Pajzsmirigyzavart is jelezhet a szülés utáni fáradtság és szorongás: gyulladás állhat a háttérben
A szülést követő gyakori panaszok, fáradtság, levertség hátterében olykor átmeneti pajzsmirigyzavar is állhat.

anya babával
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fáradtság, kedvetlenség, depresszió - ezek mind előfordulhatnak normál esetben is szülés után, ám ha nem múlnak, úgy meglehet, hogy pajzsmirigyzavart jeleznek.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája az úgynevezett postpartum thyroiditisről beszélt.

Az átmeneti zavar okai nem teljesen ismertek

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy átmeneti zavara, amely a gyermek világrahozatala után következik be. Kezdetben pajzsmirigy-túlműködést, majd később alulműködést okoz. Oka, hogy a várandósság során a magzat védelmében az immunrendszer működése csökken. Ez az állapot azonban a szülés után megszűnik, és berobbannak az immunfolyamatok.

A szakértők nem tudják pontosan, mi is váltja ki a szülés utáni pajzsmirigygyulladást. Úgy gondolják, hogy hasonló a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladáshoz, amely egy autoimmun pajzsmirigybetegség - ám ez esetben a probléma magától meg is szűnhet, míg a Hashimoto nem.

Kiknél fordul elő nagyobb eséllyel?

  • Pajzsmirigyellenes antitestek jelenléte,
  • korábbi terhességek után fellépő pajzsmirigygyulladás,
  • a családban előfordult pajzsmirigybetegség.
  • valamilyen autoimmun betegség - például 1-es típusú diabétesz - esetén.

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás tünetei

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás azzal kezdődik, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek eleinte nincsenek tünetei, csak akkor, amikor már nagyobb változások következnek be miatta a pajzsmirigy hormontermelésében. Az első fázisban, amikor a túlműködés van jelen, akkor szorongás, ingerlékenység, remegés, heves szívdobogás, gyorsabb fogyás, hasmenés figyelhető meg. Ez a szakasz általában a szülés után négy hónapon belül következik be.

Ezután jön el a pajzsmirigy-alulműködés, mely depresszióban, álmosságban, székrekedésben, hízásban nyilvánul meg. Ez általában négy-nyolc hónappal a szülés után jelentkezik, és kilenc-tizenkét hónapig tarthat.

Érdemes tudni, hogy nem minden nő megy át mindkét fázison - vagy nem veszik észre -, ráadásul a tünetek könnyen összetéveszthetők az anyaság okozta stresszel és alváshiánnyal is.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Szülés utáni pajzsmirigygyulladás kezelése

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyakran magától elmúlik. Enyhe esetekben, amikor a hormonszintek nem túl magasak vagy alacsonyak, előfordulhat, hogy nincs is szükség gyógyszerre. Súlyosabb tünetek esetén indokolt lehet a gyógyszeres terápia, valamint érdemes plusz szelént bevinni, mivel ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni a pajzsmirigy gyulladását - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A legtöbb esetben a szülés utáni pajzsmirigygyulladás 12-18 hónapon belül megszűnik, így a gyógyszeres kezelés elhagyható. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, és az értékek továbbra sem rendeződnek, akkor a terápia folytatandó.

Pajzsmirigybetegség jelei

Noha a pajzsmirigy zavarait általában nem önmagában a külső tünetek alapján diagnosztizálják, ha az alapprobléma nem ismert, akár a látványos jelek is árulkodók lehetnek az ember számára. Amennyiben a gyanú a szerv rendellenes működésére terelődik, laborvizsgálat, endokrinológiai kivizsgálás, pajzsmirigyultrahang is szükséges lehet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük