Őssejtekből készült hamburger: mit mond a szakértő a műhúsról?

Talán kicsit meredeken hangzik, de hamarosan elkészül az első mesterségesen előállított húspogácsa.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén ősszel elkészülhet az első hamburger, melynek húspogácsája nem élő állat húsából, hanem egy laboratóriumban növesztett szövetből készül. Dr. Mark Post - a kapcsolódó kísérlet vezetője - az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság idei konferenciáján tette ezt az ígéretet. A laboratóriumi körülmények között előállított ételről dr. Lacza Zsombor őssejtkutatót, a Semmelweis Egyetem tudományos főmunkatársát kérdeztük.

Őssejtkutatás

Az őssejteket két dolog jellemzi: különböző típusú sejtek lesznek belőlük, másrészt a sejt önmagában halhatatlan. A halhatatlanság ebben az esetben azt jelenti, hogy a sejtek az osztódási képességüket hosszan megőrzik, számos osztódásra képesek. Ennek során legalább az egyik utódsejtjük őssejt marad, miközben a másik érni tud, és bármilyen szövetnek megfelelő sejt válhat belőle.

Megkülönböztetünk embrionális és felnőtt őssejtet. Az előbbihez tartozik a köldökzsinórból, magzatburokból vett őssejt is. Az embrionális őssejtből még bármit elő lehet állítani, a felnőtt őssejtek viszont már egy bizonyos szövet utánpótlását látják el a szervezetben, így csak ilyet lehet készíteni belőlük.

Már a hatvanas évektől

Az őssejtekkel kapcsolatos kutatások a hatvanas években kezdődtek, ekkor fedezték fel ezt a sejttípust. Azóta az alkalmazásukkal kapcsolatos számtalan lehetőség az orvostudomány egyik fontos kutatási területévé tette az őssejtkutatást. 1998-ban nyertek ki először embrionális őssejteket, 2005-ben pedig felfedezték, hogy a köldökzsinórvér is tartalmaz ilyeneket. Kísérletek széles körben folynak, azonban az orvoslásban még csak egy eljárást alkalmaznak rutinszerűen - ez a vérképző őssejtek, a csontvelő átültetése, amivel közel 40 féle betegséget gyógyítanak.

Húspogácsa laboratóriumból

A Maastrichti Egyetem kutatója, dr. Mark Post terve szerint sertésőssejtből előállított izomszövetet darálnának össze zsírszövettel, amiből húspogácsa készülne. A kutatás jelenlegi állása szerint három centiméter hosszú, egy centiméter széles és fél centiméter vastag izomszövetet tudnak létrehozni.

A brit tudósok legidiótább kutatásainak listája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez sertésőssejteket használnak, amiket borjúmagzatokból levett vérsavóban tenyésztenek. A sejtekből izomszövetek épülnek, amit kezelni kell, míg végül fogyasztásra alkalmas lesz. A kutatócsoport kísérletei alapján az izomszövet textúrája akkor válik hasonlóvá az eredeti húséhoz, ha nyújtják, illetve elektromos árammal kezelik. A végleges, ehető készítményt, a húspogácsát dr. Mark Post 2012 októberére ígéri.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A szakértő véleménye

Igaz, az őssejtekről elsősorban az orvoslással kapcsolatban hallhattál, de régóta kísérleteznek olyan jellegű hasznosításukkal, ami az élelmiszeriparnak kedvezne. Dr. Lacza Zsombor elmondta, hogy ez a terv egyidős az izomszövet előállításának gondolatával. Az így készült szövetnek kettős felhasználása lehetséges: mind a gyógyításban, mind az élelmezésben alkalmazható.

A kísérletezés 40 éve zajlik, dr. Mark Post csapatának sikerült elérnie az első élelmiszer-iparilag is értelmezhető sikereket. Az őssejtből előállított hús ízét, tápanyagtartalmát az a tápoldat adja, amiben a sejt növekedik. Ez az oldat a természetes szövetekben megtalálható, szövetközi folyadékot utánozza. Ebből a folyadékból veszi fel növekedése során a tenyésztett szövet a tápanyagokat.

A Maastrichti Egyetem kutatói a módszertől azt várják, hogy az állattartással járó környezeti károk kiküszöbölhetők lesznek. Dr. Lacza Zsombor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez még csak egy távoli jövőre vonatkozó ígéret. Jelenleg ez a folyamat sok munkával és hatalmas kiadással jár. Természetesen elképzelhető, hogy egyszer a futószalagszerű előállítást is megoldható lesz.

Te megkóstolnád az őssejtből készült hamburgert?

Ezt is szeretjük