Nagyban fokozhatja a stroke és a szívbetegség kockázatát ez a vírusfertőzés: új kutatás mutat rá az összefüggésre
A vírus a szervezetet érő nagyobb megterhelés, az immunrendszer gyengülése esetén aktiválódik.

GettyImages-1307095695
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi szakemberek régóta sejtik, hogy az övsömör fokozhatja a stroke és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy az összefüggés még szorosabb, mint azt korábban feltételezték.

Az övsömör fájdalmas kiütésekkel járó vírusfertőzés, ami többnyire az ötven év feletti korosztálynál fordul elő, hatvan év felett pedig gyakrabban jár súlyos szövődményekkel.

Jelentősen fokozza a stroke kockázatát az övsömör

A Journal of the American Heart Association szaklapban 2022 novemberében megjelent tanulmány szerzői arra az eredményre jutottak, hogy az övsömörtől szenvedő felnőttek körében 38 százalékkal nagyobb a stroke és 25 százalékkal nagyobb a szívkoszorúér-betegség kockázata, mint azoknál, akik nem érintettek a problémában. 

A szakemberek 205 030 fő adatait elemezték, azokat, akik korábban átestek stroke-on, illetve diagnosztizálták őket szívkoszorúér-betegséggel, kizárták a kutatásból. A vizsgálat 16 éves utánkövetéssel készült, a résztvevők - mind egészségügyi szakemberek - kétévente töltötték ki a szükséges kérdőíveket. 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy bár korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az övsömör fertőzésének idején fokozott a stroke és a szívroham kockázata, arról nem szóltak, hogy ez a fokozott kockázat hosszú távon is fennállt-e. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a fokozott rizikó 5-12 év környékén tetőzik, és valószínű, hogy még ezt követően is jelen van. Mint mondják, nemcsak a kockázat növekedésének mértéke meglepő tehát, hanem az is, hogy az a fertőzés után ennyi idővel is fennmaradhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A bárányhimlőn átesettek betegsége

Az övsömör (herpes zoster) és a kardiovaszkuláris kórképek között ok-okozati összefüggést mindeddig nem állapítottak meg. A betegség kialakulásáért a bárányhimlőt is okozó varicella zoster vírus tehető felelőssé.

Amennyiben valaki átesett a bárányhimlőn, a vírus a szervezetében (a gerincvelői idegdúcokban) marad, nagyobb megterhelés, az immunrendszer legyengülésének hatására aktiválódhat. Az övsömör tehát a bárányhimlőn már átesettek betegsége, de nem törvényszerű, hogy ki is alakul. A tünetek jellemzően a test egyik oldalán, a törzsön, gyakran igen kis területen jelentkeznek, de bárhol előfordulhatnak. A hólyagos kiütések előtt fájdalmassá, érzékennyé válik a bőr, majd viszketni kezdhet. Egyes betegek lázat, fejfájást, fáradtságot és fényérzékenységet is tapasztalhatnak. 

Ezt a vércsoportot fenyegeti jobban a korai stroke

A stroke kockázatát egyes életmódbeli tényezők, illetve népbetegségek jelentősen fokozzák, egy kutatás szerint pedig a vércsoport is hatással lehet a probléma kialakulásának valószínűségére. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük