Maradandó halláskárosodáshoz vezet a betegség: muszáj mielőbb orvoshoz fordulni vele!

Van, hogy a fül csontosodási zavara áll a halláscsökkenés hátterében.

hallás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hallásromlás nem mindig orvosolható hallókészülékkel. Bizonyos elváltozások kapcsán műtétre is szükség lehet a hallás visszanyeréséhez. Ilyen eset, ha például a fül csontosodási zavara, vagyis otoszklerózis áll a halláscsökkenés hátterében.

Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa kifejti, hogy miért nagyon fontos a betegség korai diagnózisa.

Otoszklerózis is okozhatja a halláscsökkenést

A középfülben a három hallócsontocska, a kalapács, az üllő és a kengyel továbbítják a dobhártya rezgéseit a belső fülbe. Otoszklerózis esetén a kengyel elveszti mozgóképességét, ezáltal a rezgések nem jutnak el megfelelően a belső fülben található Corti-szerv felé, amely a rezgéseket továbbítja a hallóidegen keresztül az agyba. Ilyen esetben vezetéses halláscsökkenésről lehet beszélni.

Súlyossági foktól függően a csontosodási zavar elérheti ezt a régiót is, ha pedig már átterjedt a belső fül egyéb területeire, akkor már idegi eredetű halláscsökkenés jelentkezik, melynek kapcsán fülzúgás és szédülés is előfordulhat. Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, de érintheti egyik vagy mindkét fület is.

Kiket veszélyeztet az otoszklerózis?

Az otoszklerózis kialakulásában örökletes tényezők játszanak szerepet, megfigyelhető a családi halmozódás. Emellett feltehetően hormonális okok is állnak a hátterében, mert gyakrabban jelentkezik a pubertás és a várandósság időszakában lévő hölgyeknél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az otoszklerózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján lehet diagnosztizálni. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék - savós középfülgyulladás - okozza-e. 

A kivizsgálást nem érdemes halogatni, mert a csontosodási zavar magától nem szűnik meg, sőt idővel már a hallás épsége sem visszaállítható.

Ezért fontos a korai diagnózis

Dr. Kiss Sándor az idejében történő felismerés fontosságát hangsúlyozza. Az otoszklerózis műtéttel kezelhető, a csontosodási zavar miatt rögzült kengyelt protézissel pótolják, így az ép hallás visszanyerhető. Erre azonban csak addig van lehetőség, amíg a csontosodási zavar a belső fület nem érte el, vagyis az idegi jellegű halláscsökkenés nem alakult ki. Erre az esetre a kezelés ma még nem megoldott. 

Miért borzasztó káros a napi fültisztítás és a pálcika használata?

A legtöbb embernek hozzátartozik a mindennapi tisztálkodásához a fülek kipucolása is, ám az orvosok szerint nem kéne, hogy ez így legyen. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük