Ronthatja a pajzsmirigy működését ez a gyakori gyógyszer-hatóanyag: ezekre a tünetekre kell figyelni
Szívritmuszavar kezelése esetén ezért fontos a kardiológus és az endokrinológus szoros együttműködése.

pajzsmirigy
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívritmuszavarok terápiájához használt egyik gyakori hatóanyag (amiodaron) esetén jelentősen megnő a pajzsmirigyzavarok fellépésének esélye, illetve a meglévő problémák súlyosbodhatnak.

Hogy mit lehet ilyenkor tenni, azt prof. dr. Góth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa magyarázza el.

 Szívritmuszavar és pajzsmirigybetegség

 A súlyos, az esetek egy részében kezelés nélkül az életet veszélyeztető szívritmuszavarok (egyik) leghatékonyabb gyógyszeres kezelése az amiodaron nevű hatóanyag adása. A Magyarországon forgalomban levő amiodaront tartalmazó készítmény súlyának több mint egyharmadát jód alkotja. Egy tablettából 7 mg anorganikus jód szabadul fel, ami egy felnőtt személy jódszükségletének negyvenszerese.

A hatóanyag az elhagyása után is hónapokig raktározódik a zsírszövetben, izomzatban, szívben és pajzsmirigyben. Hosszan tartó amiodaronkezelés mellékhatásaként a magas jódtartalom miatt pajzsmirigy-alulműködés és -túlműködés egyaránt kialakulhat, amit fontos figyelembe venni a szívritmuszavar kezelésekor.

Az amiodaron lehetséges mellékhatásai

Európában jódszegény terület az Alpok vidéke (Ausztria, Észak-Olaszország, Dél Németország, Svájc) Magyarországon elsősorban a Dunántúl. A jódozott konyasó általánossá válásával napjainkban ez a különbség elmosódik. Mindazonáltal jó jódellátottságú területeken az amiodaron elsősorban pajzsmirigy-alulműködést (hypothyreosis) idéz elő a szert szedők mintegy tizedében, elsősorban bizonyos pajzsmirigyellenes antitest (anti TPO) fokozott jelenlétekor, amely egy autoimmun folyamatot jelez. Ezekben az esetekben pótolni kell a pajzsmirigyhormont, az amiodaron adását nem kell megszüntetni.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei:

 • normál étkezés melletti hízás
 • székrekedés
 • menstruációs zavarok
 • alacsony pulzus
 • fáradtság, aluszékonyság
 • csökkent hidegtűrés
 • depresszió, fásultság

Jódszegény területeken inkább a pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) jelentkezhet mellékhatásként. Ennek két típusát ismerjük: az I. típus gyakori, a betegellátás során elsősorban ezzel a típussal találkozunk, a II. típus igen ritka. 

Az I. típus emlékeztet az úgynevezett Graves-Basedow-kórra - azaz a pajzsmirigy immuneredetű túlműködésére, melynek során a pajzsmirigyhormon-szintek, a trijódtironin- (T3) és tiroxinszintek (T4) lehetnek extrém magasak. A klinikai gyakorlatban szabad (free) hormonszinteket mérünk, azaz fT3-t és fT4-t. A klinikai kép általában a magas hormonszintek ellenére sem súlyos.

Graves-Basedow-kór tünetei:

 • szapora szívverés
 • álmatlanság
 • normál étkezés melletti fogyás
 • hasmenés
 • menstruációs zavarok
 • idegesség, fokozott stressz
 • izzadás
 • remegés

Az ultrahangvizsgálat nem mutat hypoechogenitást (echogenitás: egy anyag ultrahangot visszaverő tulajdonsága; hypoechogen: ultrahangot gyengén visszaverő, alacsony sűrűségű szövetekre jellemző). A színes Doppler-vizsgálat normális vagy fokozott véráramlást mutat. A pajzsmirigy izotópvizsgálata (szcintigráfia) során alacsony (2% körüli) az izotópfelvétel (de nem 0). Ennél a típusnál spontán javulás nem várható, gyógyulás csak az amiodaron elhagyását követően következhet be. A kezelés tehát a szer megvonása mellett pajzsmirigyhormonszintézis-gátló (tireosztatikum) készítmény adását foglalja magában. 

Amennyiben az amiodaron nem hagyható el kardiológiai megfontolásból, a pajzsmirigy sebészi eltávolítása is szóba jöhet. A műtéti indikáció megítélésénél természetesen a szívbetegség jellegét mindenképpen figyelembe kell venni! Optimális esetben a műtét idején a pajzsmirigyműködés (közel) normális, ami az esetek jelentős részében nem elérhető. A leghatékonyabb kezelés ilyen esetekben a plazmaferezis - speciális rendszer segítségével a pajzsmirigy-túlműködést okozó faktorok eltávolítása. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A II. típusban pajzsmirigygyulladás-szerű (thyreoiditis) kép alakul ki. Ezekben az esetekben a magas pajzsmirigyhormon-szintek okai a pusztuló (destruálódó) pajzsmirigyből felszabaduló hormonok. Ezekben az esetekben a pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat hypoechogenitást, a színes Doppler-vizsgálat csökkent véráramlást mutat. A spontán javulás gyakori, sőt a heveny szakasz után pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki. A túlműködés időszakában néhány hetes szteroidkezelés jöhet szóba. Az amiodaront nem szükséges elhagyni, illetve a normális pajzsmirigyműködés elérésekor ismét adható. 

Kezelés előtt fontos a pajzsmirigy vizsgálata

A fentiek miatt bármilyen indikáció - szívritmuszavar - esetén adott amiodaronkezelés előtt javasolt a pajzsmirigyműködés, a pajzsmirigy ellenes antitestek szintjének ellenőrzése, a kezelés során a pajzsmirigyfunkciók időszakos (például háromhavonkénti) kontrollja - hangsúlyozza prof. dr. Góth Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Endokrinközpont endokrinológusa. 

Összességében tehát nagyon fontos - az elsősorban az amiodaron által provokált I. típusú pajzsmirigy-túlműködés kialakulás esetén - az endokrinológus és kardiológus szakorvos igen szoros együttműködése!

A pajzsmirigybetegség külső jelei

A belső szervek működési zavarai az egész testre kihatnak, így sokszor külső tünetekben is megnyilvánulnak, esetenként a bőr és a szemek állapotát is befolyásolhatják.

 (Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük