Ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a méhnyakrákra: korán felismerve eredményesen gyógyítható

Ez a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok egyike.

Méhnyakrák Megelőzési Hét
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden évben január harmadik hete az európai méhnyakrák-megelőzési hét, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, valamint megismerteti a nőkkel a fő tüneteket.

A méhnyakrák sajnos még mindig sok áldozatot szed annak ellenére, hogy rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható, így eredményesen gyógyítható. Ismerjük meg még jobban a betegséget és mindent, ami ahhoz szükséges, hogy ne szedjen több áldozatot.

Fontos a méhnyakrák megelőzése

- Az európai méhnyakrák-megelőzési hét idén január 16-22. közé esik, ám a betegségnek az év minden napján figyelmet kell kapnia, hiszen ez a nőket érintő leggyakoribb daganattípusok egyike. Magyarországon évente közel 1300-1400 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, ebből közel 400 eset végződik halállal. A betegség leggyakrabban 35 és 60 év közötti nők körében alakul ki, ám sajnos a fiatalokat is egyre jobban veszélyezteti. Ezért időben el kell kezdeni a prevenciót annak érekében, hogy a megbetegedések és a halálozások számát csökkenthessük. Nagyon fontos megérteni, hogy a rendszeres szűrővizsgálat a méhnyakrák esetében életmentő. A kialakulásáért felelős HPV-vírus ellen pedig már 12 éves kortól kapható védőoltás - mondta dr. Nagy László, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

A HPV-vírusokat három fő csoportba lehet osztani: a magas rizikójú csoportba tartozók, melyek felelősek a rákos elváltozások kialakulásáért, alacsony rizikójú törzsek, amelyek ritkábban okoznak rákos megbetegedést, és a harmadik csoport, ahová azok a törzsek tartoznak, amelyek a másik kettőbe nem sorolhatóak. A HPV elsősorban nemi úton terjed, de nem kizárólag. A méhnyakrák kialakulásában a többi tényező - mint például a korai szexuális élet, számos partner, rossz higiéniás körülmények - mellet a HPV bizonyos fajtáinak van a legnagyobb szerepe. A vírus panaszmentes, ráadásul a kialakult daganatnak sincs tünete korai stádiumban, ezért a szűrővizsgálatnak kiemelt jelentősége van. Fontos tudni, hogy a HPV nem csak a méhnyakrák kialakulásáért felelős, egyéb daganatos megbetegedés hátterében is állhat humán papillomavírus.

Ha már jelentkeznek a tünetek

A méhnyakrák ugyan nem okoz tüneteket a korai stádiumban, ám szűrővizsgálattal már észrevehetők a kóros elváltozások. Szűrés során ugyanis nemcsak a daganatot keresi a szakorvos, hanem az olyan állapotokat, amelyekből a későbbiekben kialakulhat. A korai tünetek közé tartozhat az együttlétekkor tapasztalt vérzés, a betegség előrehaladtával pedig spontán vérzés, gennyes, véres folyás is jelentkezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a betegség már a környező szerveket is érinti, előfordulhat deréktáji fájdalom, fájdalmas vizelés, székletürítési probléma. Súlyos esetben pedig a daganatos betegségekkel járó tipikus tünetek, mint például fogyás, vérszegénység vagy gyengeség is tapasztalhatók.

A megelőzés eszközei

A méhnyakrák az időben beadott HPV elleni védőoltással megelőzhető, az évenkénti szűrővizsgálattal pedig felismerhető a betegség rákmegelőző állapota, valamint a korai méhnyakrák, így a megfelelő kezeléssel sikeresen gyógyítható. Sokat lehet tenni a kialakulása ellen azzal is, ha az ember kerüli a szexuális partnerek gyakori váltását, az átadást lassítja az óvszer használata, tartózkodik a dohányzástól, odafigyel a megfelelő higiéniára, kezet mos a mosdó használata előtt és után, valamint óvja az immunrendszerét.

- A betegség kezelése nagyban függ a daganat stádiumától, kiterjedésétől és nagyságától, egyéb betegségektől, a beteg általános állapotától és az életkortól is. Ezért fontos, hogy minden évben szánjunk időt arra, hogy felkeressük a nőgyógyászunkat, illetve minél hamarabb tájékozódjunk a védőoltással kapcsolatban. Az egészségünk az év minden napján legyen a legfontosabb a számunkra - tette hozzá a szakember.

A leggyakoribb nőgyógyászati daganatok tünetei

A méhnyakrák, a méhtestrák és a petefészekrák a szakemberek szerint több nőt érint, mint azt az emberek általában gondolnák. A betegségek közül az egyik leggyakoribb a méhnyakrák, ami a szűréssel akár meg is előzhető, illetve már korai stádiumban felismerhető, és jól kezelhető. A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük