Milyen olívaolajat érdemes vásárolnod?

A szakértő elárulja

Minek köszönheti egészségvédő hatását az olívaolaj, és melyik változatát ajánlott megvenned?

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Több mint tíz éve Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az olívaolaj. Hogy egészséges, azt mindenki tudja, ám hogy jótékony hatása miből áll, azt már kevesebben.

Számtalan márkanévvel és fajtával találkozhatsz a boltok polcain, és sokszor nehéz eldönteni, hogy melyiket is érdemes megvásárolnod. A kérdés eldöntésében dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai Intézetének adjunktusa segít.

A mediterrán étrend veleje

Bizonyított tény, hogy Európa földközi-tengeri partvidéken élő népeinek egészségi állapota lényegesen jobb, mint a kontinens más részein élőké, ami elsősorban étrendjüknek köszönhető.

Az úgynevezett mediterrán étrend elemeinek nagy hányada - hal, zöldség, gyümölcs - más régiók táplálkozásának is része, ám egy komponens, az olívaolaj, kizárólag erre a térségre jellemző.

Szűz, extra szűz olívaolaj

Az olívaolaj a Földközi-tenger vidékén honos Olea europaea - olajfa - termésének sárga-zöldessárga színű, jellegzetes illatú, markáns ízű olaja. Többféle minőségben van forgalomban, a különbséget - a termőterületen kívül - elsősorban a préselés módja jelenti.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az érett bogyók kipréselésével gyártják a szűz olívaolajat, a visszamaradó törköly további sajtolása, szerves oldószeres kivonása gyengébb minőségű olajat eredményez. Ezeket pomace, sansa és egyéb fantázianevekkel hozzák forgalomba, de címkéjükön semmiképpen sem szerepelhet a szűz jelző. A szűz kategórián belül az extra szűz olívaolaj jelenti a legmagasabb minőségi szintet. Korábbi cikkünkben további információkat szerezhetsz a témában.

Mitől olyan egészséges az olívaolaj?

Az olívaolaj egészségre gyakorolt pozitív hatása elsősorban nem az előnyös zsírsavösszetételnek köszönhető - más olajokban, például a kukoricacsíra-olajban vagy a szőlőmagolajban magasabb a telítetlen zsírsavak aránya. Sokkal valószínűbb, hogy az olívaolajban kis mennyiségben előforduló úgynevezett minor komponensek adnak erre magyarázatot.

Az olaj titkának megfejtéséhez jelentősen hozzájárult Beauchampnak és munkatársainak 2005-ben a Nature magazinban megjelent közleménye. Az amerikai kutatók az extra szűz olívaolajból egy új, jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bíró dialdehidet azonosítottak, amely az oleokantal nevet kapta. Az oleokantal az ibuprofenhez hasonlóan blokkolja a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó ciklooxigenáz-1 és -2 nevű enzimeket. Sőt, hatása erősebbnek bizonyult, mint az ibuprofené.

Még több gyógyhatású növény

Kattints az alábbi dobozra, ha kíváncsi vagy, még milyen táplálékok segítenek megőrizni az egészségedet.

Válaszd az extra szűz olajat!

Bizonyosnak tűnik tehát, hogy az olívaolaj kedvező hatásáért nem elsősorban a szabad zsírsavak és a zsírsavgliceridek felelősek, hanem az úgynevezett minor komponensek. Mivel ezek mennyisége az első préseléssel kinyert szűz olívaolajban a legmagasabb, érthető, hogy ezt a típust tartják a legértékesebbnek. A másodpréseléssel vagy egyéb eljárással előállított nem szűz olajok is egészségesek, azonban hatásuk vélhetően nem kedvezőbb, mint más telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajoké, például a napraforgóolajé. Érdemes tehát az extra szűz változatra letenned a voksod.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített.

Ezt is szeretjük