lap közzétett egy tanulmányt, amelyben vizsgálták a koronavírus és a pajzsmirigy egészsége közötti kapcsolatot, pontosabban a szubakut pajzsmirigygyulladást.

GettyImages-1363758098
Fotó: Natalia Gdovskaia / Getty Images Hungary

A szubakut thyreoiditis, azaz a szubakut pajzsmirigygyulladás egy olyan állapot, amely felső légúti vírusfertőzést követ. A felső légutakat megfertőző vírusok közé tartozik például az influenza- és az adenovírus is.

Az ilyen típusú kórokozók általában az orr, a torok vagy a légcső gyulladását okozzák. A szervezet jellemzően egy-két héten belül leküzdi ezt. A fellépő gyulladás azt jelenti, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében megnő a véráramlás.

A vírusfertőzés a pajzsmirigy területén is generálhat gyulladást, mely általában toroktáji fájdalomban, rekedtségben és nyelési nehézségben nyilvánul meg. A szubakut pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy hormontermelésében változásokat idéz elő: eleinte túl sok, majd később túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik.

GettyImages-1331135152
Fotó: Tanja Ristic / Getty Images Hungary

A kezdeti tünetek a fájdalom a pajzsmirigy területén, ami a torok alsó részén található, az izzadás, a láz, az éhségérzet, a hiperaktivitás, a szívdobogásérzés, az álmatlanság, a fogyás és a remegés.

Ezek a tünetek a szubakut pajzsmirigygyulladás első fázisának jelei, amikor a szerv túl sok hormont termel. Ezt követheti a pajzsmirigyhormonok csökkenése, amely ezekkel ellentétes tüneteket generálhat.

Újabb kutatások szerint a hypothyreosisszal, azaz pajzsmirigy-alulműködéssel kezelt betegek, akik Covid-fertőzésen estek át, átmeneti változásokat tapasztalhatnak a pajzsmirigy működésével kapcsolatos hormonok szintjében.

Poszt-Covidban a TSH-szint átmeneti emelkedését találták ugyanis a kutatók a fertőzés után a levotiroxint szedő hypothyreosisos betegeknél. Egyes esetekben a TSH szintje majdnem megduplázódott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A probléma azonban átmenetinek bizonyul, a TSH-érték idővel helyreáll. Ez az eredmény azért bír nagy jelentőséggel, mert felvetik annak lehetőségét, hogy a hypothyreosisban szenvedő betegeknek, bár magas a TSH szintjük a fertőzés után, a pajzsmirigyhormonok mennyisége nincs túlságosan alacsony tartományban. Éppen ezért ilyenkor érdemes a TSH- mellett a T4- és T3-szinteket is ellenőriztetni a túlkezelés elkerülése érdekében. 

- Mindig legalább négy értéket kell ellenőrizni: a TSH, T4, T3 mellett az anti-TPO-t, mely az autoimmun gyulladást mutatja. Amikor a TSH magas, de a T4, T3 pajzsmirigy hormonok normál szinten vannak, akkor az antitestek gyulladást és blokkolást okozó hatása miatt nem tudnak a pajzsmirigyhormonok megfelelően működni, hiába van a szintjük a referenciatartományon belül. Ezt jelzi a TSH magas száma - magyarázza dr. Skurdenka Beatrix.

GettyImages-1278530991
Fotó: Tempura / Getty Images Hungary

Mit mond a hazai endokrinológus?

- A tapasztalatom nekem az, hogy pajzsmirigy-túlműködést sokkal nagyobb számban észleltük Covid után, ráadásuk nehezebben is kezelhető, mint a korábbi időszakokban. Sokáig makacs és terápiarezisztens is lehet, így kombinált kezelést kell alkalmazni a hormongátlás mellet.

- A subacut thyreoiditisnél is tényleges alulműködés van, sok frissen felfedezett beteg kerül hozzám. Elsősorban az autoimmun betegségek felerősödése és nagyszámú megjelenése áll a pajzsmirigybetegségek hátterében, amit vírus kiválthat. Nagy valószínűséggel a koronavírus stimulálja a meglévő betegséget, a bennünk lévő  kórokozókat, vagy amikkel akutan találkozunk. Ezért tapasztalunk egyre több Herpes-fertőzést, Lyme-kórt.

Milyen kezelésre van szükség?

Dr. Skurdenka Beatrix, az Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, változó, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége poszt-Covid esetén. A pajzsmirigygyulladás ugyanis lehet átmeneti, de akár krónikussá is válhat az újonnan felfedezett betegeknél: ilyen esetekben gyógyszeres terápia indokolt.

Amennyiben valaki már eleve valamilyen kezelésben részesül pajzsmirigyzavara miatt fontos, hogy magától ne változtasson a terápián, és jelezze orvosának, hogy Covid-fertőzésen esett át, főleg, ha tüneteket tapasztal, vagy ha az addigiak felerősödnek. 

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük