Mit jelent a P2 citológia a leleten? Ilyen, ha kóros a méhnyakrákszűrés eredménye

A méhnyakrákszűrés eredményét nőgyógyász szakorvos részletezte.

GettyImages-182699835
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres, évenkénti méhnyakszűrés elengedhetetlen annak érdekében, hogy még idejében lehessen észlelni a kóros elváltozásokat, és azokat kezelni lehessen.

A kapott leleten gyakran találkozni olyan kifejezésekkel, elnevezésekkel, melyeket nem biztos, hogy ismer a páciens. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza ezeket ismerteti.

P-skála és a Bethesda-klasszifikáció

A legtöbben a P-skála szerinti osztályozást ismerik, ám érdemes tudni, hogy egyes esetekben önmagában ez kevés. A legpontosabb leleteken már feltüntetik az úgynevezett Bethesda-klasszifikáció eredményeit is, hiszen általa lényegesen több információhoz lehet jutni, ezzel is segítve a diagnózist és a kezelési terv összeállítását. Lássuk, mely eredmények mit jelentenek a különböző osztályozások esetén!

GettyImages-1209961232

Fontos! A lelet értékelése, a diagnózis minden esetben orvosi kompetencia!

P-skála

 • P0: értékelhetetlen eredmény, a vizsgálatot meg kell ismételni.
 • P1: negatív lelet, nincsenek kóros sejtek.
 • P2: negatív eredmény, a normál hámsejteken kívül kis mennyiségben fehérvérsejt van.
 • P3: kóros eredmény, ugyanis a normál hámsejtek mellett gyulladás is jelen van, kóros sejtburjánzás nem zárható ki.
 • P4: pozitív eredmény, kóros sejtek vannak jelen nagyobb mennyiségben.
 • P5: pozitív eredmény, egyértelműen daganatra utal.

Aktív szexuális életet élő nők esetén a leggyakoribb a P2 eredmény. Ennél magasabb érték esetén mindenképp alapos kivizsgálás és megfelelő kezelés szükséges. Érdemes tudni, hogy ha valaki évenként részt vesz a méhnyakszűrésen, a legtöbb esetben, ha az eredmény nem is negatív, de még nem is rákos, hanem “csupán” rákmegelőző állapotot jelöl. Éppen ezért fontos az, hogy még idejében felismerjék a problémát, mivel a gyógyulás kulcsa az idejében megkezdett terápia!

Bethesda-klasszifikáció

- Ahogy már említettük, a P-skála önmagában ma már kevés, és az úgynevezett Bethesda-klasszifikáció egészíti ki. Ezzel pontosabb képet lehet kapni, árnyaltabban lehet megkülönböztetni az elváltozásokat, lényegesen részletesebb - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmény általános minősítése lehet negatív, kóros, neoplasztikus, azaz daganatos.

Rövidítések jelentése

 • LSIL: enyhe laphámelváltozás, mely nem utal rákmegelőző állapotra, és gyakran magától gyógyul, ám szükség lehet antibiotikumos/gyulladáscsökkentő kezelésre.
 • HSIL: súlyos laphámelváltozás. HPV-vizsgálat és szükség esetén konizáció szükséges.
 • ASC-US: kóros lelet, vagyis fellelhetőek atípusos sejtek, mely még nem LSIL. Ekkor a vizsgálat megismétlésére van szükség.
 • ASC-H: több atípusos sejt van jelen, és felmerül a gyanú a HSIL-re. Konizáció (LOOP) lehet indokolt.
 • AIS: mirigyhám-eredetű, korai rákos elváltozás.
 • CIN I. enyhe dysplasia (LSIL).
 • CIN II. közepes dysplasia (HSIL).
 • CIN III. nagymértékű dysplasia.
 • CIS: in situ daganatos elváltozás, invázió nincs / invázió gyanúja / invazív carcinoma, azaz egyértelmű daganat.
GettyImages-898903846

Önmagában a citológiai vizsgálat, tehát a kenet, az LBC, sok esetben nem elegendő. További kiegészítő, úgynevezett differenciáló vizsgálatokra lehet szükség, mint a HR-HPV-meghatározás, a DNS-metiláció mértéke, a ki-67 próba, az mRNS-HPV kimutatás. A terápia az adott eredményektől függ. Bizonyos, enyhén kóros eredmények esetén elegendő lehet gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kezelés, lokális hüvelyi kezelések, valamint ismétlés, de indokolt esetben konizáció, akár nagy műtét is szükséges. A nem idejében felfedezett méhnyakdaganat esetén kiterjesztett radikális operáció vagy kemoterápia/sugárterápia indokolt. Hangsúlyozandó, hogy minél kisebb a daganat, annál jobbak a kilátások.

Ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a méhnyakrákra

A méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot szed annak ellenére, hogy rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható, így eredményesen gyógyítható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük