3 rejtett probléma a gyakori fejfájás mögött
Amire nem is gondolnál!
Ismerd meg, milyen okok húzódhatnak meg a kínzó fejfájás hátterében, és szüntesd meg a kellemetlen panaszt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna még a halántéknál vagy a tarkótájékon jelentkező tompa vagy éppen éles, lüktető fájdalommal. A fejfájás hátterében több tényező is meghúzódhat: okozhatja a szem megerőltetése, kialvatlanság vagy lázas betegség. Néha pedig olyan problémák váltják ki, melyekre talán nem is gondolnál.

Homloküreg-gyulladás

A homloküreg az orr egyik mellékürege, mely az arcüreg után a második leggyakrabban begyulladó terület. A betegség jellemzően az orrfőüregről terjed át a homloküregre. Kialakulásának hátterében vírusos, bakteriális vagy ritkán gombás fertőzés áll. Mivel ez a terület a koponyaüreghez igen közel helyezkedik el, a gyulladás kezelése rendkívül fontos.

Tünetek

 • Erős fejfájás.
 • Homloktáji fájdalom.
 • Előrehajlásra fokozódó fájdalom.
 • A homlok és a szem környéke nyomásra érzékeny.

Ha ismerősek a tünetek, mindenképpen fordulj orvoshoz! Ritkán, de előfordul, hogy a gyulladás a homloküreg hátsó falán átjutva koponyaüregi szövődményt, agyhártyagyulladást okoz. Ilyen esetben azonnali műtétre van szükség. Enyhébb körülmények között általában elegendő a konzervatív, gyógyszeres kezelés, esetleg az endoszkópos megoldás vagy a váladék tűvel történő lecsapolása.

Szorongás és stressz

A fejfájás hátterében lelki okok is állhatnak. A hosszan tartó stressz például gyakori kiváltó tényező lehet. A szorongás alapvetően a stresszre adott normális reakció, melynek azonban a kiváltó esemény elmúltával meg kell szűnnie. Amennyiben ez mégsem történik meg, az állandósuló magas stresszhormonszint hatására a szervezet tápanyag- és energiatartalékai jelentősen megfogyatkoznak.

Hormonális háttér

A stressztényezők beindítják a mellékvese kéreghormonjait, az adrenalint és a noradrenalint. Ezek gátolják az immunrendszer különböző funkcióit. Ha a stresszes élethelyzet hosszú időn át fennáll, a kortizol megakadályozza a gyulladásgátló vegyületek termelődését, valamint gátolja a fehérvérsejtek működését. Mindennek következtében az immunrendszer kimerülhet, és számos fizikai tünet jelentkezik. Idővel pedig szorongás is kialakulhat.

A szorongás tünetei

 • Tarkótáji fájdalom.
 • Félelemérzet, pesszimizmus.
 • Álmatlanság, izomfeszültség.

Elveheted a dolog élét annyival, hogy ma már szinte minden ember stresszes életet él, és sokan ismerik a szorongást is. Ugyanakkor bevethetsz néhány egyszerű trükköt is annak érdekében, hogy megszabadulj a kellemetlen fejfájástól és a szorongás egyéb tüneteitől.

Mindennap tervezz be egy rövid pihenőt: olvasást, relaxációt, bármit, ami segít az ellazulásban. A felgyülemlett stresszhormonokat legkönnyebben mozgással vezetheted le, szinte mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, a lényeg, hogy élvezd, és segítsen feloldódni. A megfelelő étrenddel is sokat javíthatsz a helyzeten. Ha azonban a kellemetlen tünetek nem szűnnek meg, mindenképpen érdemes szakember, például pszichológus, kineziológus segítségét kérned

Helytelen étrend

Míg bizonyos ételek segítenek a kellemetlen fejfájás leküzdésében, addig mások súlyosbítják a tüneteket. Bizonyos élelmiszer-komponensek nagyobb valószínűséggel alakítanak ki kellemetlen fejfájást. A szakemberek a fejfájást összefüggésbe hozzák egyes természetes élelmiszer-alapanyagokkal. Az aminok olyan vegyületek, melyek a táplálékok jellegzetes ízét vagy éppen színét szolgáltatják. Ezek a nitrogéntartalmú anyagok azonban fejfájást okozhatnak, ha szervezeted nem képes elég gyorsan lebontani őket. Az aminokon kívül a koffein, az alkohol és egyes adalékanyagok - például tartósítószerek - is okozhatnak fejfájást.

Veszélyes élelmiszerek

 • Zsíros ételek.
 • Csokoládé - feniletilamin-tartalma miatt.
 • Sajtok és vörösbor - tiramintartalmuk miatt.
 • Tartósított élelmiszerek - savanyúságok, befőttek, pácolt húsok.

Ha szeretnéd elkerülni a visszatérő, kellemetlen fájdalmat, figyelj oda jobban az étrendedre. Kerüld az aminokban gazdag élelmiszereket. Emellett ne feledkezz meg a sok gyümölcsről és zöldségről, valamint az elegendő mennyiségű folyadékbevitel - napi másfél-két liter - is rendkívül fontos. Nélküle szervezeted dehidratálttá válhat, ami ugyancsak fejfájáshoz vezethet.

Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.

Ezt is szeretjük