Ez a panasz jelezheti, ha valaki túl sok szénhidrátot fogyaszt: sokakat érint a kellemetlen tünet
A puffadás gyakori panasz, a hátterében többféle ok is meghúzódhat.

A puffadás olyan általános probléma, hogy szinte nincs ember, aki ne tapasztalta volna már valaha. De nem minden esetben a túl sok evés vagy a puffasztó élelmiszerek okozzák a kellemetlen tünetet.
Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben akár betegség is állhat a háttérben.
Ezek a puffadás gyakori okai
Túlzott sófogyasztás
Ha valaki többet fogyaszt a sóból, mint a megengedett mennyiség, az többek közt vízvisszatartást is eredményezhet a szervezetben, ami miatt hasfeszülést is érezhet. Ezen túl a túlzásba vitt sófogyasztás (gyakran a kész és feldolgozott élelmiszerekből), a magas vérnyomás egyik okozója is lehet.

Nagy mennyiségű szénhidrátfogyasztás
A szénhidrátok jól felszívódó üzemanyagot biztosítanak a szervezetnek, de nagy mennyiségben a sóhoz hasonlóan vízvisszatartáshoz vezethetnek. Minél gyorsabb felszívódású a szénhidrát, annál valószínűbben ez történik. Tehát például a fehér kenyér, a tészták, az édességek, a burgonya, a magas zsírtartalmú tejtermékek akár puffadást is okozhatnak, míg ez kevésbé jellemző a lassú felszívódású szénhidrátokra.
Túlevés
Könnyű megérteni, hogy ha az ember túl sokat eszik, a gyomra feszülni kezd, és fájdalmat, puffadást is tapasztalhat. Ezért is ajánlatos abbahagyni az étkezést, mielőtt teljesen jóllaknánk.
Szénsavas italok
A szénsavak üdítők, a sör, a pezsgő és a szódavíz is puffaszthatnak, a buborékok, vagyis a levegő miatt, amelynek át kell haladnia az emésztőrendszeren. Ha még a cukortartalma is magas az innivalónak, akkor a vízvisszatartás is fokozódik.

Túl gyors evés
Minél gyorsabban eszik valaki, annál több levegőt is nyel, így pedig a szénsavas italokhoz hasonlóan levegő kerül az emésztőrendszerébe. Jó tudni, hogy az agynak körülbelül 20 percre van szüksége ahhoz, hogy megérkezzen hozzá a jóllakottság üzenete, tehát érdemes lassabban falatozni.
Székrekedés
Időnként mindenki megtapasztalhatja a székrekedést, ami idővel a puffadás érzésével is társulhat. Az okok közt lehet a kevés víz ivása, valamiféle étrendi változás, a rosthiányos táplálkozás, a stressz. Ha néhány nap alatt nem rendeződik a székletürítés - például vény nélküli hashajtóval és mozgással -, érdemes kivizsgáltatni az okát.
Laktózérzékenység
Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, vagyis a laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek olyan tünetek, mint a hasmenés, hasfájás, puffadás. Laktózérzékenyeknek tejcukorszegény diétát kell tartaniuk, hogy ne legyenek ilyen panaszaik.
Fruktózintolerancia
A fruktózintolerancia (malabszorpció) a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a rossz közérzetet, hasi diszkomfortérzést, görcsöket, puffadást és hasmenést. Megoldása a fruktózszegény étrend.
Cöliákia
A cöliákia (régi nevén lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, amely az egész szervezet működésére kihatással van. A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Az autoimmun cöliákia lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító immunválaszt, mely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki. A tünetek igen változatosak lehetnek, és nem csak az emésztőrendszert érinthetik, azonban a hasmenés, székrekedés, puffadás még mindig vezető tünet.
További kórképek a panasz hátterében
Bizonyos állapotok egyik tünete lehet a puffadás, a fokozott gázképződés. Ha emellé alhasi fájdalom, feszülés, hasmenés vagy székrekedés is társul, az akár irritábilis bél szindrómára (IBS) is utalhat. Az IBS-hez hasonló tünetek okozhat a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is, aminél az esetek részében előfordulhat még sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás, bár a legjellemzőbb tünet itt is a puffadás, hasfájás. Ezeken kívül a reflux, az aranyér és további betegségek is okozhatnak gázképződést.

- A puffadásnak tehát számtalan oka lehet a fentieken túl is, és mindenképp ki kell vizsgáltatni, ha gyakran jelentkezik, de étvágytalanság, fogyás, hasfájás, esetleg véres széklet is társul hozzá, vagy akár „csak” a mindennapokat nehezíti meg - hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - Ha különböző tesztek, vizsgálatok segítségével kiderítjük az okot, a kezelés sokat segíthet még a krónikus állapotokon is.
Mi történik a szervezeteddel, ha nem eszel cukrot?
A cukrot egyre többen próbálják minimalizálni vagy kiiktatni az étrendjükből, vagy azért, mert így vigyáznának a vonalaikra, vagy mert tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal. A döntés számos előnnyel jár, de eleinte igazán megviselheti az embert.
Mi történik a testeddel, ha nem eszel cukrot? Az idegrendszert is megviseli a kezdeti megvonás
Az agyad jócskán megnehezítheti a dolgodat, ha visszaszorítanád a cukorfogyasztásod.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- cukorbetegség
- szénhidrát