A koronavírus a pajzsmirigybetegekre is fokozottan veszélyes – Mit lehet tenni a szakorvos szerint?
A koronavírus az idősekre és a betegségekben szenvedőkre a legveszélyesebb - ez utóbbi csoportba vajon a csökkent pajzsmirigyműködés is beletartozik?

pajzsmirigy-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány kapcsán nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy aki csak teheti, maradjon otthon: bárki elkaphatja a vírust, azonban az idősekre és a beteg, gyenge immunrendszerű emberekre nézve a legveszélyesebb, ezért nekik fokozottan kell ügyelniük arra, hogy távolságot tartsanak.

Több krónikus betegségről lehet tudni, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus-fertőzés esetén. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy páciensei körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e a COVID-19 vírussal szemben.

Veszélyt jelent a vírus a pajzsmirigybetegekre?

A rövid válasz a következő: igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigygyulladásban szenvedő, csökkent pajzsmirigy-működésű, vagyis hypothyreosisos beteg. 

koronavirus
Fotó: ozgurcankaya / Getty Images Hungary

A pajzsmirigy hormonjai, a T4 és a T3 létfontosságúak az immunrendszer működéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a hypothyreosisos betegek között is lényegesen magasabb volt. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések és közlemények is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sebastian SA és munkatársai 159 retrovírus-fertőzésben szenvedő beteget vizsgáltak meg, és azt találták, hogy már a szubklinikus hipotireoidizmus előfordulása magas volt a betegek között. A csökkent immunvédekező képesség a magasabb TSH-szinttel járt együtt. Nagyszámú egyéb megfigyelés is azt mutatta, hogy a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet.

Megfelelő pótlással helyreállítható

Korábbi kísérletes adatok azt mutatták, hogy a védekezés élvonalában lévő sejtek, az úgynevezett polimorfonukleáris granulociták - PMN - működése csökkent a betegekben, de megfelelő pótlással a normális működés helyreállíthatónak bizonyult.

pajzsmirigy-1
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

Mérték a PMN-sejtek működését is fénykibocsátó képességük alapján, és a sejtek működésének növekedését figyelték meg a T3 hormon jelenlétében. Ezt követően a sejtes immunitás mértékét jelző immunsejtek, az úgynevezett limfociák működése is tesztelve lett, és a működés egyértelmű növekedését lehetett kimutatni.

Mi következik ezekből az adatokból?

Csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát, hogy az érintettek az elkezdett tiroxinpótlást ne hagyják abba, sőt: ha szükséges, kismértékben növeljék a napi dózist, és feltétlenül egészítsék ki D3-vitaminnal, amiből napi 3000-4000 NE szükséges a helyes működéshez.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését: orvosi kezelés mellett is ajánlottak

A pajzsmirigy betegsége ellen és a hormontermelés helyreállításáért életmódváltással is sokat lehet tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük