A húgycsőfájdalom leggyakoribb okai: nem csak fertőzés okozhatja
Ezért fontos az urológiai vizsgálat a szakember szerint.

cover-húgycső-betegség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A húgycsőfájdalom meglehetősen kínzó érzés, melytől szakszerű orvosi kezeléssel meg lehet szabadulni. Ehhez azonban dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint mielőbb érdemes felállítani a diagnózist, hiszen számos betegség okozhat ilyen tünetet.

Húgyúti fertőzés

Ez az a betegség, amit sokan felfázásnak hívnak, holott a húgyúti fertőzést - vagy cisztitiszt - baktériumok okozzák. Ezek ugyan normálisan is jelen vannak a vastagbélben, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. Az esetek döntő többségében az Echerichia coli vagy röviden E. coli okozza a fertőzést.

szoveg-húgycső-ok

Húgycsőgyulladás

Konkrétan a húgycső gyulladását okozhatja vírus és baktérium is. Két fő típusa közül az egyiket gonococcus okozza - ez okozza a gonorrheát is -, míg a másik típus, a nem gonococcus okozta gyulladás többnyire a chlamydia következménye. Ezen kívül természetesen nőknél és férfiaknál is számos ok állhat a gyulladás mögött, mint például a pénisz sérülése vagy a húgycső szűkülete.

Húgycsőszűkület

A húgycső jellemzően fertőzés miatti szöveti sérülés következtében szűkülhet be, ezért pedig előfordulhat, hogy vizelet marad vissza a hólyagban. Vagyis a vizelés nemcsak fájhat, de csökkenhet is a vizelet mennyisége, és esetleg vér is kimutatható belőle.

Hólyagfájdalom szindróma

A gyulladás és irritáció miatt kialakuló tünetegyüttes nem fertőzés eredménye, tehát meg kell keresni, mi irritálhatja a területet. Ez lehet többek közt valamilyen tisztálkodószer, óvszer, spermicid anyag, szexuális aktus, sérülés.

Elzáródásos vizeletrendellenesség

Az obstruktív uropathiának nevezett probléma annyit jelent, hogy a vesemedencétől a húgycsőig valami akadályozza a vizelet útját. Ez lehet például vesekő, a hólyagban elhelyezkedő kő vagy daganat, a prosztata megnagyobbodása vagy a húgyutakat elszorító külső elváltozás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Vesekő

A kisebb kövek eltávozása sokszor szinte észrevétlenül történik, de a nagyobb kövek komoly fájdalmat okozhatnak, nemcsak vizeléskor és a húgycsőben, de a derékban, a hasban is.

A medence gyulladásos betegségei

A medence és a női reprodukciós szervek gyulladásos betegségeit nemcsak a fájdalom megszüntetése miatt fontos kezelni, de azért is, hogy kivédhetők legyenek olyan esetleges következmények, mint a meddőség vagy a méhen kívüli terhesség.

Prosztatagyulladás

A fájdalmas vizelésen túl a prosztatitisz okozhat medencetáji fájdalmat és fájdalmas ejakulációt is. A szervet akut és krónikus gyulladás is érintheti, melyek közül a krónikus betegség az, amely három hónapnál tovább tart, és nem feltétlenül reagál megfelelően az első kezelésekre, az akut pedig rövid, legfeljebb néhány hétig tartó betegség, mely jellemzően a kezelés elkezdését követően gyorsan gyógyul.

Ezért fontos az urológiai kivizsgálás

- A húgycső fájdalmát természetesen ezen kívül még számos, ritkább ok is okozhatja, többek közt vaginális fertőzés, vaginagyulladás vagy a húgyhólyag daganatos megbetegedése. Éppen ezért nagyon fontos, hogy, ha valaki húgycsőfájdalmat észlel, mely nem múlik el néhány nap alatt, esetleg még fokozódik is, mindenképpen forduljon orvoshoz - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

- A fájdalom mögött álló betegségek döntő részben jól kezelhetők, így mihamarabb születik diagnózis, annál gyorsabban megszabadulhatunk a kínzó érzéstől, és annál kisebb lesz az esetleges szövődmények veszélye.

Nyolc gyakori baj házi gyógymódja

Hasfájástól a megfázásig, felfázástól a székrekedésig mindenre lehet a konyhában találni házi orvosságot.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük