Nátha vagy allergia? Így döntsd el a tünetek alapján
Nem mindig egyértelmű, hogy az orrfolyás hátterében nátha vagy allergia áll.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A légkondicionáló berendezések, hűtött üdítők vagy a változékony időjárás miatt nyáron is könnyen megfázhatsz.

A klasszikus náthás panaszok azonban könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban gyakori allergiás tünetekkel. Cikkünk segítségével a kettő közötti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Az allergológus szerepe

A tünetek azonossága miatt a betegek számára problémát okozhat a nátha és a pollenallergia tüneteinek megkülönböztetése. Emiatt fordulhat elő az, hogy gyakran hetek elteltével, több eredménytelen otthoni próbálkozás, recept nélkül beszerezhető készítményektől hiába várt javulás után fordulnak csak hozzánk - számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek is ismerjék, így az idejében megkezdett kezeléssel a panaszok mérsékelhetők és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.

Ellenőrizd a tüneteket!

A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan hét-tíz nap. Ez idő alatt a tünetek csillapíthatóak az erre a célra megfelelő gyógykészítményekkel. A megfázások döntő többsége a szeptembertől márciusig tartó időszakban fordul elő.

A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek, és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát - az időjárás függvényében - február végétől-március elejétől kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.

A következő táblázatban összefoglaltuk a leggyakoribb tüneteket, illetve azt, hogy melyik betegségre jellemzőek.

  Allergia Nátha
Láz Nem. Ritkán.
Orrfolyás Igen, átlátszó, vízszerű. Igen, átlátszó, sárgás vagy zöldes színezetű is lehet.
Ízületi és izomfájdalmak Nem. Előfordulhat.
Könnyező, viszkető szemek Igen. Ritkán.
Tüsszögés Igen. Igen.
Torokfájás Ritkán, inkább viszkető érzés jellemző. Előfordulhat.
Féloldali orrdugulás Szinte soha. Előfordulhat.

 

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha visszatérő panaszaid vannak, illetve hasonló tünetek jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja - figyelmeztet dr. Balogh Katalin.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor alkalmazhatók igazán eredményesen, ha az allergén növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezded a szedésüket, ezért fontos, hogy ismerd a panaszokat okozó növényt, nyomon kövesd az aktuális pollenjelentést, idejében orvoshoz fordulj, beszerezd a szükséges készítményeket.

Rosszul tudod?

A nátháról és egyéb meghűléses betegségekről számos tévhit él a köztudatban. Videónkban eloszlatjuk őket!

Az immunterápia lehet a megoldás

Jó, ha tudod, hogy a tüneti kezelésre használt szerek mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen: az immunterápia. Megkezdéséhez szakorvosi vizsgálat és allergiateszt elvégzése szükséges. A teljes, 10-12 év tünetmentességet biztosító terápia három-öt éven át tart, de a tapasztalatok szerint már az első évben jelentősen enyhíti - különösen az orrdugulás és a szemtünetek esetében - a panaszokat.

Ezt is szeretjük