A szúnyogcsípés-allergia tünetei
Ismerd fel időben a betegséget!
Lehet, hogy a szokásosnál érzékenyebben reagálsz a szúnyogcsípés okozta tünetekre?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az allergiás megbetegedések egyre szélesebb körben érintik a hazai lakosságot is. A nyáron tapasztalat kellemetlen pollenallergiás tünetek mellett rovarcsípések is gyakran megkeserítik a szabadban töltött napokat.

Azzal talán tisztában vagy, hogy a darázscsípésre fokozott érzékenységgel reagál-e a szervezeted, ám a szúnyogcsípés is okozhat effajta panaszokat.

Létezik a szúnyogcsípés-allergia?

A kínzó, viszkető szúnyogcsípésért a nőstény szúnyogok felelnek, melyek a peterakáshoz szükséges fehérjéhez az emberi, illetve melegvérű állatok véréből jutnak hozzá.

A szúrás során a rovar szájszervét a bőrbe mélyeszti, és ezzel egy időben véralvadásgátló anyagot fecskendez a bőrbe, melyre a szervezet érzékenyen reagál. A szúnyog tehát már önmagában allergiás reakciót vált ki, ám nem mindegy, hogy ez a reakció milyen mértékű.

A szúnyogcsípés-allergia tünetei

  • Viszkető, vörös folt a bőrön.
  • Kiterjedt, vörös duzzanat a csípés körül.
  • Napokon át megmaradó, vöröslő folt a bőrön.
  • Ritkán láz is követheti a gyulladásos folyamatot.

Gyerekeknél gyakoribb

Az allergiás reakció lényege, hogy a szervezet felismerve a bekerült idegen anyagot hisztamint termel ellene. Ennek hatására az erek kitágulnak, folyadék áramlik a csípés helyére - ezáltal az megduzzad.

Tény, hogy a szúnyogcsípés-allergia elsősorban gyermekeknél fordul elő, és felnőttkorra spontán megszűnik. Ennek oka, hogy az évek során ismétlődő csípések egyfajta oltásnak foghatóak fel, aminek köszönhetően az immunrendszer megtanulja, hogyan reagáljon a csípésre.

A pollenallergia fokozhatja a kockázatot

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a szervezeted idén hevesebben reagál a csípésekre, mint korábban, előfordulhat, hogy a vérszívó egyéb vegyszerekkel is találkozott, így több irritáló anyagot juttat a bőröd alá.

Ugyanakkor tested reakciója függ az aktuális állapotodtól is: ha például valamilyen pollenallergiában szenvedsz, véredben magasabb a hisztaminszint, így nagyobb a valószínűsége, hogy szervezeted érzékenyebben reagáljon a rovarcsípésekre. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy szúnyogcsípés hatására a garatnál szorító érzést tapasztalsz, ebben az esetben mindenképp fordulj orvoshoz.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit tehetsz a csípés ellen?

Fontos, hogy ne vakard a csípés helyét, hiszen azzal növeled a bakteriális felülfertőzés kockázatát. Alkalmazz hűsítő borogatást, valamint bevehetsz vény nélkül kapható, antihisztamin hatású tablettát. A gyógyszertárban vagy drogériában kapható Dimetindene-, illetve hidrokortizol-tartalmú krémek ugyancsak jó megoldást jelentenek a tünetek ellen.

Így védekezz a szúnyogok ellen!

A szúnyogok elleni talán legbiztosabb megoldást zárt térben a szúnyogháló jelenti. Emellett használhatsz még olyan elektromos szerkezeteket, melyek elpusztítják a lakásba tévedt vérszívókat. Amennyiben félsz ezektől a készülékektől, ültess olyan növényeket - akár a balkonra is - melyek illatukkal távol tartják a szúnyogokat.

Ilyen természetes aromákat használhatsz illóolaj formájában is, a bőrödre kenve. Kinti program esetén ezek az aromák, illetve a gyógyszertárban vagy drogériában kapható krémek jelenthetnek megoldást. Korábbi cikkünkből ellesheted néhány otthon is elkészíthető szúnyogriasztó receptjét.

Ezt is szeretjük