Hogyan kell biztonságosan használni a nyilvános WC-t? A legtöbben rosszul tudják
Húgyúti fertőzést is okozhat, ha így használja az ember a nyilvános WC-t.

nyilvanos-wc-pisiles-vece-papir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyilvános WC-kkel kapcsolatban minden nőnek megvan a saját taktikája - létezik a guggolós vagy a papírral borítós megoldás, de a legtöbben soha nem ülnek le rendesen a WC-deszkára, mert attól félnek, összeszednek valamilyen fertőzést. És lehet, hogy éppen ezzel ártanak a legtöbbet az egészségüknek.

A WC-deszkán négyzetcentiméterenként 500-3000 baktérium található, ami alapvetően nem olyan rettenetesen sok. Néhány hétköznapi használati tárgyon, mint például a tévé távkapcsolóján vagy a mobiltelefonon sokkal több baktérium található. Az elkapható betegségek java pedig egy alapos kézmosással megelőzhető.

Miért baj, ha rosszul ülsz a WC-n?

A legtöbben csak a WC-kagyló fölé guggolnak, amikor nyilvános helyen kell pisilniük. Főleg akkor, ha gyanús eredetű, nedves foltokat látnak az ülőkén, de ez az egyik legegészségtelenebb megoldás, amit választani lehet.

pisiles

A guggolós megoldással az a legnagyobb baj, hogy pisilés közben a medence izomzata nagyon megfeszül, emiatt a nyomás miatt pedig nehezebbé válik a vizeletürítés, és néha szükség lehet arra, hogy az ember erőltesse kicsit a pisilést. Ha ez gyakran megtörténik, az hozzájárulhat ahhoz, hogy a medence szervei előreessenek, megsüllyedjenek.

Ráadásul ez a módszer húgyúti fertőzésekhez is vezethet, mivel az ember a kényelmetlen pozíciónak köszönhetően igyekszik sietni, és így a vizelet nem ürül ki teljesen a húgycsőből. Emiatt jobb esetben is gyakrabban kell meglátogatni a mosdót, rosszabb esetben viszont a pangó vizelet miatt megnő a hólyagfertőzés veszélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

A papíros megoldás ennél éppen csak egy fokkal jobb, ugyanis hiába borítja be az ember a WC-deszkát, a papírról sokkal valószínűbben jutnak baktériumok a bőrére. Az emberek combja a testük egyik legtisztább része, mely a nap nagy részében fedve van, a WC-deszka sima felszínét pedig úgy alakították ki, hogy azon nehezebben tapadnak meg a baktériumok, ezért kutatások szerint mindkettő sterilebb, mint a papír.

Akkor mi a megoldás? 

Az egyértelmű válasz az alapos kézmosás a mosdó használata után, ugyanis a legtöbb baktérium a kézen és a szájon keresztül hatolhat az ember szervezetébe. Érdemes lehet a táskában rendszeresíteni fertőtlenítő kendőt vagy zselét, mely a legtöbb drogériában beszerezhető, és nap közben számtalan más haszna is lehet. Ezzel töröld át a nyilvános WC ülőkéjét legközelebb, ha biztosra szeretnél menni, és nyugodtan végezd ülve a dolgodat.

Hatékony módszer a felfázás ellen

Aki gyakran szenved a visszatérő hólyaghuruttól, az jól tudja, milyen nehéz természetes, mégis hatékony megoldást találni a problémára. A D-mannózt pontosan nekik érdemes kipróbálni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük