Ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a méhnyakrákra: korán felismerve eredményesen gyógyítható
Ez a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok egyike.

nőgyógyász nőgyógyászat vizsgálat nő nődoki (4)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden évben január harmadik hete az európai méhnyakrák-megelőzési hét, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, valamint megismerteti a nőkkel a fő tüneteket.

A méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot szed annak ellenére, hogy rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható, így eredményesen gyógyítható. Ismerjük meg még jobban a betegséget és mindent, ami ahhoz szükséges, hogy ne szedjen több áldozatot.

Fontos a méhnyakrák megelőzése

- Az európai méhnyakrák-megelőzési hét idén január 16-22. közé esik, ám a betegségnek az év minden napján figyelmet kell kapnia, hiszen ez a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok egyike. Magyarországon évente közel 1300-1400 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, ebből közel 400 eset végződik halállal. A betegség leggyakrabban 35 és 60 év közötti nők körében alakul ki, ám sajnos a fiatalokat is egyre jobban veszélyezteti. Ezért időben el kell kezdeni a prevenciót annak érekében, hogy a megbetegedések és a halálozások számát csökkenthessük. Nagyon fontos megérteni, hogy a rendszeres szűrővizsgálat a méhnyakrák esetében életmentő. A kialakulásáért felelős HPV-vírus ellen pedig már 12 éves kortól kapható védőoltás - mondta dr. Nagy László, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

A HPV-vírusokat három fő csoportba lehet osztani: a magas rizikójú csoportba tartozók, melyek felelősek a rákos elváltozások kialakulásáért, alacsony rizikójú törzsek, amelyek ritkábban okoznak rákos megbetegedést, és a harmadik csoport, ahová azok a törzsek tartoznak, amelyek a másik kettőbe nem sorolhatóak. A HPV elsősorban nemi úton terjed, de nem kizárólag. A méhnyakrák kialakulásában a többi tényező - mint például a korai szexuális élet, számos partner, rossz higiéniás körülmények - mellet a HPV bizonyos fajtáinak van a legnagyobb szerepe. A vírus panaszmentes, ráadásul a kialakult daganatnak sincs tünete korai stádiumban, ezért a szűrővizsgálatnak kiemelt jelentősége van. Fontos tudni, hogy a HPV nem csak a méhnyakrák kialakulásáért felelős, egyéb daganatos megbetegedés hátterében is állhat humán papillomavírus.

Ha már jelentkeznek a tünetek

A méhnyakrák ugyan nem okoz tüneteket a korai stádiumban, ám szűrővizsgálattal már észrevehetők a kóros elváltozások. Szűrés során ugyanis nemcsak a daganatot keresi a szakorvos, hanem az olyan állapotokat, amelyekből a későbbiekben kialakulhat. A korai tünetek közé tartozhat az együttlétekkor tapasztalt vérzés, a betegség előrehaladtával pedig spontán vérzés, gennyes, véres folyás is jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ha a betegség már a környező szerveket is érinti, előfordulhat deréktáji fájdalom, fájdalmas vizelés, székletürítési probléma. Súlyos esetben pedig a daganatos betegségekkel járó tipikus tünetek, mint például fogyás, vérszegénység vagy gyengeség is tapasztalhatók.

A megelőzés eszközei

A méhnyakrák az időben beadott HPV elleni védőoltással megelőzhető, az évenkénti szűrővizsgálattal pedig felismerhető a betegség rákmegelőző állapota, valamint a korai méhnyakrák, így a megfelelő kezeléssel sikeresen gyógyítható. Sokat lehet tenni a kialakulása ellen azzal is, ha az ember kerüli a szexuális partnerek gyakori váltását, az átadást lassítja az óvszer használata, tartózkodik a dohányzástól, odafigyel a megfelelő higiéniára, kezet mos a mosdó használata előtt és után, valamint óvja az immunrendszerét.

- A betegség kezelése nagyban függ a daganat stádiumától, kiterjedésétől és nagyságától, egyéb betegségektől, a beteg általános állapotától és az életkortól is. Ezért fontos, hogy minden évben szánjunk időt arra, hogy felkeressük a nőgyógyászunkat, illetve minél hamarabb tájékozódjunk a védőoltással kapcsolatban. Az egészségünk az év minden napján legyen a legfontosabb a számunkra - tette hozzá a szakember.

A leggyakoribb nőgyógyászati daganatok tünetei

A méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák a szakemberek szerint több nőt érint, mint azt az emberek általában gondolnák. A betegségek közül az egyik leggyakoribb a méhnyakrák, ami a szűréssel akár meg is előzhető, illetve már korai stádiumban felismerhető, és jól kezelhető. A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük