A meddőség egyik oka az ösztrogéndominancia is lehet - Hogyan lehet kezelni és megelőzni a bajt?

Az ösztrogéndominancia egyre gyakoribb panasz. Mi segíthet megelőzni vagy korrigálni a bajt?

GettyImages-1297617878

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre több nőt érint az ösztrogéndominancia. Tünetei lehetnek a fejfájás, szédülés, ingerlékenység, zavarok a menzeszben. Komoly betegségek, meddőség melegágya is lehet az ösztrogéndominancia.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Meddőséget is okozhat az ösztrogéndominancia

A test megfelelő működéséhez a hormonok, hormontermelő szervek kiegyensúlyozott működése szükséges. Ennek hiányában a test szabályozórendszere felborul: eltolódnak a hormontermelések, illetve azoknak az anyagoknak a termelése, melyek normál keretek közt tartják a test működését.

GettyImages-98681627
Fotó: Kris Ubach and Quim Roser / Getty Images Hungary

Sok probléma származhat ebből. Az utóbbi években egyre több embert érint az ösztrogéndominancia, melyet sokszor csak akkor fedeznek fel, amikor már komolyabb panaszokat okoz - legtöbbször a meddőséggel kapcsolatosan derül fény a bajra. Az ösztrogén túlzott jelenléte ugyanis hatással van többek közt a sárgatesthormonra is, aminek következtében nem jön létre a tüszőrepedés. Amellett, hogy a meddőség létrejöttében is komoly szerepet játszhat, még ha meg is fogan a baba, jelentősen megugrik a vetélés kockázata is - nyilatkozta dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A fejfájás, ingerlékenység vagy éppen a szédülés is felhívhatja a figyelmet a gondra, de a rendszertelen, túlságosan erős vagy túlságosan gyenge menzesz is utalhat erre a problémára.

Mit tehetnek az érintettek?

A hormonzavarok hátterében jellemzően betegség vagy valamilyen tápanyaghiány húzódik meg. A gond felderítéséhez szükség van szakember segítségére és prevencióra, illetve a már kialakult gond mérséklésére is. Ez utóbbiakban az érintettek maguk is nagyon sokat tehetnek.

A tápanyaghiányos állapotok, melyek többek közt az ösztrogéndominancia létrejöttéért is felelhetnek, elméletileg a rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással kikerülhetőek, viszont ez sajnos mára egyre nehezebben valósítható meg. Az élelmiszerek tápanyagtartalma egyre alacsonyabb, miközben a minket érő környezeti hatások kivédése miatt a testnek egyre több tápanyagra van szüksége.

A test támogatásában egy jó vitaminkészítmény lehet az ember segítségére, mely a bevitt anyagokat szerves kötésben tartalmazza (-citrátok és -glükonátok), illetve fontos, hogy komplex legyen. Ezzel ugyanis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen, akár 80%-kal is javulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kialakult meddőség esetében a diagnózis többnyire nem végleges, azaz a meddőség visszafordítható. Ebben is hatalmas segítséget jelentenek a tápanyagok, viszont a várandósság egy más állapot, ahol speciális körülményeket is figyelembe kell venni. Ezért ez esetben a várandósvitamin mellett érdemes dönteni. Ebben az esetben olyanra van szükség, mely képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagszükségletét a megfelelő tagoltságon keresztül.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

A hormonzavarok tünetei nagyon változatosak lehetnek, az érintettek gyakran nem figyelnek fel rájuk.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük