Lelki okok miatt vagy allergiás?
5 kérdés, ami segít eldönteni
Az intimitástól való félelem éppúgy okozhat allergiát, mint az agresszió elfojtása.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az immunrendszer túl hevesen válaszol egy idegen anyagra - allergénre -, amelyet ellenségesnek talál, allergiás reakció jön létre. A lehetséges tünetek közé tartozik többek között a tüsszögés, az asztmás légzés, a könnyező szem, a bőrkiütés és a fejfájás.

A kellemetlen jelek hátterében gyakran húzódnak meg lelki okok, különböző elfojtások.

Mi irritál ennyire?

Az allergén általában valamilyen nehezen elkerülhető anyag, például por, macskaszőr vagy virágpor. Ezért nagyon fontos feltenned a kérdést: vajon miért tekint a tested úgy egy ártalmatlan, hétköznapi anyagra, mint ellenségre, és miért reagál rá olyan hevesen? Mi az, ami miatt elveszíthetted a tűrőképességedet valamivel szemben, ami egyébként nem veszélyezteti az életedet? Mi irritál ennyire? Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak annak érdekében, hogy közelebb juthass a megoldáshoz.

  • Mi vagy ki az, amire vagy akire valójában allergiás vagy?
  • Hogyan befolyásolja az allergiád a kapcsolataidat?
  • Lehetséges, hogy a tüneteiddel valójában a figyelmet szeretnéd felhívni magadra?
  • Mielőtt az allergia tünetei kialakultak, éreztél-e magadban ellenállást azzal kapcsolatban, hogy kommunikálj valakivel?
  • Érezted, hogy szeretnél kiabálni valakivel, de egyre inkább elnyomtad magadban az agresszív érzéseket?

Lehet, hogy gyakran érzed úgy, mintha az egész külvilág ellenséggé vált volna, ami ellen harcolnod kell. Ha feltárod, hogy valójában mitől is félsz, illetve mit akarsz elkerülni, az segíthet felismerni, hogy az allergia csupán egy mélyebb belső konfliktus tünete.

Tavaszi allergének

Bár lehetnek lelki okaik, az allergiás tünetek hátterében rejlő, konkrét fizikai tényezőlet is érdemes szem előtt tartanod.

A részvételtől és az intimitástól való félelem

Az allergiára jellemző fizikai reakció védekezésről és ellenállásról tanúskodik, a lelki okok tehát ahhoz a belső szükséglethez kapcsolódnak, hogy visszahúzódj, és ne menj bele teljesen egy helyzetbe. Tekintve, hogy a legtöbb allergén a mindennapi élet része, a tünetek a részvételtől és az intimitástól való félelmemre utalhatnak.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az agresszió elfojtása

Ha a világot ellenséges vagy potenciálisan támadó színben látod, az fakadhat abból, hogy elnyomod saját ellenségességedet és agressziódat. Hiszen társadalmilag mégiscsak jobban elfogadott, ha az ember allergiás, mint ha üvöltözik és rátámad másokra.

Cikkünk megírásában Deb Shapiro A test az elme tükre című könyve segített.

Manapság már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az egészség helyreállításának folyamata nem korlátozódhat csak a fizikai szintre, mert az egyensúly felbomlásának oka legalább annyira lelki eredetű is. Ahhoz azonban, hogy a gyógyulás ezen a mélyebb szinten is végbemehessen, meg kell érteni, hogy miről árulkodnak a tünetek és betegségek. Ebben a komoly feladatban jelent segítséget mind a laikus, mind pedig a szakember számára ez a kötet.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Kedvezményes ára 2843 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük