Allergia és asztma ellen: így működik az otthoni sóterápia
A sót nem csak belsőleg, de akár külsőleg is használhatod felső légúti panaszok ellen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó asztmáról, megfázásról, szénanátháról, vagy a szmog kellemetlen hatásairól, a só külsőleges használata segíthet enyhíteni a légúti panaszokat.

Segítségével erősítheted az immunrendszeredet, illetve megszüntetheted a különböző gyulladásos panaszokat.

A sóterápia fajtái

Annak ellenére, hogy sokan csupán fűszerként ismerik, a só jóval fontosabb az emberi szervezet számára, hiszen alapvető szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ezért külsőleges felhasználása kifejezetten ajánlott. Két alapvető fajtáját különböztetjük meg: A száraz és a nedves só terápiát.

Száraz sóterápia

A száraz sóterápia lényege, hogy a sót nem párologtatják, nem kötik vízhez. A természetes kősó magas szétszóródású jelenléte adott közegben, valamint a mikroklíma más tényezői - hőmérséklet, páratartalom - együttesen hatnak a légutakra, valamint az egész testre.

Nedves sóterápia

Nedves sóterápiáról akkor beszélünk, amikor sót párologtatnak nedves közegben. A folyamat során a vízhez kötött só nagy része belélegzéskor megtapad a felső légutak nyálkahártyáján, ezért csak egy kisebb része jut el a tüdőbe.

Egészségügyi hatásai

A terápia során a sós levegőben lévő nátriumionok a belégzéskor olyan helyekre is eljutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék telepednek meg. Ezeket nem lehet eltávolítani a testből, ám a sós levegő képes lekötni őket, így a felköhögött váladék révén ki tudnak ürülni. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál és magához vonzza a szennyeződéseket. Természetes antibakteriális hatásával elsősorban a tüdő, a légutak, és a hörgők tisztításában eredményes.

A légutak megtisztulnak, és a kellemetlen tünetek csökkennek. A kezelés eredményeképpen helyreáll a hörgők tónusa, javul a légzés és a gázcsere, megszűnik a túlérzékenység. Erősödik a szervezet önregeneráló képessége, és e pozitív változások következtében javulnak a légzésfunkciós eredmények is. Nő a teljesítő képesség, asztmánál csökken a rohamok száma és intenzitása, helyreáll a tüdő oxigénellátása, az elhúzódó fül-orr-gégészeti problémáknál a gyógyulási idő lerövidül.

Alkalmazási módok

Párologtatás

A leghatékonyabb módszer, amivel növelheted lakásod levegőjének sótartalmát, hogy sóoldatot párologtatsz. Könnyedén elkészítheted: tegyél egy befőttesüvegbe vizet és sókristályt 1:3 arányban. Hagyd állni 1 órát, így 26%-os oldatot fogsz kapni. Ha a sókristályok nem oldódnak fel tökéletesen, nyugodtan töltsd fel újra az előbb említett arányban az üveget tisztított, vagy ásványvízzel.

Ha lehet, válaszd a himalájai sót, amely 84-féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, míg a konyhai sóban csak nátrium-klorid van. Ha kész az oldatod, öntsd át belőle egy keveset a párologtatóba. Érdemes a hálószobában is elhelyezni egy párologtató edényt, mivel szervezeted legjobban az éjszaka folyamán regenerálódik.

Sótégla

Ma már szinte bármelyik barkácsáruházban vásárolhatsz sótéglát. Egy 20 nm-es szobába körülbelül 10-12 kg szükséges belőle - átlagos belmagasság esetén. Rendkívül mutatós tud lenni, közben pedig jótékonyan hat az egészségedre.

Sólámpa

Általános tévhit, hogy a sólámpa sót párologtat. Azonban érdemes beszerezned egyet, mert ha televízió vagy számítógép közelébe helyezed, megköti az elektroszmogot, ezáltal tisztítja a levegőt. Használatát mindenképpen ajánlott só téglával vagy párologtatással kombinálni. A nagyobb lakberendezési áruházakban többféle termékből válogathatsz. Kattints korábbi cikkünkre és válogass a legszebb sólámpák közül.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sófürdő

A tengeri fürdősó felfázás, megfázás esetén tud segíteni. A só ilyenkor nem csak a bőrön keresztül jut a szervezetedbe, hanem a párolgás révén a légutakba is kerül belőle. Ügyelj arra, hogy 100%-os tengeri só-tartalmú készítményt vegyél, akkor lesz igazán hatásos a fürdő. Kattints korábbi cikkünkre, ha szeretnél méregtelenítő hatású sófürdőt készíteni.

Méregteleníts!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen élelmiszereket kell fogyasztanod a méregtelenítő kúra alatt.

Nem javasolt a sóterápia a következő betegségek esetén

  • Kezeletlen magas vérnyomás
  • Fertőző megbetegedések
  • Krónikus tüdőbetegségek
  • Szívelégtelenség
  • Lázas állapot
Ezt is szeretjük