Orrmosás házilag: így végezd allergia és nátha ellen
Ismerd meg a hétköznapi légúti betegségek legegyszerűbb megelőzési és kezelési módját!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha napközben orrsprayt kell használnod ahhoz, hogy levegőt kapj, éjjel azonban újra eldugul az orrod, reggelre kiszárad a szád, valószínűleg náthavírusok vagy allergia okozzák a panaszaidat.

Amennyiben gyakran tapasztalod ezt a problémát, de még nem találtál rá megfelelő megoldást, próbáld ki az orrmosást.

Az orrdugulás veszélyei

Az orr- és a melléküregek nyálkahártyáját apró csillószőrök milliói borítják, amelyek az orrnyílástól a garat irányába csapkodnak - megszűrik a belélegzett levegőt a szennyeződésektől.

Ezen a nedves nyákrétegen azonban a levegőben lévő allergén anyagok, kórokozók megtelepedhetnek, orrfolyást, orrdugulást eredményezve. Ha az orrüregben, illetve a melléküregekben az orrváladék pangásnak indul, tovább romlik a védekező mechanizmus hatásfoka. Ilyenkor a kórokozók további szaporodása arcüreggyulladáshoz vezethet.

Orrmosás: hatékony és természetes

Első hallásra bizarrnak tűnhet a módszer, melyet az indiai jógik már évszázadok óta alkalmaznak, ám annál hatékonyabb. A vizes sóoldattal történő orrmosás segít helyreállítani a csillószőrök eredeti, normál működését, aktiválja a természetes védekező rendszert.

Vásárolhatsz a gyógyszertárban olyan adagolópumpával ellátott, sóoldatot tartalmazó sprayt, amely tökéletesen alkalmas erre a célra. Ha azonban költséghatékonyabb megoldást választanál, otthon is készíthetsz ilyen fiziológiás sóoldatot.

Mennyi só kell az oldathoz?

A fiziológiás sóoldatban a sókoncentráció megegyezik az emberi szervezet víztereiben uralkodó sókoncentrációval, így, ellentétben a tengervízzel, nincs maró hatása. Az 1%-os oldatot úgy készítheted el, hogy 1 g sót feloldasz 1 dl felforralt, langyos vízben.

Így végezd az orröblítést!

Ha elkészítetted az oldatot, töltsd egy orröblítésre alkalmas edénybe és hajolj a mosdókagyló fölé. Öntsd a folyadékot az egyik orrnyílásba, hajtsd a fejedet előre és oldalra, hagyd, hogy a sóoldat a másik orrnyíláson folyjon ki.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Végezd el a műveletet a másik oldalon is. Amennyiben az egyik orrüreg el van dugulva, hagyd, hogy először az azonos oldalon folyjon ki a sóoldat - pár próbálkozás után a másik is szabaddá válik majd. A művelet végén alaposan fújd ki az orrodat. Az orröblítés nem csupán az orrüreget, hanem az arcüreget és a homloküreget is tisztítja. Érdemes hetente párszor elvégezni, de náthás, allergiás időszakban akár naponta többször is.

Ezt is szeretjük