Ha ilyen a tenyered, érdemes megnézetned a vércukorszintedet: májbetegséget is jelezhet az elváltozás

A kéz bőrének állapota egészségügyi problémákról is árulkodhat, érdemes figyelmet fordítani rá.

Piros tenyér okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőr állapota szoros összefüggést mutat az általános egészségügyi állapottal. A tapintása és a színe is megváltozhat, ha valami nincs rendben a szervezetben. Tápanyaghiányok, érrendszeri betegségek következtében például gyakran erőteljesen szárazzá válik, cukorbetegség esetén pedig a lassabb sebgyógyulás és a gombás fertőzések is jellemzők.

A kéz megjelenése, hőmérséklete, a körmök erőssége különösen árulkodó, sokszor így veszik észre először az elváltozásokat az érintettek. Mit jelent, ha a tenyér bőre elszíneződik, pirosas lesz? Az általában figyelmen kívül hagyott tünet több dologra is utalhat. 

A tenyér pirosas elszíneződése

A tenyerek viszketés nélküli vöröses elszíneződése a palmáris erythema, amely a tenyér kisereinek, kapillárisainak kitágulásával jár. Általában mindkét tenyér alját, valamint a kisujj és a hüvelykujj tövének környékét érinti, olykor az ujjak is pirosak lehetnek. Meleg, égő érzés kísérheti a tünetet, de nem feltétlenül. A vörösség mértékét több dolog is befolyásolhatja, például a hőmérséklet vagy az illető érzelmi állapota.  

A jelenség lehet örökletes, de terhesség és egyes betegségek, például májzsugorodás talaján is kialakulhat. A tenyér pirosságára nincs specifikus gyógymód, amennyiben fennáll valamilyen meghatározható mögöttes ok, annak kezelését követően megszűnhet a panasz.

Betegségek az elváltozás hátterében

Az örökletes, elsődleges palmaris erythema kifejezetten ritka, a másodlagos viszont számos különböző állapot kísérője lehet. A májbetegségeknél kifejezetten jellemző tünet, a májcirrózisban, vagyis májzsugorodásban szenvedők körülbelül 23 százalékánál jelen van. Összefüggést találtak a palmáris erythema és a cukorbetegség, az autoimmun sokízületi gyulladás, rheumatoid arthritis, illetve a pajzsmirigy-túlműködés és más hormonális kórképek között is. Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és különböző bőrbetegségek, például ekcéma vagy psoriasis, pikkelysömör esetén szintén felütheti a fejét. Amennyiben tehát valaki észreveszi magán az elváltozást, érdemes ezekre a problémákra is gondolnia, főleg, ha más panaszai is vannak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A cukorbetegségre és a pajzsmirigyzavarra is jellemző, hogy sokáig nem tulajdonítanak komolyabb jelentőséget az esetleges figyelmeztető jeleknek a betegek. Előbbinél fáradtság, fokozott vizeletürítés, nehezen csillapítható éhség- és szomjúságérzet, látásromlás jelentkezhet többek között. A pajzsmirigy-túlműködés esetén pedig tipikus tünet a koncentrációzavar, a meleg, nedves bőr, a szapora szívverés, a hajhullás, valamint az alvászavarok és a nyugtalanság is. 

Nézd meg a pajzsmirigyzavar további bőrtüneteit is!

Noha a pajzsmirigy zavarait általában nem önmagában a külső tünetek alapján diagnosztizálják, ha az alapprobléma nem ismert, akár a látványos jelek is árulkodók lehetnek az ember számára.

A pajzsmirigybetegség 8 külső jele: a bőr és a szemek állapota is sokat elárul

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük