Villámgyors otthoni pajzsmirigyteszt: fogj egy pohár vizet, és állj a tükör elé!

Otthon is végezhető gyors pajzsmirigy-önvizsgálat.

pajzsmirigy onvizsgalat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy hormontermelése a szervezet számos területére kihat, többek között a pulzus, az idegrendszer, a menstruációs ciklus és az anyagcsere is függ tőle. Az alul- és a túlműködés egyaránt képes felborítani a hormonháztartást, ám eltérő panaszokat okoznak.

A pajzsmirigy nem megfelelő működését jelzi a szerv megnagyobbodása, amelyet strúmának vagy golyvának is neveznek, és gyakran a jódhiány tüneteként merül fel, mivel nagyobb felülettel hatékonyabban veszi fel a szükséges mennyiséget a szerv. 

Pajzsmirigyvizsgálat 5 lépésben

Kitapintható, esetenként jól látható duzzanat jelzi ilyenkor a problémát, és a tünet a torokban fellépő gombócérzettel is társulhat. Az ötpontos önvizsgálat már korán megmutatja a szervi változást. 

Ehhez egy tükörre és egy pohár vízre van szükség. Első lépésben állj a tükör elé, vizsgáld, tapogasd meg a nyak elülső részét és a gége környéki területet!

Itt található a pillangó alakú szerv, a pajzsmirigy. Második lépésként - még mindig a terület megfigyelésekor - döntsd hátra a fejed! Harmadik feladat, hogy a kikészített pohár vízből kortyolj egyet, és kissé hátradöntött fejjel nyeld le. Negyedik pontként a művelet közben vizsgáld meg a nyakadat, és ellenőrizd, nem tűnik-e elő egy kiálló dudor a nyelőcső két oldalán!

Ha a területen szokatlan alakú vagy nagyságú duzzanatra leszel figyelmes, akkor a következő lépés a szakorvos felkeresése legyen, aki laborvizsgálattal és ultrahanggal felállíthatja a pontos diagnózist.

Amennyiben nem vagy biztos a dolgodban, akár otthoni gyorsteszt is segíthet. Bár a szerv rendellenes működését több laborérték jelzi, a TSH-szint normálértéken túli eredménye a pajzsmirigybetegség egyik legfontosabb jelzője.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Strúma okozta panaszok

A pajzsmirigy megnagyobbodása több érezhető tünetet generál, amelyek mindegyike segíti a diagnózist, ezért az orvosi felméréskor fontos szót ejteni róluk. Egyenes úton következik belőle a szorító gombócérzés a torokban, a nehéz, akadályozott légzés a légcső nyomása miatt, ugyanezen okból átmenetileg nyelési zavarok is felléphetnek. 

A hangszalagot nyomó strúma a hang mélységét is megváltoztathatja kissé, mely rekedtebbé is válhat tőle. Ritkábban érzékennyé, fájdalmassá válhat a terület, bár ez sokszor már inkább cisztás vagy gyulladásos elváltozásokra utal, de az autoimmun Basedow-kórral is együtt járhat.

Külső tünetek a pajzsmirigybetegségeknél

A pajzsmirigybetegségeket a nyaki tünetek mellett nem csak a menstruációs ciklus zavara, a fáradékonyság, a pulzusproblémák vagy az ingerlékenység jelezheti, egy sor külső tünet felhívja a figyelmet a szerv megváltozott működésére.

A pajzsmirigy-alulműködésre utaló külső tünet a hirtelen súlygyarapodás, a bőrszárazság, a haj hullása, ritkuló szemöldök, a köröm töredezettsége, de az arc, végtagok felpuffadása is feltűnhet. A túlműködést az indokolatlan súlyvesztés jelzi, izzadékonyság, előredülledő szemek, a haj hullása és töredezése, míg az autoimmun eredetű Basedow-kór esetén szerte a testen kisebb-nagyobb fehér foltok mutathatják a fellépő pigmenthiányt.

Fotó a pajzsmirigyrákról

A fiatal lánynak semmi panasza nem volt, aztán a fotóján egy dudort vett észre a nyakán.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük